Udenrigsministeriet

Tørnæs sender 730 mio. kr. til krisen i Syrien

Del

Udviklingsminister Ulla Tørnæs annoncerer idag et historisk stort humanitært bidrag på 730 mio. kr. til krisen. Det sker ved en international konference i Bruxelles, som FN og EU er vært for.

Konflikten i Syrien er for nylig gået ind i sit ottende år og mere end 12 mio. mennesker er ifølge FN drevet på flugt, enten internt i landet eller i nabolandene. Behovet for humanitær bistand og hjælp i Syrien og nærområderne er enormt.


Udviklingsminister Ulla Tørnæs annoncerer idag et historisk stort humanitært bidrag på 730 mio. kr. til krisen. Det sker ved en international konference i Bruxelles, som FN og EU er vært for.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs siger: ”Det er vanskeligt at forstå de ufattelige lidelser, som den syriske civilbefolkning gennemlever. Konflikten kører nu på sit ottende år, og antallet af nødlidende stiger fortsat. Derfor bliver regeringen ved med at prioritere bistand til én af verdens største humanitære kriser – både i Syrien og nabolande.”
 
Ulla Tørnæs fortsætter: ”Samtidig må vi huske på, at udviklingen i Syrien har en direkte indvirkning på Danmark. Derfor er det også exceptionelt vigtigt, at vi hjælper mest muligt i nærområderne, det vidner de store flygtningestrømme fra konflikten de senere år mod Europa jo om.  Det handler bl.a. om at holde hånden under skrøbelige værtssamfund tæt på langvarige kriser og konflikter – og det på en måde, som fremmer løsninger for alle berørte, nu og på længere sigt. Derfor vil godt halvdelen af de 730 mio. kr. gå til Syriens nærområder med fokus på bæredygtig styrkelse af modstandskraft og lokal udvikling blandt flygtninge og lokalsamfund i Libanon og Jordan.”
 
Danmark yder bl.a. 140 mio. kr. i nye akutte humanitære bidrag, fordelt med 50 mio. kr. til FN’s humanitære landefonde for Syrien, der sikrer koordination og akut nødhjælp, 35 mio. kr. til henh. UNHCR og det internationale Røde Kors samt 20 mio. kr. til UNRWA’s indsats i Syrien og Libanon for palæstinensiske flygtninge. Det er i tillæg til 61 mio. kr., som allerede er bevilget til danske humanitære organisationers indsats i og omkring Syrien, ligesom der er afsat yderligere 149 mio. kr. til nye humanitære indsatser senere på året. Endelig afsættes der 380 mio. kr. til udviklings- og stabiliseringsindsatser i nabolandene.


Krisen i Syrien er en af de værste humanitære kriser, det internationale samfund står over for lige nu. I de første måneder af 2018 er konflikten eskaleret, og den humanitære situation er som følge heraf voldsomt forværret. Der ses bl.a.  en markant stigning i antallet af internt fordrevne. Mere end 700.000 er indtil videre fordrevet i 2018. Der anslås aktuelt at være op mod 7 millioner internt fordrevne i landet. Samtidig er mere end 5,5 millioner mennesker flygtet ud af Syrien - langt de fleste til nabolandene.


Udfordringerne i nabolandene er massive. Der er behov for at bidrage til at finde mere langsigtede løsninger til at hjælpe nabolandene, så de ikke bryder sammen under flygtningepresset.


En del af tilsagnet vil kræve endelig godkendelse fra Folketinget. Udviklingsminister Ulla Tørnæs vil også åbne et særmøde om den internationale indsats for at retsforfølge dem, som begår overgreb i den syriske konflikt.

Kontakter

Links

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

H.K.H. Kronprinsessen i spidsen for stort dansk fremstød i Texas8.2.2019 12:00:00Pressemeddelelse

Kronprinsessen rejser til Texas den 10. marts, hvor hun besøger Austin og Houston. I Austin deltager Kronprinsessen i et større dansk fremstød for de kulturelle og kreative erhverv på festivalen South by Southwest (SXSW). Herefter rejser Kronprinsessen til Houston, hvor Danmark og danske virksomheder oplever medvind inden for grøn energi og life science. Kulturminister Mette Bock ledsager Kronprinsessen under hele besøget.

Redegørelsesdebat om status for regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal6.2.2019 06:00:47Pressemeddelelse

For godt et år lancerede regeringen sin særlige indsats for religions- og trosfrihed og beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, og i dag gør udviklingsminister Ulla Tørnæs status for regeringens arbejde på området. Det sker ved en redegørelsesdebat i Folketinget. Udviklingsminister Ulla Tørnæs udtaler i den forbindelse: ”Med redegørelsesdebatten i dag skriver vi Danmarkshistorie. Det er nemlig første gang, at Folketinget har en styrket beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, på dagsorden. Og en styrket indsats på området er helt nødvendig. Stadigt flere mennesker lever med væsentlige begrænsninger i deres religions- og trosfrihed, og i de seneste år har der været mange eksempler på decideret forfølgelse. Det gælder ikke mindst kristne minoriteter, hvor det anslås, at mere end 200 mio. kristne verden over er forfulgt. Jeg ser frem til at drøfte regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal med Folketinget. Red