Tønder Kommune

Toftlund går i gang med stor kunst

Del

Toftlund Udviklingsråd vil forvandle bymidten til Sydjyllands åbne galleri, hvor alle kan komme og opleve samtidskunst på byens gavle. Udviklingsrådet peger på, at det er vigtigt, at kultur på et højt niveau også lever og vokser i de mindre samfund og ikke kun i landets største byer. Sammen med kunstbureauet Kolossal har i alt otte anerkendte kunstnere fra hele Europa sagt ja til at komme til Toftlund og skabe et værk med otte gavlmalerier efterhånden som udviklingsrådet får rejst midler. Arbejdet med det første gavlmaleri starter den 6. juni.

Det er Spar Nord Fonden, der har vist mod og turde være first mover på projektet. Det er Toftlund Udviklingsråd meget taknemmelig for.

Direktør for Spar Nord Fonden, Bo Uggerhøj, begrunder fondens støtte:

”I Spar Nord Fonden støtter vi lokale fællesskaber og initiativer, som samler folk og projekter som ideudvikles, gennemføres og opleves i fællesskab. Derfor har vi valgt at give en donation til opførelsen af gavlmalerier i Toftlund, så byen kan bruges som et åbent bygalleri og flere mennesker har mulighed for at møde nutidskunsten – helt gratis og dermed tilgængelig for alle. Vi tror på, at kunsten kan være et samlingspunkt i lokalsamfundet – og dermed bidrage til at skabe et fællesskab, der mærkes”.

Tønders kommunalbestyrelse har herefter også frigivet midler fra Toftlund Udviklingsplan til endnu et kunstværk, som bliver udført i august.

At Spar Nord og kommunalbestyrelsen har vist tillid til projektet, gør det lettere at få andre fonde til også at tro på projektet. Så Toftlund Udviklingsråd tror på, at man nok skal komme i mål med otte værker over de næste år.

For at alle kunstnerne skulle have et fælles udgangspunkt har en gruppe borgere sammen med kunstbureaet arbejdet med at skabe et symbol på Toftlund, og den lyder:

”Toftlund som by blev skabt af tyskerne efter den nationale katastrofe i 1864. Derfor er meget af byens kulturhistorie tysk, og nok ikke noget byen har været så stolt af. Tyskerne valgte Toftlund som administrations-by over deres nye område på grund af den geografiske placering lige i hjertet af Sydjylland. Så byens beliggenhed er oprindelsen til manglende lokale stolthed, men det er også udgangspunktet for fremtiden.

I grænselandet kan man vælge at lukke sit hjerte mod andre, for at passe på sig selv. Men det gør vi ikke. Vi åbner vores hjerter for at passe på os selv. Her er alle velkomne! Symbolet for Toftlund, der bliver givet til samtlige kunstnere er således: Et all-inclusive hjerte i grænseland.

Dette tema er desværre blevet aktuelt igen på sørgeligste vis, når man vender blikket mod Ukraine. En situation, som fylder meget i Toftlund, der har taget imod mange kvinder og børn fra det ulykkelige land.”

De syv udenlandske kunstnere er:

Karoline Hinz: Tyskland

Matth Velvet: Frankrig

Peeta:Italien

Janis Deman: Holland

Cinta Vidal: Spanien

Bordalo II: Portugal

Vesod: Italien

Men det er altså danske Andreas Welin, som åbner kunstballet 6. juni. Han arbejder på sit enorme kunstværk cirka 12 dage frem. Alt efter hvad vejret tillader.

Er du i det sønderjyske sommerland, så kom forbi Toftlund mellem 6. -17. juni og se et kæmpeværk blive til!

Faktaboks:

Det er en frivillig arbejdsgruppe under udviklingsrådet, der arbejder med realiseringen af gavlmalerierne. Gruppen består af medlemmer af udviklingsrådet og repræsentanter fra erhvervslivet i Toftlund:

Slagter Popp, Sandbjerg Reklame og Toftlund apotek

Fra udviklingsrådet er det: Betina Becker Madsen, Tom Blancarte og Thomas Schmidt –sidder ikke længere i udviklingsrådet, men brænder for projektet og har bedt om, at måtte fortsætte i arbejdsgruppen.

Kontakter

Vedhæftede filer

Information om Tønder Kommune

Tønder Kommune
Tønder Kommune
Wegners Plads 2
6270 Tønder

+45 74 92 92 92https://www.toender.dk/

Følg pressemeddelelser fra Tønder Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum