Sex & Samfund

Til kamp mod LGBT+ fordomme: Sex & Samfund rykker ud!

Del

Mange unge LGBT+ personer oplever, at de ikke kan være åbne over for klassekammerater og lærere på deres ungdomsuddannelse. Derfor rykkede Sex & Samfund her til morgen ud med en brandbil til ungdomsuddannelser i anledningen af Copenhagen Pride 2020. Se billeder og reaktioner her.

Her til morgen rykkede Sex & Samfund sammen med LGBT+ elever ud med en brandbil til en række ungdomsuddannelser for at gøre eleverne opmærksom på den homo- og transfobi, mange unge oplever, når de træder ind ad døren på deres uddannelse.

Udrykningen er en del af Sex & Samfunds kampagne #KillYourNormsog sætter fokus på, hvordan vi alle med vores sprogbrug er med til at fastholde forestillingen om, at man som fx homoseksuel eller transperson er forkert eller et dårligere menneske end andre.

Sammen med unge LGBT+ personer i netværket Erhvervsuddannelseselever imod Fordomme har Sex & Samfund udviklet 6 råd til, hvordan man tale mere inkluderende til hinanden eller som der står på postkortene, som Sex & Samfund deler ud i dag: ”Sådan undgår du at være en klaptorsk”.

Brandbilsudrykningen vakte stor opsigt her til morgen og affødte reaktioner blandt eleverne:

- Vi oplevede her til morgen, at mange elever reagerer på kampagnen, og nogle reagerer selvfølgelig negativt. Og det gør de jo, fordi det rammer noget inden i dem selv. Det er faktisk det, der er formålet med kampagnen. At få flere elever til at reflektere over, om alle ens medelever nu også er inkluderet i fællesskabet på uddannelsen eller om nogle elever føler sig mobbet eller nedgjort, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund.

Laura: Min lærer sagde, at noget var ”bøsset”

Laura på 28 år, der i gang med at uddanne sig til bygningssnedker på erhvervsskolen NEXT i København, var med i brandbilen her til morgen for at gøre opmærksom på de fordomme, hun mødes af. Hun oplever tit, at de andre elever bruger et ord som fx bøsse eller gay nedsættende eller som skældsord:

- Men jeg blev særligt forarget og ked af det, da jeg oplevede en af mine undervisere bruge udtrykket ”bøsset” nedsættende. For hvis autoriteterne på mit uddannelsessted også ser ned på min seksualitet, hvem skal jeg så gå til, hvis jeg oplever mobning eller eksklusion, siger Laura.

Sex & Samfund rykker ud på ungdomsuddannelserne

- Med kampagnen vil vi sætte fokus på, hvor alene, udskældt og forkert, du kan føle dig som LGBT+ person, når mennesker omkring dig eller på sociale medier bruger din seksualitet til at mobbe både dig og andre med. Hver dag føler homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner sig tvunget til at skjule, hvem de er, ud af frygt for at blive mobbet, nedgjort og latterliggjort, siger Sex & Samfunds nationale chef Lene Stavngaard.

- Der skal langt mere til på ungdomsuddannelserne, hvis vi vil give vores unge redskaber til at sikre egen og andres trivsel ift. køn, seksualitet, identitet, krop og mangfoldighed. Det er centralt, at ledelserne og lærerne, der dagligt møder LGBT+ unge i uddannelsessystemet, er klædt på til opgaven, siger Lene Stavngaard og fortsætter:

- Ungdomsuddannelserne skal behandle disse emner, inden de sender de unge videre ud i livet, og det kræver, at vi på den lange bane får gjort undervisning i køn, krop, seksualitet og mangfoldighed obligatorisk på ungdomsuddannelserne. På den korte bane skal der konkrete indsatser til, der sikrer inklusion af LGBT+ personer på ungdomsuddannelserne.

Mange danskere har stadig fordomme

For nyligt viste en undersøgelse foretaget af ligestillingsministeriet, at knap hver tredje (32%) adspurgte LGBT+ person inden for seneste år har følt sig diskrimineret på baggrund af sin seksualitet. Og blandt dem angiver mere end hver femte (22%), at de har oplevet diskrimination på deres uddannelsessted.

- Mange LGBT+ personer påvirkes i dén grad af måden, der tales om og til dem på. Derudover rammer fordomme om køn og seksualitet rammer alle mennesker og det skal vi lave om, siger national chef i Sex & Samfund Lene Stavngaard og fortsætter:

- Rigtig mange LGBT+ personer oplever at have en ungdom og senere et voksenliv præget af lavt selvværd, ensomhed, stress, depressioner og misbrug. Unge homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede kæmper dobbelt så meget med selvmordstanker som heteroseksuelle unge gør, ligesom de fire gange så ofte forsøger at begå selvmord.

Mange danskere tror, at der ikke findes homo- og transfobi i Danmark, men samtidig bruger mange danskere udtryk som bøsserøv eller betonlebbe til at mobbe eller tale nedsættende om andre.

Sidste år foretog Voxmeter for Sex & Samfund en undersøgelse, der viser, at knapt halvdelen af alle danskere benytter sig af nedsættende homofobiske ord som fx bøsserøv, trans, svans og betonlebbe om andre. Undersøgelsen viser også, at mange danskere ikke tænker over, at måden de taler til og om LGBT+ personer, påvirker deres trivsel og livskvalitet.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Uge Sex 2021: Lige køn leger bedst1.2.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Hvad er en rigtig pige og en rigtig dreng? Og hvordan håndterer skolen, at elever kalder en 12-årig pige for ’billig luder’ eller råber ’bøsserøv’ efter en dreng, som græder? Når eleverne mandag den 8. februar tjekker ind online til årets Uge Sex, er temaet Lige køn leger bedst på skoleskemaet. Sex & Samfund inviterer alle hjemmeskolende forældre til at være med til at starte snakken om køn med deres børn og opfordrer alle skoleledere til at skriver under på 6 hacks for at komme forskelsbehandling på grund af køn til livs i skolerne.

Ny kampagne: Danske unge er dårlige til at snakke om sex med hinanden28.9.2020 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmark har fået en ny samtykkelov, men den kan ikke stå alene. Nu er det vigtigt at starte samtalen blandt unge om sex og grænser, for mange af dem mangler ’sprog’ i den seksuelle kommunikation og har svært ved at tale om sex, grænser og lyst med hinanden. Det viser en undersøgelse fra Sex & Samfund og RFSU, som nu lancerer en ny digital kampagne for at hjælpe unge med at kommunikere bedre uden for og i sengen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum