Sex & Samfund

Til kamp mod LGBT+ fordomme: Sex & Samfund rykker ud!

Del

Mange unge LGBT+ personer oplever, at de ikke kan være åbne over for klassekammerater og lærere på deres ungdomsuddannelse. Derfor rykker Sex & Samfund ud med brandbil til ungdomsuddannelser i anledningen af Copenhagen Pride 2020.

Heterosvin! Kan du godt kaste med de der faste håndled? Hvorfor går du så hetero?

Den slags skældsord møder heteroseksuelle ikke i deres hverdag. Der er nemlig ingen, der bruger hetero som skældsord. Men tænk hvis der var.

Mandag 17. august rykker Sex & Samfund sammen med LGBT+ elever ud med en brandbil til en række ungdomsuddannelser for at gøre eleverne opmærksom på den homo- og transfobi, mange unge oplever, når de træder ind ad døren på deres uddannelse.

Sex & Samfund rykker ud på ungdomsuddannelserne

- Med kampagnen vil vi sætte fokus på, hvor alene, udskældt og forkert, du kan føle dig som LGBT+ person, når mennesker omkring dig eller på sociale medier bruger din seksualitet til at mobbe både dig og andre med. Hver dag føler homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner sig tvunget til at skjule, hvem de er, ud af frygt for at blive mobbet, nedgjort og latterliggjort. Det sker i skolen, på arbejdspladsen, på fodboldstadion, på baren og selv når man er blandt venner og bekendte, siger Sex & Samfunds nationale chef Lene Stavngaard.

- Der skal langt mere til på ungdomsuddannelserne, hvis vi vil give vores unge redskaber til at sikre egen og andres trivsel ift. køn, seksualitet, identitet, krop og mangfoldighed. Det er centralt, at ledelserne og lærerne, der dagligt møder LGBT+ unge i uddannelsessystemet, er klædt på til opgaven, siger Lene Stavngaard og fortsætter:

- Ungdomsuddannelserne skal behandle disse emner, inden de sender de unge videre ud i livet, og det kræver, at vi på den lange bane får gjort undervisning i køn, krop, seksualitet og mangfoldighed obligatorisk på ungdomsuddannelserne. På den korte bane skal der konkrete indsatser til, der sikrer inklusion af LGBT+ personer på ungdomsuddannelserne.

For nyligt viste en undersøgelse foretaget af ligestillingsministeriet, at knap hver tredje (32%) adspurgte LGBT+ person inden for seneste år har følt sig diskrimineret på baggrund af sin seksualitet. Og blandt dem angiver mere end hver femte (22%), at de har oplevet diskrimination på deres uddannelsessted.

Udrykningen er en del af Sex & Samfunds kampagne #KillYourNorms – Din fucking hetero.

Mange danskere har stadig fordomme

Kampagnen kører digitalt i forbindelse med Copenhagen Pride 2020 og sætter fokus på, hvordan vi alle med vores sprogbrug er med til at fastholde forestillingen om, at man som fx homoseksuel eller transperson er forkert eller et dårligere menneske end andre.

Sammen med unge LGBT+ personer i netværket Erhvervsuddannelseselever imod Fordomme har Sex & Samfund udviklet 6 råd til, hvordan man tale mere inkluderende til hinanden eller som der står på postkortene, som Sex & Samfund deler ud: ”Sådan undgår du at være en klaptorsk”.

- Mange LGBT+ personer påvirkes i dén grad af måden, der tales om og til dem på. Derudover rammer fordomme om køn og seksualitet alle mennesker, og det skal vi lave om, siger national chef i Sex & Samfund Lene Stavngaard og fortsætter:

- Rigtig mange LGBT+ personer oplever at have en ungdom og senere et voksenliv præget af lavt selvværd, ensomhed, stress, depressioner og misbrug. Unge homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede kæmper dobbelt så meget med selvmordstanker som heteroseksuelle unge gør, ligesom de fire gange så ofte forsøger at begå selvmord.

Mange danskere tror, at der ikke findes homo- og transfobi i Danmark, men samtidig bruger mange danskere udtryk som bøsserøv eller betonlebbe til at mobbe eller tale nedsættende om andre.

Sidste år foretog Voxmeter for Sex & Samfund en undersøgelse, der viser, at knapt halvdelen af alle danskere benytter sig af nedsættende homofobiske ord som fx bøsserøv, trans, svans og betonlebbe om andre. Undersøgelsen viser også, at mange danskere ikke tænker over, at måden de taler til og om LGBT+ personer, påvirker deres trivsel og livskvalitet.

Laura: Min lærer sagde, at noget var ”bøsset”

Laura på 28 år, der i gang med at uddanne sig til bygningssnedker på erhvervsskolen NEXT i København, og som er med i Erhvervsuddannelseselever imod Fordomme, oplever tit, at de andre elever bruger et ord som fx bøsse eller gay nedsættende eller som skældsord:

- Men jeg blev særligt forarget og ked af det, da jeg oplevede en af mine undervisere bruge udtrykket ”bøsset” nedsættende. For hvis autoriteterne på mit uddannelsessted også ser ned på min seksualitet, hvem skal jeg så gå til, hvis jeg oplever mobning eller eksklusion, siger Laura.

FAKTA om LGBT+ personers trivsel. Nøgletal fra Ligestillingsministeriets undersøgelse af LGBT+ personers trivsel

- Ensomhed er omtrent 5-6 gange mere udbredt blandt LGBT-personer (28%) end blandt befolkningen generelt (5%).

- Knap hver tredje (32%) adspurgte LGBT+ person har inden for seneste år følt sig diskrimineret på baggrund af sin seksualitet. Når man spørger LGBT+ personer om hvor de har følt sig diskrimineret, svarer 48% på sociale medier, 43% på gaden/offentlige steder, 33% traditionelle medier, 30% har oplevet diskrimination i nattelivet, mens det gælder for 27% i sundhedssystemet.

- De fleste LGBT-personer har følt sig tiltrukket af en person af samme køn eller har tænkt over deres kønsidentitet inden de fylder 15 år (68%). Alligevel har kun knap hver femte fortalt det til nogen inden de fylder 15 år (19%).

- Kun omkring hver tredje adspurgte LGBT-person under uddannelse i Danmark er åben over for alle på sit uddannelsessted (34 %). Blandt LGBT-personer under uddannelse, er 55% af bøsserne, 24% af de biseksuelle, 36% af de lesbiske og 33% af transpersonerne åbne over for alle på uddannelsen.

- Blandt de helt eller delvist ”lukkede” LGBT-personer svarer 52%, at de ikke har behov for at være åbne på deres uddannelse, mens mere end hver fjerde svarer, at de tror det vil gøre deres liv mere besværligt, mens de øvrige blandt andet frygter negative konsekvenser i form af manglende accept, manglende forståelse eller sladder, mobning og chikane. Særligt transpersoner frygter, at åbenhed på deres uddannelsessted vil gøre deres liv mere besværligt (55%) og at de vil opleve manglende forståelse (42%).

- Blandt de LGBT+ personer som inden for det seneste år har følt sig diskrimineret, angiver mere end hver femte (22%), at de har oplevet diskrimination på deres uddannelsessted.

- Blandt de LGBT+ personer som inden for det seneste år har følt sig diskrimineret, angiver to ud af tre (66%), at de har oplevet nedladende eller hadfulde kommentarer og 45% at de har oplevet drillerier, latterliggørelse eller mobning.

Kilde: ALS Research for Ligestillingsministeriet, 2020. Undersøgelse af udfordringer og stigma i forhold til at have en LGBTI-identitet i Danmark.

FAKTA om danskernes homofobiske sprogbrug

- 46% af alle danskere bruger udtryk som homo, lebbe, trans og lebbe om andre.

- Flere mænd (49,3%) end kvinder (42,8%) bruger disse udtryk.

- De danskere, der bruger disse udtryk, gør det fordi:

  • 44,8% siger, de ikke har et bedre ord for det
  • 16,1% siger, at de gør det for at drille
  • 8,7% siger, at det er for at bryde isen
  • 3,1% siger, at det er fordi de ikke bryder sig om homoseksuelle
  • 13,5% siger, at de ikke ved det.

- Flere mænd (22,7%) end kvinder (8,7%) bruger udtrykkene for at drille andre.

- Flere kvinder (50,9%) end mænd (39,4%) bruger udtrykkene fordi de ikke har et bedre ord for det.

- Kun få danskere tænker over, at måden der generelt tales om og til LGBT+ personer påvirker deres trivsel. 28,1% af de adspurgte mener, at måden der generelt tales om homoseksuelle er dårlig eller meget dårlig for homoseksuelles trivsel, mens 22,6% mener, at måden der tales på er god eller meget god for deres trivsel.

Kilde: Voxmeter for Sex & Samfund, 2019.

 

FAKTA om danskernes holdning til homofobi:

- 10% foretrækker at homoseksuelle ikke viser deres kærlighed offentligt

- 10% vil blive kede af det eller bekymrede, hvis deres barn er homoseksuel

- 20% mener ikke det er ok, at drenge går i kjole

- 11% af danskere mener ikke at homoseksuelle skal kunne blive gift i den danske folkekirke

- 34% mener ikke at det er ok at transkønnede bliver opereret på det offentliges regning

- 25% mener, at det giver dårligere opvækstmuligheder for børn hvis de har to forældre af sammen køn

- 18% af danskerne mener ikke at homoseksuelle skal have lov at adoptere børn på lige fod med heteroseksuelle

Kilde: Gallup for Sex & Samfund, 2018.

FAKTA om unge LGBT+ personers trivsel:

- Unge LGBT+ personer døjer dobbelt så meget med selvmordstanker som heteroseksuelle unge gør

- Unge LGBT+ personer forsøger fire gange så ofte at begå selvmord sammenlignet med unge heteroseksuelle

- 55 % af de LGBT+ personer, der har forsøgt selvmord, forsøgte det første gang, da de var mellem 13 og 19 år gamle

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed, 2015. Lige og ulige, Homoseksuelle, biseksuelle og transkønnedes levevilkår, 2009, Leyla Gransell og Henning Hansen.

Kampagnevideo Pride 2020

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Uge Sex 2021: Lige køn leger bedst1.2.2021 08:00:00 CETPressemeddelelse

Hvad er en rigtig pige og en rigtig dreng? Og hvordan håndterer skolen, at elever kalder en 12-årig pige for ’billig luder’ eller råber ’bøsserøv’ efter en dreng, som græder? Når eleverne mandag den 8. februar tjekker ind online til årets Uge Sex, er temaet Lige køn leger bedst på skoleskemaet. Sex & Samfund inviterer alle hjemmeskolende forældre til at være med til at starte snakken om køn med deres børn og opfordrer alle skoleledere til at skriver under på 6 hacks for at komme forskelsbehandling på grund af køn til livs i skolerne.

Ny kampagne: Danske unge er dårlige til at snakke om sex med hinanden28.9.2020 09:00:00 CESTPressemeddelelse

Danmark har fået en ny samtykkelov, men den kan ikke stå alene. Nu er det vigtigt at starte samtalen blandt unge om sex og grænser, for mange af dem mangler ’sprog’ i den seksuelle kommunikation og har svært ved at tale om sex, grænser og lyst med hinanden. Det viser en undersøgelse fra Sex & Samfund og RFSU, som nu lancerer en ny digital kampagne for at hjælpe unge med at kommunikere bedre uden for og i sengen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum