home a/s

Tip: Køb forældrekøbslejligheden ’uden for sæsonen’

Del
NY ANALYSE: Der er ekstra rift om de mindre lejligheder i august, så det kan være en idé at ’prøvebo’ byen og studiet, inden man køber en studiebolig
Forældrekøb af lejlighed har højsæson i august - foto: Palle Skov
Forældrekøb af lejlighed har højsæson i august - foto: Palle Skov

Hvis du kan vente, kan det godt betale sig at udskyde købet af lejligheden, der skal være tryg base igennem studietiden, til et par måneder efter startfløjtet på uddannelsen og det næste kapitel i ungdomslivet.

Det viser en ny analyse, som Realkredit Danmark har udarbejdet på baggrund af data fra bl.a. Home.

Næstflest unge nogensinde fik i slutningen af juli den glade besked om, at de er blevet optaget på en videregående uddannelse med studiestart til september.

Det markerer traditionelt, at startskuddet til højsæsonen for forældrekøb på boligmarkedet sparkes i gang, lyder det fra Home og Realkredit Danmark.


August: 25 % mere gang i handlerne
Men meget tyder på, at det kan betale sig lige et se tiden an et par måneder efter studiestart, inden man køber en studielejlighed.

”I hvert fald viser historiske data fra Home, at aktiviteten af forældrekøb topper i august, hvor aktiviteten i gennemsnit er løftet med lidt mere end 25 % alene som følge af ’sæsonen’,” konkluderer Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig i analysen.

”Det betyder altså, at der er ekstra mange ude og kigge på de samme lejligheder i disse uger, og det er selvfølgelig fordelagtigt for lejlighedssælgeren, når der er flere købere,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Ifølge Home er der også andre fordele ved lige at ’klappe hesten’ i forhold til forældrekøb af en lejlighed.

”Det kan være en fordel at ’prøvebo’ byen et par måneder på et værelse eller hos en ven, hvis det er muligt, inden køb af en forældrekøbslejlighed,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

”Så er det værste pres på markedet taget lidt af, og man er også mere sikker på, det er det rigtige studie og den rigtige by, man er havnet i, så man ikke skal til at sælge igen,” lyder det fra Homes analytiker.

”Men man løber selvfølgelig også den ’risiko’, at nogle gode, studiebolig-egnede lejligheder går ens næse forbi, og så kæver det måske en ekstra flytning, som heller ikke er gratis,” siger han.

Læs hele forældrekøbsanalysen her – Forældrekøb, sommer 2021.pdf (rd.dk)


FAKTA: 10 gode råd hvis du overvejer et forældrekøb

  1. Forældrekøb bør ikke ses som en investering i kroner og øre – det skal først og fremmest foretages, fordi man gerne vil hjælpe sit barn, og dermed er udgangspunktet nytteværdien for familien. Hvis man ønsker at investere sine penge, er der andre måder at gøre dette på.
  2. Få snakket grundigt igennem om forældrekøb er den rigtige løsning for jer som forældre, og om I er villige til at give afkald på en del af jeres privatøkonomiske råderum. Tænk også scenariet igennem, hvordan I vil have det, hvis forældrekøbet i sidste ende giver et økonomisk tab, men at jeres barn trods alt fik en bedre studietid.
  3. Forældrekøb er ikke den eneste måde at hjælpe sit barn på i studietilværelsen – det kan i stedet være via eksempelvis tilskud til studiebøger eller husleje via eksempelvis en skattefri gave. En far og en mor kan hver maksimalt give deres barn en gave på op til 68.700 kroner om året (2021- niveau), uden det bliver beskattet. Det udgør i sagens natur en mindre økonomisk risiko end forældrekøbet.
  4. Få en fornemmelse af, om der er en anerkendelse fra barnets side i forhold til, at det skal være en mere langsigtet boligløsning – uden der selvfølgelig kan gives garantier i sidste ende. Det vil være ærgerligt, hvis forældrekøbet hurtigt skal sælges igen, da det er dyrt at købe og sælge bolig. Samtidig øges risikoen i forhold til kortsigtede prisudsving på boligmarkedet.
  5. Tænk også på, hvorvidt lejligheden kan blive mere ’langsigtsholdbar’. Er lejligheden stor nok til, at en evt. kæreste kan flytte ind? Har man lyst til at blive boende, når man får job med en efterfølgende pæn lønstigning i forhold til SU-indkomst? Kan man selv som forældre få glæde af lejligheden til senior-tilværelsen? Eller kan lillebror/lillesøster få gavn af lejligheden?
  6. Lav aftaler omkring, hvad man kan forvente af vedligeholdelse og pleje af lejligheden. Derved mindsker man risikoen for, at når lejligheden engang skal sælges, at den er blevet misligholdt til skade for markedsværdien.
  7. Ved køb af lejlighed – vær sikker på, at udlejning er tilladt i henhold til ejerforeningens vedtægter.
  8. Få rådgivning omkring den ”rette” markedsleje til huslejeposten, så man ikke risikerer at komme i konflikt med Skats regler.
  9. Få lavet en lejekontrakt der sikrer, at barnet kan opnå boligsikring. I relation til boligsikring skal man være opmærksom på de indkomstgrænser, der er afgørende for, at man kan modtage ydelsen.
  10. Tænk nærmere over din renterisiko ved finansiering af køb, hvor du også inddrager din finansiering i eksisterende bolig. Det gælder både i forhold til likviditeten og sikring af friværdi. I relation til sidstnævnte giver et fastforrentet 30- årigt lån en god friværdibeskyttelse mod eventuelt stigende renter, der kan risikere at presse boligpriserne ned.

Kilde: Realkredit Danmark, Forældrekøb sommer 2021

Hent forældrekøbsanalysen her – Forældrekøb, sommer 2021.pdf (rd.dk)

Læs bogen og se en mini- dokumentar ’Giv det bedste videre’- om unge der flytter hjemmefra…og deres forældre og søskende - https://home.dk/kom-godt-hjem/giv-det-bedste-videre/

Bogen er gratis og kan hentes i de 180 Home-forretninger.

Nøgleord

Kontakter

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom, Realkredit Danmark
Tlf: 4513 1972 - Mobil: 2498 2382 - mail: chei@rd.dk


Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker, home a/s
Tlf: 2043 3514 - mail: hehj@home.dk

Billeder

Forældrekøb af lejlighed har højsæson i august - foto: Palle Skov
Forældrekøb af lejlighed har højsæson i august - foto: Palle Skov
Download

Information om home a/s

home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

  • home er en af landets mest kendte ejendomsmæglerkæder
  • home blev stiftet den 1. august 1989
  • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
  • home har ca. 850 ansatte
  • home er en franchise-kæde
  • home har ca. 120 franchisetagere
  • home har 185 home-butikker fordelt over hele landet**
  • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
  • home har særligt uddannede køberrådgivere
  • home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking.
** medio 2022.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye