PwC

Toplederne har rekordhøj tro på vækst i 2021

Del

Topledernes forventninger til verdensøkonomien stiger markant i 2021. Hele 8 ud af 10 danske topledere tror på vækst i 2021, hvilket er det højeste niveau hidtil. Samtidig ser de lyst på vækst i egne virksomheder og sender Storbritannien tilbage i top 5 over foretrukne vækstmarkeder. Det viser PwC’s CEO Survey 2021.

Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør
Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør

PwC’s 24. CEO Survey 2021 viser, at andelen af de globale topledere, der forventer vækst i verdensøkonomien de kommende 12 måneder, er steget markant fra 22 % i 2020 til 76 % i 2021. Og blandt de danske CEO’er er det nu hele 8 ud af 10, der forventer vækst i 2021. Til sammenligning var det blot 5 % af de danske topledere, der forventede vækst i 2020. Sidste års CEO Survey blev foretaget før COVID-19-pandemien, som dermed ikke lå til grund for de lave forventninger til 2020. 

“Undersøgelsen viser, at toplederne har genvundet troen på den globale økonomi i forhold til sidst år og endda med rekordhøje vækstforventninger. Det gælder ikke mindst de danske CEO’er, der ser noget lysere på fremtiden end sidste år før COVID-19, hvor en global recession og geopolitisk usikkerhed med bl.a. et uafklaret Brexit dominerede billedet,” forklarer Mogens Nørgaard Mogensen, adm. direktør og Senior Partner i PwC. Han uddyber:

“På trods af at COVID-19-pandemien fortsat holder store dele af verden i et jerngreb, har udsigten til vaccination af verdensbefolkningen og en større sikkerhed omkring genåbning af verdenssamfundet givet anledning til fornyet optimisme. Og erhvervslivets tro på vækst i verdensøkonomien er genoprettet efter en tilbagegang på -3,5 % i den globale BNP i 2020.”

Tro på vækst i egen virksomhed
PwC’s CEO Survey 2021 viser desuden, at troen på vækst i den globale økonomi smitter positivt af på topledernes forventninger til vækst i egen virksomhed. Således svarer 9 ud af 10 danske topledere, at de forventer vækst i egen virksomhed i de kommende 12 måneder, hvilket er over det globale niveau på 85 %. Samme antal forventer vækst i de kommende 3 år.

“De danske virksomheder har på mange måder skullet gentænke deres forretning, og mange har været dygtige til at omstille sig under COVID-19-pandemien, hvor de har formået at handle hurtigt og tilpasse sig en ny virkelighed, bl.a. ved øget brug af digitale løsninger. Erhvervslivet er på ingen måde ude på den anden side af krisen, men det er opløftende, at toplederne fortsat ser muligheder for at skabe vækst i de kommende år,” forklarer Mogens Nørgaard Mogensen. 

Store brancheforskelle
Andelen af topledere, der forventer vækst i egen virksomhed, ligger på niveau med sidste år, men flere er blevet mere sikre på vækst. Således svarer 34 % danske topledere og 36 % blandt de globale, at de i høj grad forventer vækst i egen virksomhed de kommende 12 måneder år mod henholdsvis 20 % og 27 % sidste år. 

“CEO Survey afslører store brancheforskelle, når det gælder vækstforventninger, og at pandemien har ramt nogle brancher hårdere end andre. Blandt de mest optimistiske er toplederne inden for teknologi, den private sundhedssektor og telekommunikation (45 %, 44% og 43 %), mens CEO’erne inden for transport og logistik (29 %) samt oplevelses- og rejsebranchen (27 %) er blandt de mindst optimistiske,” fortæller Mogens Nørgaard Mogensen.   

Halvdelen af de danske topledere forventer at ansætte i det kommende år
Undersøgelsen viser desuden, at COVID-19-pandemien har ført til et fald i antal medarbejdere hos mange topledere - både globalt og i Danmark. Hele 39 % af de danske topledere har måttet afskedige medarbejdere det seneste år (37 % globalt), men næsten lige så mange danske topledere har ansat flere medarbejdere (35 % i Danmark og 24 % globalt). 

“Også på medarbejderområdet er der store forskelle, afhængigt af hvor hårdt den enkelte branche har været ramt af pandemien. Teknologi og sundhed ligger ikke overraskende øverst, når det kommer til at ansætte medarbejdere i de seneste 12 måneder, mens flest topledere inden for oplevelses- og rejsebranchen samt autobranchen har måttet afskedige,” fortæller Mogens Nørgaard Mogensen

Ifølge CEO Survey’en ser det dog mere lyst ud for det kommende år, hvor over halvdelen af de danske topledere forventer at ansætte flere medarbejdere (44 % globalt), mens 11 % forventer at afskedige (21 % globalt). Tallene dækker dog over et broget billede, hvor der fortsat er store brancheforskelle. 

Storbritannien tilbage i top 5 over foretrukne vækstmarkeder
IfølgeCEO Survey 2021 udgørUSA nu klart det største vækstmarked for såvel de danske som de globale topledere. Andelen af danske topledere, der peger på USA, er steget fra 38 % i 2020 til 44 % i 2021. Derudover rykker både Tyskland og Storbritannien op ad listen over de danske CEO’ers foretrukne vækstmarkeder. Andelen af topledere, der peger på Storbritannien, stiger med hele 18 procentpoint fra 5 % til 23 %. Dermed er Storbritannien sprunget fra en 9. plads sidste år til en 4. plads i år. 

“De seneste års spændinger mellem USA og Kina har påvirket topledernes syn på vækstmarkederne, og mange CEO’er ser uden tvivl lyst på, at valget af ny præsident kan afhjælpe den kritiske situation mellem USA og Kina, og særligt USA er blevet mere attraktiv. Samtidig er der siden CEO Survey 2020 sket en afklaring af Brexit, nu hvor der er landet en aftale om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien,” slutter Mogens Nørgaard Mogensen. 

Om CEO Survey 2021
I PwC’s24. CEO Survey blev der gennemført 5.050 interview i 100 lande. I alt 79 danske CEO’er har deltaget. CEO Survey er verdens førende  toplederundersøgelse.

Nøgleord

Billeder

Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør
Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør
Download

Vedhæftede filer

Information om PwC

PwC
PwC
Strandvejen 44
2900 Hellerup

51332378https://www.pwc.dk/

Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.500 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi over 280.000 PwC'ere i 155 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er. 

Succes skaber vi sammen …  

 

 

 

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

PwC investerer i en omfattende modernisering af hovedkontor8.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I takt med genåbningen vender danskerne tilbage til deres arbejdspladser. De virtuelle møder kan ikke stå alene, og derfor investerer PwC nu i en omfattende modernisering af hovedkontoret på Strandvejen 44 i Hellerup. Det sker med et ønske om at skabe de bedste rammer for fremtidens arbejdsplads, der kan være med til at understøtte relationer til kolleger og kunder, kulturen og ikke mindst den enkelte medarbejders trivsel.