Udenrigsministeriet

Tørnæs sender 730 mio. kr. til krisen i Syrien

Del

Udviklingsminister Ulla Tørnæs annoncerer idag et historisk stort humanitært bidrag på 730 mio. kr. til krisen. Det sker ved en international konference i Bruxelles, som FN og EU er vært for.

Konflikten i Syrien er for nylig gået ind i sit ottende år og mere end 12 mio. mennesker er ifølge FN drevet på flugt, enten internt i landet eller i nabolandene. Behovet for humanitær bistand og hjælp i Syrien og nærområderne er enormt.


Udviklingsminister Ulla Tørnæs annoncerer idag et historisk stort humanitært bidrag på 730 mio. kr. til krisen. Det sker ved en international konference i Bruxelles, som FN og EU er vært for.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs siger: ”Det er vanskeligt at forstå de ufattelige lidelser, som den syriske civilbefolkning gennemlever. Konflikten kører nu på sit ottende år, og antallet af nødlidende stiger fortsat. Derfor bliver regeringen ved med at prioritere bistand til én af verdens største humanitære kriser – både i Syrien og nabolande.”
 
Ulla Tørnæs fortsætter: ”Samtidig må vi huske på, at udviklingen i Syrien har en direkte indvirkning på Danmark. Derfor er det også exceptionelt vigtigt, at vi hjælper mest muligt i nærområderne, det vidner de store flygtningestrømme fra konflikten de senere år mod Europa jo om.  Det handler bl.a. om at holde hånden under skrøbelige værtssamfund tæt på langvarige kriser og konflikter – og det på en måde, som fremmer løsninger for alle berørte, nu og på længere sigt. Derfor vil godt halvdelen af de 730 mio. kr. gå til Syriens nærområder med fokus på bæredygtig styrkelse af modstandskraft og lokal udvikling blandt flygtninge og lokalsamfund i Libanon og Jordan.”
 
Danmark yder bl.a. 140 mio. kr. i nye akutte humanitære bidrag, fordelt med 50 mio. kr. til FN’s humanitære landefonde for Syrien, der sikrer koordination og akut nødhjælp, 35 mio. kr. til henh. UNHCR og det internationale Røde Kors samt 20 mio. kr. til UNRWA’s indsats i Syrien og Libanon for palæstinensiske flygtninge. Det er i tillæg til 61 mio. kr., som allerede er bevilget til danske humanitære organisationers indsats i og omkring Syrien, ligesom der er afsat yderligere 149 mio. kr. til nye humanitære indsatser senere på året. Endelig afsættes der 380 mio. kr. til udviklings- og stabiliseringsindsatser i nabolandene.


Krisen i Syrien er en af de værste humanitære kriser, det internationale samfund står over for lige nu. I de første måneder af 2018 er konflikten eskaleret, og den humanitære situation er som følge heraf voldsomt forværret. Der ses bl.a.  en markant stigning i antallet af internt fordrevne. Mere end 700.000 er indtil videre fordrevet i 2018. Der anslås aktuelt at være op mod 7 millioner internt fordrevne i landet. Samtidig er mere end 5,5 millioner mennesker flygtet ud af Syrien - langt de fleste til nabolandene.


Udfordringerne i nabolandene er massive. Der er behov for at bidrage til at finde mere langsigtede løsninger til at hjælpe nabolandene, så de ikke bryder sammen under flygtningepresset.


En del af tilsagnet vil kræve endelig godkendelse fra Folketinget. Udviklingsminister Ulla Tørnæs vil også åbne et særmøde om den internationale indsats for at retsforfølge dem, som begår overgreb i den syriske konflikt.

Kontakter

Links

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren på besøg i Irak14.12.2018 06:00Pressemeddelelse

Som den første vestlige udenrigsminister siden den nye irakiske regerings tiltrædelse besøger Anders Samuelsen Irak. Under besøget har han diskuteret fremdriften i kampen imod ISIL og forsikret den irakiske regering om Danmarks fortsatte støtte i kampen mod terrororganisationer og stabilisering af de befriede områder. Udenrigsministeren opfordrede i samtaler med den irakiske præsident og udenrigsminister til, at den nye irakiske regering har fokus på at gennemføre nødvendige politiske reformer, sikre forsoning og reducere korruptionen. Endelig lancerede Anders Samuelsen det kommende danske stabiliseringsprogram for Irak og Syrien. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Det er godt at se de positive fremskridt i Irak. Men kampen mod ISIL er ikke slut. Derfor har det også været vigtigt for mig at besøge Irak igen. Jeg havde lejlighed til at takke de danske udsendte fra forsvaret og politiet for deres store indsats. De står i frontlinjen i den klare danske støtte til kampen mod ISIL. D

Regeringen lancerer nyt regionalt stabiliseringsprogram for Syrien og Irak14.12.2018 06:00Pressemeddelelse

Udenrigsministeren og forsvarsministeren lancerer nu et nyt regionalt freds- og stabiliseringsprogram for Syrien og Irak, der dækker perioden 2019–2021. Formålet er at bidrage til en reduktion af regional usikkerhed, terrorisme, migration og den længerevarende flygtningekrise. Indsatserne vil imødekomme akutte stabiliseringsbehov og hjælpe til at sikre en varig fred i Irak og fremme en inklusiv politisk løsning på konflikten i Syrien. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Koalitionen imod ISIL har drevet terrororganisationen ud af langt de fleste af de områder, de kontrollerede. Vi kan være stolte af den rolle, det danske forsvar har spillet i den opgave. Men indsatsen er ikke slut. Hvis vi skal bekæmpe ekstremisme og terrorisme i det lange løb, og hvis vi skal forhindre nye flygtningestrømme, er der behov for en stærk og dedikeret stabiliseringsindsats. Ellers risikerer vi, at ISIL vender tilbage om kort tid. Derfor er jeg glad for, at vi i dag kan løfte sløret for et nyt stabilis

Nu åbnes der for forsøgsfiskeri af blåmuslinger i Storebælt13.12.2018 07:00Pressemeddelelse

Fra årsskiftet bliver det muligt at fiske blåmuslinger i nye områder som et forsøg. Det skal være med til at give overblik over muslingebestandene. Nu bliver det muligt at fiske efter blåmuslinger i helt nye områder i Storebælt, når fiskeriminister Eva Kjer Hansen åbner op for et forsøgsfiskeri i den nordlige del af Storebælt. Samtidig udvides de områder til muslingefiskeri, der allerede foregår på den østjyske kyst.