Landdistrikternes Fællesråd

Tør politikerne slippe pengene til lokalsamfundene?

Del

FOLKEMØDET 2018: Flere af landets kommuner har sluppet taget om en del af udviklingsmidlerne og lagt dem direkte ud i lokalsamfundene. Her skal pengene række længere og engagementet blive større, når borgerne selv bestemmer, hvad midlerne bruges til. Men virker det? Haderslev og Odsherred deler deres erfaringer i Landdistrikternes Telt på Folkemødet 2018.

Arbejdsdag på legepladsen i Maugstrup i Haderslev Kommune, hvor midler fra borgerbudgettering har sikret fornyelse af det grønne samlingsted.
Arbejdsdag på legepladsen i Maugstrup i Haderslev Kommune, hvor midler fra borgerbudgettering har sikret fornyelse af det grønne samlingsted.

Haderslev Kommune har arbejdet med borgerbudgettering siden 2016, hvor byrådet første gang besluttede at lægge pengene i hænderne på borgerne i lokalsamfundene. Landdistrikterne kunne via borgerforeninger søge om at få del i de 1,4 millioner, byrådet havde afsat til borgerbudgettering, og interessen var stor fra starten.

Derfor fortsætter Haderslev Kommune med borgerbudgettering i 2018, hvor landdistrikterne kan søge i en pulje på 1,4 mio. kroner til borgerbudgettering. Samtidig er det afsat 1 mio. kroner årligt til udvikling af centerbyerne Vojens og Gram, som udmøntes i såkaldte §17 stk. 4 udvalg.

- Vi har set nogle projekter i lokalsamfundene, vi som kommune hverken ville kunne udføre eller drive i det omfang, borgerne i lokalsamfundene gør. De får ganske enkelt mere ud af pengene, fordi de brænder for deres lokalområde og lægger en masse engagement oveni, når vi tilbyder, at de selv kan bestemme, hvad pengene skal bruges til, siger Allan Emiliussen, der er medlem af Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget i Haderslev Kommune.

Samme oplevelse har Odsherred Kommune, der med Millionpuljen har givet tre lokalsamfund hver 500.000 kroner at råde over på betingelse af, de blev brugt til forskønnelse og fællesskab.

- Vi har positive erfaringer med at lade lokalsamfundene råde over både større og mindre beløb. Der er ingen tvivl om, at det styrker lokalområdets identitet og fællesskabsfølelse, siger borgmester i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov, og fortsætter:

- Men jo større beløb et lokalsamfund får, des større er risikoen også for, at der kan opstå splid. Det skal man holde sig for øje.

Hanne Tanvig, seniorrådgiver ved IGN, Sektion for Landskabsarkitektur og Planlægning, Københavns Universitet, er ikke i tvivl om, at borgerbudgettering virker.

- Borgerbudgettering er et godt skridt på vejen mod at lokalsamfundene tager større ansvar og indflydelse mod egen udvikling. Økonomisk involvering gør, at man bliver mere og seriøst forpligtet i lokalsamfundene, så langsigtede tiltag lykkes. Problemet med ’almindelige’ projekter kan være, at de har en for kort tidshorisont, siger Hanne Tanvig.

Hør meget mere om kommunernes erfaringer og seneste forskning på området, når debatten løber af stablen i Landdistrikternes telt fredag den 15. juni klokken 13.30-14.30.

Fakta: Landdistrikternes Telt

Landdistrikternes Telt på Folkemødet 2018 ligger i Danchells Anlæg (A8) og består af: Guldborgsund Kommune, Nordfyns Kommune, Sønderborg Kommune, Varde Kommune, Tønder Kommune, Skive Kommune, Vordingborg Kommune, Haderslev Kommune, Lolland Kommune, Odsherred Kommune, LAG, Benefit4Regions (B4R), Folketingets Udvalget for Landdistrikter og Øer samt Landdistrikternes Fællesråd.

Nøgleord

Kontakter

Allan Emiliussen, medlem af Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget i Haderslev Kommune, 40 22 52 80

Thomas Adelskov, borgmester i Odsherred Kommune, 29 79 79 93

Hanne Tanvig, seniorrådgiver ved IGN, Sektion for Landskabsarkitektur og Planlægning, Københavns Universitet, 30 58 98 20

Billeder

Arbejdsdag på legepladsen i Maugstrup i Haderslev Kommune, hvor midler fra borgerbudgettering har sikret fornyelse af det grønne samlingsted.
Arbejdsdag på legepladsen i Maugstrup i Haderslev Kommune, hvor midler fra borgerbudgettering har sikret fornyelse af det grønne samlingsted.
Download

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Tybovej 2
6040 Egtved

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner, der tilsammen repræsenterer over 2,8 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum