Tidlig omskæring kan give sociale udfordringer som voksen
Der kan være psykologiske senfølger af at blive omskåret som spæd. Det viser en international undersøgelse, som forskere fra blandt andet Aarhus Universitet står bag.
Forskere har længe været uenige om, hvordan det påvirker sundheden – også den mentale – når små drenge bliver omskåret. Nu viser et studie, at det har konsekvenser i voksenlivet at blive tidligt omskåret – som en tredjedel af verdens mandlige befolkning bliver. Alessandro Miani og Michael Winterdahl fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har koordineret undersøgelsen.
”Vi ville gerne udfordre den antagelse, at der ikke er sene konsekvenser af tidlig omskæring ud over de rent fysiske på grund af fraværet af forhud,” siger Michael Winterdahl om baggrunden for undersøgelsen.
Sværere ved at knytte sig
Forskerne rekrutterede 408 mænd, som var blevet omskåret inden for den første måned af deres liv og 211 ikke-omskårne mænd. De udfyldte alle spørgeskemaer, hvor fokus var på evnen til at knytte sig til andre og håndtering af stress.
”Undersøgelsen viste, at tidligt omskårne mænd havde sværere ved at knytte sig til eksempelvis partneren og var mere følelsesmæssige ustabile, mens der ikke blev fundet forskelle i empati eller tillid. Tidlig omskæring var også forbundet med stærkere seksuel drift samt en lavere stresstærskel,” fortæller Michael Winterdahl.
Han uddyber: “Vi ved fra tidligere studier, at netop kombinationen af tilknytning til partneren og følelsesmæssig stabilitet er vigtig for at kunne opretholde et sundt parforhold og dermed familiestuktur. Mangel på samme kan medføre frustrationer og en måske mere grænsesøgende seksuel adfærd.”
Stresset spædbarn
Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Heliyon.
Ifølge forskeren kobler studiet den tilstand af stress, som tidlig omskæring udløser hos spædbarnet, sammen med ændret adfærd, der først viser sig som voksen.
”Vores fund er særlig interessant for kommende forældre, der ønsker at træffe et informeret valg om omskæring på vegne af deres barn, men henvender sig også til alle, der ønsker at få belyst et meget tabubelagt emne, der ofte drukner i en følelsesladet diskussion,” siger Michael Winterdahl.
Han understreger, at undersøgelsen ikke som sådan peger på sygelige forandringer blandt omskårne mænd.
“Vores studie siger noget om forskelle på populationsniveau, ikke om individer. Det er vigtigt at huske på, at vi som individer varierer utroligt meget på stort set alle parametre - altså også på, hvordan vi eksempelvis knytter os til vores partner,” siger Michael Winterdahl.
Bag om resultatet
- En tværsnitsundersøgelse, hvor 408 omskårne og 211 ikke-omskårne amerikanske mænd har besvaret forskellige spørgeskemaer.
- Samarbejdspartnere: Gian Antonio Di Bernardo, University of Modena og Reggio Emilia, Italien, Brian D. Earp, Yale University, USA, Astrid Højgaard, Aalborg Universitetshospital, Paul Zak, Claremont Graduate University, USA og Jørgen Hoppe.
- Studiet er finansieret af Aarhus Universitet
- Den videnskabelige artikel kan læses i tidsskriftet Heliyon
Kontakt
Gæsteforsker Michael Winterdahl
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital Nuklearmedecin og PET
Mobil: 25 17 81 11
michael.winterdahl@clin.au.dk
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Bestemte gener øger risikoen for at tisse i sengen20.1.2021 09:56:30 CET | Pressemeddelelse
I et stort studie af danske børn og unge har forskere fra Aarhus Universitet for første gang fundet frem til genetiske varianter, der øger risikoen for sengevædning. Fundene giver en helt ny indsigt i hvilke processer i kroppen, som er årsag til dette udbredte fænomen.
Den psykiske trivsel dalede under pandemiens anden bølge – især hos mænd19.1.2021 08:00:09 CET | Pressemeddelelse
Vores psykiske velbefindende følger smitteudviklingens stigninger og fald, men hvor det psykiske velvære faldt mest hos kvinder under forårets nedlukning, er det under anden bølge mændene, der er hårdest ramt. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.
Tandsten afslører forbrug af euforiserende stoffer12.1.2021 12:10:25 CET | Pressemeddelelse
Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet har udviklet en ny metode, der afslører brugen af euforiserende stoffer og lægemidler ud fra et menneskes tænder.
Træning giver sclerosepatienter færre attakker14.12.2020 14:39:35 CET | Pressemeddelelse
Det nytter at hoppe i træningstøjet, også for patienter med multipel sclerose (MS). I hvert fald påviser en undersøgelse fra Aarhus Universitet, at konditionstræning reducerer antallet af attaks.
Fortsæt med blodtryksmedicinen under pandemien9.12.2020 10:05:32 CET | Pressemeddelelse
En omfattende undersøgelse af over én million corona-testede danskere cementerer nu, hvad flere mindre studier allerede har indikeret: Risikoen for at få corona, blive indlagt eller dø af sygdommen er ikke højere hos brugere af medicintypen ACE-hæmmere og angiotensin 2-blokkere.
Forskere finder nye genetiske årsager til cannabismisbrug23.11.2020 12:53:05 CET | Pressemeddelelse
En international forskergruppe med iPSYCH i spidsen har fundet to steder i vores DNA, som ser ud til at bidrage til risikoen for at blive afhængig af cannabis. Forskerne fandt også, at den genetik, der ligger til grund for et misbrug, er knyttet til lavere uddannelsesniveau.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum