Tønder Kommune

Tønder Kommune vil have flere bilister til at lade mobilen være

Del

Alt for mange bilister taster på mobilen, når de kører bil – også i Tønder Kommune. Det vil Tønder Kommune nu ændre med en kampagne i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik. Politiet bakker op og er klar med kontrol.

Stort set alle danskere tager afstand fra de bilister, der er uopmærksomme i trafikken. Men det kan nogle gange være svært selv at lade være.

I Syd- og Sønderjyllands politikreds svarer 90 procent af bilisterne, at det er uacceptabelt at taste eller skrive på sin mobil, når man kører bil. Men det er kun 74 procent, der svarer, at de aldrig gør det, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Det vil Tønder Kommune have ændret, og derfor står kommunen sammen med 14 andre kommuner i regionen og Rådet for Sikker Trafik fra den 7. til 27. november bag en kampagne, der vil have flere bilister til at være opmærksomme i trafikken.

Uopmærksomhedskampagnen består af en ny film, der vil kunne ses i tv, på sociale medier og i biograferne i løbet af november. Man kan også se kampagnen her: www.sikkertrafik.dk/koerbil

Desuden har Tønder Kommune sat kampagneplakater op på en lang række P-pladser, hvor der står ”Kør bil, når du kører bil” eller ”Kør cykel, når du kører cykel”. Budskabet skal få flere bilister og cyklister til at lægge mobil og andet forstyrrende væk, før de kører ud i trafikken.

Uopmærksomhed skyld i voldsomme ulykker
I løbet af en periode på tre år har 33 mennesker mistet livet i trafikken i Syd- og Sønderjyllands politikreds på grund af uopmærksomhed, eller fordi trafikanterne ikke havde orienteret sig godt nok. Det viser ulykkestal fra Vejdirektoratet.

- Det er voldsomme tal, som tydeligt viser, hvor farligt uopmærksomhed i trafikken er. At bruge håndholdt mobil i trafikken er en livsfarlig uvane, som vi skal have brudt. Hellere i dag end i morgen, udtaler Sonja Svendsen, trafiksikkerhedsmedarbejder hos Tønder Kommune.

For nylig offentliggjorde Havarikommissionen for Vejtrafikulykker en rapport, der viser, at en stor del af de voldsomme frontalkollisioner på landevejene skyldes uopmærksomhed. Og i den nye kampagnefilm sætter kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension netop fokus på landevejene.

I filmen ser man en familiefar, der er uopmærksom, mens han kører på landevejen med sin familie. Han opdager ikke, at bilen er trukket over i modsatte vognbane, hvor en modkørende nærmer sig.

- I takt med at stadig flere biler får interaktive infoskærme og flere og flere får et smartwatch, hvor de kan læse og svare på beskeder, så er der hele tiden nye ting, der kan friste og flytte vores opmærksomhed væk fra trafikken. Det er det, som vi prøver at sætte fokus på med den nye kampagne, siger Lisbeth Sahl Bauditz, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Som opbakning til kampagnen gennemfører landets politikredse målrettede kontroller af uopmærksomme bilister og cyklister i november.

Vidste du, at:

 • At i seks ud af ti dødsulykker i trafikken var uopmærksomhed eller manglende orientering skyld i ulykken.
 • Det giver et klip i kørekortet og en bøde, hvis du taster på dit smartwatch eller håndholdte mobil, mens du kører.
 • Ni ud af ti mener, at det er uacceptabelt at bruge håndholdt mobil bag rattet.

(Kilde: Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik).

Fakta: Dræbte personer i ulykker med uopmærksomhed og/eller manglende orientering fra 2018-2020 fordelt på politikredse (kilde: Vejdirektoratet):

 • Nordjylland: 36
 • Midt- og Vestjylland: 42
 • Østjylland: 37
 • Sydøstjylland: 39
 • Syd- og Sønderjylland: 33
 • Fyn: 35
 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 32
 • Midt- og Vestsjælland: 22
 • Københavns Vestegn: 17
 • København og Bornholm: 16
 • Nordsjælland: 18
 • I alt: 327

Kontakter

Lisbeth Sahl Bauditz
Seniorprojektleder
Rådet for Sikker Trafik
Mobil: 42 42 70 27

Information om Tønder Kommune

Tønder Kommune
Tønder Kommune
Wegners Plads 2
6270 Tønder

+45 74 92 92 92https://www.toender.dk/

Følg pressemeddelelser fra Tønder Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune

Tønders borgmester glæder sig over tilkobling af biogasanlæg29.11.2022 14:29:47 CET | Pressemeddelelse

Ventetiden blev længere, end forventet, men nu er biogasanlægget Envo Biogas Tønder i Solvig øst for Tønder startet op, og produktionen af biogas er påbegyndt. Det er et positivt skridt for projektet, fordi det sikrer det langsigtede tilskud til gassen. For Tønder Kommune betyder det, at de investeringer der blev foretaget i infrastrukturen, nu bærer frugt samtidig med at kommunen tager endnu et grønt skridt i den rigtige retning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum