REMA 1000

Tonsvis af genanvendte plastbakker på vej retur til køledisken

Del

I torsdags sendte Partnerskab for Cirkulære Fødevarebakker det første læs plastbakker afsted til genanvendelse og produktion af nye fødevarebakker. I alt syv ton indsamlet plast fra borgerne i København bliver nu til mere end 400.000 nye plastbakker.

Siden Partnerskab for Cirkulære Fødevarebakker blev lanceret i september 2019, har Københavns Kommune og ARC haft travlt med at sortere fødevarebakker og -bøtter ud af det blandede plastaffald, som indsamles hos kommunens borgere. Nu har partnerskabet taget næste skridt.

”Når borgerne sorterer affald, skal det give mening, og dette projekt viser meget konkret, hvordan affaldssorteringen gør en forskel. Når vi genanvender plast, sparer vi miljøet for både udvinding og afbrænding, hvilket bidrager til vores fokus på cirkulær økonomi, og dermed kan den enkelte københavner være med til at gøre fremtiden grønnere”, siger teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune Ninna Hedeager Olsen.

Demonstrationsprojektet har potentialet til at blive en game changer for genanvendelsen af plastaffald i Danmark. Med regeringens nye forslag til en ensretning af affaldssorteringen i Danmark, er der kommet øget fokus på behovet for at fremme genanvendelse af plast i høj kvalitet. I København består ca. 1/3 af det indsamlede plastaffald fra husholdninger af fødevarebakker og -bøtter. Denne mængde er hidtil blevet genanvendt til andre produkter end ny fødevareemballage. Det betyder, at fødevareindustrien må gøre brug af store mængder ny plast til egne produkter, uanset om denne mængde kan genanvendes i andre produkter. Det er dette billede, som partnerskabet forsøger at ændre.

”Hver gang vi genanvender en fødevarebakke i PET til en ny fødevarebakke, så sparrer vi 60-70 % CO2, blandt andet fordi vi slipper for at udvinde olie til produktion af ny plast”, siger Regional CEO hos Faerch Jesper Emil Jensen.

De sorterede fødevarebakker og -bøtter fra København transporteres til Duiven i Holland, hvor de bliver vasket og omdannet til nye råvarer. Herefter sendes råvarerne til produktion af nye bakker hos Faerch i Holstebro, der bruger dem til at producere nye bakker til emballering af fødevarer fra Danish Crown, som vil være at finde i REMA-1000 og COOP butikker i København i løbet af sommeren.

Det første læs, der sendes til genanvendelse, består fortrinsvis af klare plastbakker. De udgør langt størstedelen af den samlede mængde af fødevarebakker og -bøtter i København. Men for at demonstrere, at også de sorte og farvede bakker kan genanvendes, indeholder læsset cirka et halvt ton sorte bakker. Farvede bakker og bøtter i affaldsstrømmen ender med at blive sorte, når de genanvendes, uanset om de er grønne, blå eller røde. Det skyldes, at forskellige farver sammenblandes i genanvendelsesprocessen. Hvis vi skal indfri de ambitiøse mål for genanvendelse af plast, er det derfor vigtigt, at der udvikles løsninger til sortering af sort plast.

De sorte bakker er i første omgang blevet håndsorteret, men Københavns Kommune, ARC og virksomheden IHP Systems arbejder hårdt på at udvikle og implementere en spritny sorteringsrobot til at sortere de sorte bakker. Robotten er allerede i stand til at detektere og sortere de sorte bakker og forventningen er, at den kan indgå som en naturlig del af testanlægget efter sommerferien. Samtidig undersøger partnerskabet andre muligheder på markedet.

Partnerskabet forventer stadig at nå målsætningen om at genanvende 5 mio. fødevarebakker frem mod efteråret 2020. Samtidig håber partnerne løbende at udvide og skalere partnerskabet for at nå målet om et egentligt lukket kredsløb for alle danske fødevarebakker.

Fakta

·Partnerskab for Cirkulære Fødevarebakker blev lanceret i september 2019
·Partnerne er Danish Crown, COOP, REMA 1000, Faerch, ARC, IHP Systems og Københavns Kommune
·Partnerskabet er bygget op om 6 fælles udviklingsmål:
oLukke kredsløbet for fødevarebakker
oFremme anvendelsen af genanvendelige fødevarebakker
oUdvikle tekniske løsninger til sortering af sorte bakker
oFremme borgernes sortering af fødevarebakker
oMinimere udgifter forbundet med genanvendelse af plast  
oBidrage til udviklingen af et fremtidigt producentansvar i DK
·Partnerskabet har i første omgang lovet at demonstrere et lukket kredsløb for 5 mio. fødevarebakker fra København inden oktober 2020.Kontaktpersoner

For kommentarer fra KBH teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen kontakt pressekonsulent Andreas Hein på tlf. 51 36 44 94.

Faerch – Regional CEO Jesper Emil Jensen, tlf. +45 27251019
REMA 1000 – Kommunikationschef, Jonas Schrøder, tlf. +45 21640770
COOP – Analysechef Lars Aarup, tlf. +45 3091 9266
Danish Crown – Pressechef, Jens Hansen, tlf. +45 51600720
ARC – Kommunikationskonsulent, Sune Scheibye, tlf. +45 24600222
IHP Systems – CEO, Lars Mensal, tlf. +45 40828686
 

Kontakter

Billeder

Information om REMA 1000

REMA 1000
REMA 1000
Marsalle 32
8700 Horsens

88816000https://rema1000.dk/

REMA 1000 er en landsdækkende discountkæde med fokus på kvalitet til lave priser.

Under overskriften Discount med holdning arbejder REMA 1000 ud fra det tankesæt, at det er muligt at have en klar holdning til varernes kvalitet samtidig med, at varerne sælges til discountpris. Blandt REMA 1000s mærkesager er kampen mod madspild, reduktion af plastik, sundhed og udvikling af økologien i partnerskab med Gram Slot.

REMA 1000s butikker er drevet efter en franchisemodel med selvstændige, lokale købmænd i spidsen for den enkelte butik. Der er 352 REMA 1000-butikker i Danmark. Den næste REMA 1000 butik åbner den 24. september 2020 i Skjern.

Følg pressemeddelelser fra REMA 1000

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra REMA 1000

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum