Tønder Kommune

Tønder vil skabe mere tryghed og nærhed for borgere med demens

Del

Flere danskere vil de kommende år blive ramt af en demenssygdom. Det viser tal fra Nationalt Videnscenter for Demens. Tønder Kommune arbejder derfor på, at øge livkvaliteten for borgere der er ramt af demens. Et nyt projekt skal skabe mere nærhed og tryghed for borgere med demens samt øge fokus på sygdommen. Og så skal omgivelserne gøres klogere på, hvordan man opdager tegn på demens tidligere i forløbet, så der hurtigere kan ydes støtte og hjælp.

Der er behov for, at en mistanke om demens bliver afklaret tidligere. Jo tidligere diagnosen stilles, des flere håndtag kan der nemlig skrues på i behandlingen. Med den rette hjælp, fx forskellige former for træning, kan udviklingen af sygdommen i mange tilfælde forsinkes.

”Vi ved at pårørende kan have mistanke, men ikke nødvendigvis ved, hvilke tegn, der skal reageres på, og at man som pårørende kan have svært ved at få det sagt. Derfor undersøger vi i projektet, hvad der skal til, for at endnu flere kan få hjælp og støtte fra deres nære omgivelser, så de kan få afklaret, om der er tale om demens”, forklarer formanden for Sundhedsudvalget i Tønder Kommune, Anette Abildgaard Larsen.

Samtidig skal projektet undersøge, hvordan der kan skabes mere liv og aktivitet på plejecentrene til gavn for de beboere og borgere, der bor på og omkring plejecentrene, fx i ældreboliger. I det forløb vil Tønder Kommune bl.a. invitere foreninger og erhvervsdrivende med til workshops, så de kan give deres input og forslag til, hvordan der kommer mere liv og aktivitet på plejecentrene.

Tønder Kommune har også øget udbuddet af træningstilbud for mennesker med demens, fordi det er veldokumenteret, at træning og socialt samvær har en positiv effekt på de demensramte borgeres livskvalitet.

En del af projektet bliver samtidig, at skabe mere overskuelighed, tryghed og nærhed for de borgere, der bor i ældreboliger. Der skal skabes bedre muligheder for, at borgere, der bor i ældreboligerne omkring plejecentrene, kan tage del i og få gavn af de aktiviteter, socialt samvær og pleje og omsorg, der tilbydes på plejecentrene. Men det skal ske i et aktivt samarbejde med brugerne, understreger John Zachariasen, der er formand for den styregruppe, der har det overordnede ansvar for projektet.

”I projektet er der et stort fokus på, at dem, der skal bruge aktiviteterne, også er med i udviklingen af aktiviteter. Derfor vil projektet i høj grad række ud til både borgere og pårørende, samt foreninger og erhvervsdrivende, så vi kan finde de løsninger, der får størst værdi for dem efterfølgende”, forklarer John Zachariasen.

Styregruppen består af formændene for Ældrerådet og Folkeoplysningsudvalget, lederen af Frivilligcentret, et bestyrelsesmedlem fra Alzheimers foreningen, fagchefen for Sundhed, kultur og fritid i Tønder Kommune samt områdelederen for Plejecentre, administration og fælleskøkken, ligeledes i Tønder Kommune.

Projektet Fælles om demens – demensvenlighed er menneskelighed i Tønder Kommune er finansieret af midler fra Socialstyrelsen og løber frem til udgangen af 2023. Der er tilknyttet en projektleder, der udfører projektet i samarbejde med konsulenthuset Public Intelligence.

Kontakter

For yderligere information:
Anette Abildgaard Larsen, fmd. Sundhedsudvalget, Tønder Kommune: Mob.: 2117 6395

Information om Tønder Kommune

Tønder Kommune
Tønder Kommune
Wegners Plads 2
6270 Tønder

+45 74 92 92 92https://www.toender.dk/

Følg pressemeddelelser fra Tønder Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum