Udenrigsministeriet

Tørnæs: Uddannelse er vejen til ligestilling - også i Burkina Faso

Del
Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs markerer i dag kvindernes internationale kampdag i Burkina Faso. Hun har bl.a. mødtes med unge mennesker, der arbejder for kvinder og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder samt besøgt en række skoler, som Danmark har støttet gennem bidrag til uddannelsesfonden Global Partnership for Education.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs er i disse dage på rejse i Burkina Faso sammen med lederen for Global Partnership for Education, Alice Albright.

”I dag, på kvindernes internationale kampdag, er jeg stolt over at kunne konstatere, at Danmark sammen med vores partnere gør en kæmpe forskel for at sikre kvinder og pigers rettigheder i store dele af Afrika. Det giver grund til optimisme. Kigger vi specifikt på udviklingen i Sahelregionen over tid, er der også grund til optimisme. Omkring årtusindskiftet kom kun ca. 29 procent af pigerne i skole i Danmarks tre prioritetslande Burkina Faso, Mali og Niger. I dag er det ca. 67 procent,” siger Ulla Tørnæs og fortsætter:

”Piger i udviklingslande skal have mulighed for på lige fod med drengene at færdiggøre deres skole, og det bliver jeg ved med at kæmpe for bl.a. ved at sikre dansk fokus på kvinder og pigers adgang til uddannelse, til seksualundervisning, sundhedsydelser og prævention og ikke mindst deres ret til at bestemme over egen krop. Jeg har de sidste par dage besøgt skoler, hvor piger får kvalitetsuddannelse, og det skaber grobund for en fremtid med et job og en værdig tilværelse. Jeg har bl.a. mødt en kvinde, der har startet en virksomhed, der producerer vaskbare hygiejnebind, så piger ikke skal være forhindret i at gå i skole, fordi de ikke har råd til engangsbind. For en dansker lyder det banalt, men her betyder det rent faktisk, at pigerne kan gå i skole og færdiggøre deres skolegang.”

Burkina Faso er i stigende grad berørt af de regionale uroligheder i Sahel. Gennem de seneste måneder har der været hyppige væbnede sammenstød i landets nordlige og østlige områder. Voldelige grupperinger terroriserer lokalbefolkningen, angriber myndighederne og fremtvinger lukning af skoler. De uroplagede områder er samtidig blandt de regioner i Burkina Faso, der i forvejen er mest berørt af fødevareusikkerhed og fejernæring, og lokalbefolkningen er derfor ekstremt sårbar. Derfor har ministeren besluttet at yde et ekstraordinært humanitært bidrag på 15 mio. kr. gennem FN’s Fødevareprogram (WFP).

Ulla Tørnæs siger:

”Uroligheder i det nordlige Burkina Faso betyder, at det er svært for folk at opretholde deres levebrød, og det fører til fejlernæring og sult. Derfor har jeg besluttet at give et bidrag på 15 mio. kr. der går til bl.a. mad, såsæd og dyrehold samt behandling af fejlernærede børn. Derudover er det ekstremt vigtigt, at de børn, som er berørt af urolighederne, stadig har adgang til at gå i skole, og blandt andet derfor har vi siden 2017 støttet UNICEFs uddannelsesprogrammer i Burkina Faso, Mali og Niger med 116 mio. kr.”

Danmark har et bredt og samtænkt engagement i Sahel-regionen, herunder et landeprogram i Burkina Faso, hvorigennem Danmark arbejder med de langsigtede udviklingsudfordringer med fokus på god regeringsførelse, ligestilling og kvinder og pigers rettigheder, vand og sanitet, økonomisk vækst i landbrugssektoren, sikkerhed og stabilitet samt håndtering af migrationsudfordringer.

Under sit besøg i Burkina Faso mødtes Ulla Tørnæs desuden med landets præsident, hvor den svære sikkerhedssituation i det nordlige og østlige Burkina Faso, herunder skolelukninger og håndteringen af disse bl.a. blev drøftet. Ligesom ministeren understregede vigtigheden af pigers adgang til uddannelse, seksualundervisning, sundhedsydelser og prævention, ikke blot for den enkelte pige, men også for den bredere udvikling og velstand i landet.

Netop vigtigheden af pigers adgang til uddannelse bliver fremhævet af et nyt østrigsk forskningsstudie, der viser, at kvinder i Afrika, som har fuldført grundskoleuddannelse får færre børn end ikke-uddannede kvinder. Det østrigske studie er netop blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift PNAS. 

Baggrund: Global Partnership for Education (GPE) er verdens største uddannelsesfond. Danmark støtter GPE’s arbejde for børn og unges adgang til uddannelse med 1,2 mia. kr. i perioden 2018-21. Alene siden 2015 har GPE ydet uddannelsesstøtte til ca. 18,5 mio. børn. Dansk støtte til GPE sikrer i 2019, at 200.000 flere piger kan gennemføre folkeskolen. 

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød16.4.2024 15:39:21 CEST | Pressemeddelelse

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye