Kræftens Bekæmpelse

To ud af tre kommuner har skoddet smøgerne i arbejdstiden

Del

Røgfri arbejdstid bredder sig, og det går stærkt - i to ud af tre kommuner er arbejdstiden røgfri og tallet stiger hastigt. Men der er store regionale forskelle, viser en opgørelse fra Kræftens Bekæmpelse. Region Midt ligger i front med 16 ud af 19 røgfri kommuner.

Fra maj 2021 må kommunalt ansatte i 66 af landets 98 kommuner vente til fyraften med at tænde en cigaret, stoppe en pibe eller skubbe en snuspose op under læben. Det er en stigning på 16 kommuner på under et år - i august 2020 havde kun 50 kommuner røgfri arbejdstid – og flere kommuner er på vej. I løbet af året bliver bl.a. Gribskov, Køge og Ringsted Kommune også røgfri.

- Det er positivt, at så mange kommuner nu har røgfri arbejdstid. Det giver et sundere arbejdsmiljø, færre sygedage, forebygger at unge begynder at ryge og hjælper dem, der gerne vil stoppe eller skære ned på deres forbrug, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse. 

Fredensborg Kommune fik som den første kommune røgfri arbejdstid i 2012. 

Stor regional skævhed
Et kig på andelen af røgfri kommuner i de fem regioner afslører store geografiske forskelle. I Region Midt har 16 ud af 19 kommuner røgfri arbejdstid. Dermed er Region Midt tættest på at have ’fuld plade’, når det gælder røgfri arbejdstid. I Region Nord har fire ud af 11 kommuner gjort arbejdstiden røgfri.

- Det er ærgerligt, at der er så store geografiske forskelle. Det betyder, at ens risiko for at ryge og blive syg afhænger af, hvor i landet man bor. Det er ikke fair. Alle bør have samme mulighed for et liv uden tobak, siger Niels Them Kjær. 

Han glæder sig dog over den store stigning i antallet af kommuner med røgfri arbejdstid og håber, at det vil inspirere flere til at følge trop. 

Blandt dem, det handler om – de kommunalt ansatte – synes to ud af tre godt om at forbyde rygning i arbejdstiden.

Andel kommuner, der har røgfri arbejdstid eller får det i 2021 per region

 • Region Nord: 36 pct. (4 ud af 11 kommuner)
 • Region Midt: 84 pct. (16 ud af 19 kommuner)
 • Region Syd: 73 pct. (16 ud af 22 kommuner)
 • Region Sjælland: 71 pct. (12 ud af 17 kommuner)
 • Region Hovedstaden: 69 pct. (20 ud af 29 kommuner)

Kilde: www.cancer.dk/roegfriarbejdstid

6 gode grunde til at gøre arbejdstiden røgfri

 • Sundere arbejdsmiljø
 • Forebygger rygestart
 • Støtter et rygestop
 • Færre sygedage
 • Styrker kommunens image
 • 64 pct. af danskerne bakker op om røgfri arbejdstid

Nøgleord

Kontakter

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere på jagt efter forsvundne muskler22.6.2021 09:13:01 CEST | Pressemeddelelse

Mange kræftpatienter mister muskelmasse når de bliver syge og det forringer deres overlevelseschancer. Noget kan skyldes manglende appetit, og at man ikke motionerer som man plejer. Men det er ikke hele forklaringen, og lægerne ved ikke hvorfor så mange patienter med kræft oplever tab af muskelmasse og styrke. Nu vil et forskerhold med støtte fra Kræftens Bekæmpelse finde svaret på, hvad der sker i kroppen hos kræftpatienter, som får musklerne til at forsvinde.

Forskningsbevilling: Bedre støtte til sårbare pårørende15.6.2021 10:24:48 CEST | Pressemeddelelse

Praktiserende læge og professor Kaj Sparle Christensen har sammen med sin forskergruppe ved Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet modtaget 900.000 kr. fra ’Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Menneske og Samfund’ til projektet ’Pårørendestøtte i almen praksis – en model til at identificere og støtte sårbare pårørende’, hvor målet er at forebygge langvarig sorg og øge livskvaliteten hos mennesker, der har mistet en pårørende til alvorlig sygdom.

Uv-indeks forvirrer: Hver tredje ved ikke, hvornår man skal beskytte sig i solen7.6.2021 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

For meget sol giver risiko for smertefulde solskoldninger på kort sigt og øget risiko for kræft i huden på længere sigt. Uv-indekset er en god rettesnor for, hvornår det er tid til solbeskyttelse, men ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne viser, at kun en ud af tre danskere ved, at det er en god ide at solbeskytte sig, når uv-indekset er 3 eller derover.

Familier oplever at stå uforberedte og alene med sociale og følelsesmæssige konsekvenser af børnekræft4.6.2021 07:19:52 CEST | Pressemeddelelse

Når en familie rammes af børnekræft forandres, afbrydes og forstyrres det kendte hverdagsliv i alvorlig grad. Men det forberedes familierne ikke nok på. De oplever i stedet at stå alene - og ofte også magtesløse i det nye forandrede hverdagsliv. Ny ph.d.-afhandling fra Kræftens Bekæmpelse bringer viden til området på baggrund af interviews med børnekræftpatienter, søskende, forældre og børnekræftoverlevere fra 104 forskellige familier.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum