Niras A/S

Tilskudspulje skal forhindre markante prisstigninger på fjernvarmeregningen

Del

Staten har afsat 26 mio. kroner over de næste fire år til rådgivningsydelser for varmeværker, som har mistet de økonomiske støttemidler – de såkaldte grundbeløb.

Hjælp på vej til varmeværker, som har mistet statsstøtte. Foto af naturgasmotor.
Hjælp på vej til varmeværker, som har mistet statsstøtte. Foto af naturgasmotor.

Omkring 200 danske varmeværker kan nu få glæde af en pulje på samlet set 26 mio. kroner. Tilskuddet er målrettet de decentrale, naturgasbaserede kraftvarmeværker, som i en årrække har modtaget statslig støtte – de såkaldte grundbeløb.

Grundbeløbene var en midlertidig økonomisk støtte, der blev indført i 2005 for at opretholde værkernes kraftvarmekapacitet. Ordningen ophørte dog helt i december 2019, hvilket har sendt nogle af kraftværkerne på gyngende grund og har betydet, at forbrugere i nogle byer har oplevet markante prisstigninger på varmeregningen – helt op til 10.000 kr. pr. forbruger om året.

Hjælp til at holde varmeprisen nede

Den nye tilskudspulje til grundbeløbsværkerne administreres af Energistyrelsen, og varmeværkerne kan søge om midler til rådgivning til og med år 2023, hvor ordningen ophører. Rådgivningen skal sikre, at de tidligere grundbeløbsværker får hjælp til at fremtidssikre deres varmeforsyning og holde varmeprisen nede.

Opgaven om at levere rådgivning har været i offentligt udbud, og den 4-årige rammeaftale med Energistyrelsen er blevet tildelt et konsulenthold bestående af NIRAS, PlanEnergi, Ea Energianalyse, BDO og Advokatfirmaet Energi & Miljø.

”Vi ser frem til at rådgive varmeværkerne om tiltag, der kan bidrage til en god og bæredygtig varmeforsyning for det enkelte værk og deres forbrugere. Det er en meget spændende opgave, og vi føler os rigtig godt rustet til den, da vi har et stærkt landsdækkende hold af specialister. Desuden har vi høstet rigtig god erfaring fra de seneste tre års arbejde med rådgivning til grundbeløbsværkerne. Vi glæder os derfor til at tage fat dér, hvor vi slap sidst,” siger Bettina Skjoldborg, projektchef i NIRAS.

Værker hilser støtten velkommen

Varmeværkerne kan søge om støtte til rådgivning om for eksempel forbedring af driften, fremtidige produktionsmuligheder og optimering af ledningsnettet mv. Udsigten til støtte bliver godt modtaget hos Hedensted Fjernvarme, hvor bortfaldet af grundbeløbene har ramt hårdt:

”Vi har brug for hjælp til at omstille vores varmeforsyning til nye teknologier og fremtidssikre hele driften – ikke mindst for kundernes og varmeprisens skyld. Den afsatte pulje til grundbeløbsværker er en god støtte til at kunne få overblik over nye produktionsmuligheder og få beregnet forskellige scenarier, der giver den billigst mulige fjernvarmeproduktion til gavn for vores forbrugere,” siger driftsleder Torben Alex Nielsen.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Hjælp på vej til varmeværker, som har mistet statsstøtte. Foto af naturgasmotor.
Hjælp på vej til varmeværker, som har mistet statsstøtte. Foto af naturgasmotor.
Download
Hedensted Fjernvarme.
Hedensted Fjernvarme.
Download

Links

Information om Niras A/S

Niras A/S
Niras A/S
Sortemosevej 19
3450 Allerød

+45 4810 4200https://www.niras.dk

NIRAS er blandt Skandinaviens førende, rådgivende ingeniørvirksomheder.

Med et bredt felt af ekspertiser inden for procesanlæg, industri og byggeri over energi, miljø, vand & forsyning til infrastruktur, udviklingsbistand og byplanlægning bidrager NIRAS til løsninger på en lang række af de største samfundsudfordringer.

Læs mere om NIRAS her.

Følg pressemeddelelser fra Niras A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Niras A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum