WFP - FN’s World Food Programme

Tidlig indsats og investering kan afværge fødevarekriser og spare milliarder i globale udgifter til fødevareassistance

Del

ROM/KØBENHAVN – Kronisk sult og antallet af fødevarekriser stiger og intensiveres verden over. En ny rapport fra FN’s World Food Programme (WFP) ”World Food Assistance: Preventing Food Crises” analyserer disse kriser og spørger, hvad der forårsager dem, hvad der afgør deres omfang og hvordan de kan undgås.

Billede: WFP/ Georgina Goodwin
Billede: WFP/ Georgina Goodwin

En af de vigtigste konklusioner i rapporten er de enorme udgifter, der kan spares på fødevareassistance gennem forebyggende foranstaltninger. Et stop for voldelige konflikter – en af de største årsager til sult – kan reducere udgifter til fødevareassistance med op til 50 procent om året. 

En stigning på et trin på Verdensbankens skala for stabilitet og fred The Index of Political stability and Absence of Violence kan medføre en besparelse på næsten USD 3 milliarder (baseret på data fra 2016). I reelle tal vil det betyde:

I Syrien ville WFP spare USD 300 milliarder hvert år 

I Yemen ville WFP spare USD 205 milliarder hvert år 

I Somalia ville WFP spare USD 85 milliarder hvert år 

"Det er afgørende at sætte en stopper for konflikter,” siger WFP’s chef for fødevaresystemer,Steven Were Omamo, som er manden bag rapporten. ”Men det kræver også langsigtede investeringer i uddannelse, infrastruktur og økonomisk vækst at forebygge fødevarekriser. Mens stigninger i indkomsten pr. indbygger hjælper lande med at begrænse omfanget af fødevarekriser, kan selv lavindkomstlande forhindre kriser ved at foretage disse investeringer.”

Hvis verden kunne eliminiere alle årsager til fødevarekriser, ikke kun konflikter men også klimaforandringer, kronisk sult og underernæring, dårligt fungerende fødevaresystemer samt fejlslagne politiske, sociale og økonomiske strukturer, ville WFP’s årlige udgifter til fødevareassistance være mere end USD 5 milliarder mindre. Med andre ord ville der stort set ikke være behov for fødevareassistance, og de penge, der blev sparet, kunne bruges på langsigtede udviklingsinitiativer, som kunne forbedre livet for de mest sårbare. 

Nøgleord

Kontakter

Anne Poulsen, WFP/København, mobil +45 4050 3993, e-mail: anne.poulsen@wfp.org
David Orr, WFP/Rom, mobil + 39 3402466831, e-mail david.orr@wfp.org

Billeder

Billede: WFP/ Georgina Goodwin
Billede: WFP/ Georgina Goodwin
Download
Billede: WFP/ Marwa Awad
Billede: WFP/ Marwa Awad
Download
Billede: WFP/ Karel Prinsloo
Billede: WFP/ Karel Prinsloo
Download
Billede: WFP: Karel Prinsloo
Billede: WFP: Karel Prinsloo
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om WFP - FN’s World Food Programme

WFP - FN’s World Food ProgrammeFN’s World Food Programme (WFP) – redder liv i nødsituationer og forandrer liv for millioner af mennesker gennem bæredygtig udvikling. WFP arbejder i mere end 80 lande i verden og giver fødevareassistance til mennesker, som er fanget i konflikter og katastrofeområder, og bygger grundlaget for en bedre fremtid.

Danmark er blandt WFP’s vigtigste donorer af kernebidrag. Kernebidrag giver WFP fleksibilitet og gør det muligt at reagere hurtigt og effektivt, når katastrofer indtræffer, finansiere forsømte kriser og dermed sikre, at hjælpen når dem, der har mest brug for den.

Følg pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme

FLEKSIBLE BIDRAG GJORDE DET MULIGT FOR WFP AT NÅ FREM TIL VERDENS FORDREVNE OG FORSØMTE I 201815.1.2019 14:29:25 CETPressemeddelelse

KØBENHAVN – FN’s World Food Programme (WFP) modtog knap DKK 2,9 milliarder (US$ 440 millioner) i fleksible bidrag i 2018, hvilket svarer til en ti procents stigning i forhold til 2017. Fleksible bidrag gør det muligt for WFP at anvende pengene hvor og hvornår behovet er størst og giver mulighed for at reagere hurtigt på akutte katastrofer samt opretholde livreddende assistance under forsømte og langvarige kriser. I Sahel betød den umiddelbare adgang til fleksible midler, at WFP kunne kick-starte indsatsen i forhold til den værste høstsæson i fire år, nå ud til over 3 millioner mennesker med fødevareassistance samt afværge en enorm fødevarekrise. Fleksible bidrag hjalp WFP til at opretholde assistance til næsten 900,000 Rohingya flygtninge i Bangladesh, at optrappe støtten til fordrevne i Columbia og at levere nødhjælp til landmænd ramt af alvorlig tørke i Madagascar. ”Det er ret simpelt: fleksible midler gør det muligt for os at reagere mere resolut og effektivt og dermed levere den ma

ERNÆRING OG KVINDERS SELVBESTEMMELSE – FUNDAMENTET FOR UDVIKLING I SRI LANKA26.11.2018 15:52:12 CETPressemeddelelse

KØBENHAVN – FN’s World Food Programme (WFP) og FN’s Befolkningsfond (UNFPA) i Sri Lanka indledte i dag et nyt fælles projekt for at forbedre kvinders ernæring og selvbestemmelse samt for at fremme ligestilling mellem kønnene i Sri Lanka. Projektet vil give adgang til vigtig information og ydelser relateret til seksuel og reproduktiv sundhed, ernæring og fødevaresikkerhed i løbet af det kommende år.

Danmark øger sit bidrag til Rohingya flygtninge og værtssamfund gennem WFP31.10.2018 07:05:00 CETPressemeddelelse

KØBENHAVN – Den danske minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs annoncerede i dag et bidrag på yderligere 30 millioner kroner til at dække de akutte fødevarebehov blandt Rohingya flygtninge og værtssamfund. Det skete efter et netop afsluttet besøg i flygtningelejrene i Kutupalong-Balukhali, Cox’ Bazar sammen med eksekutivdirektør for FN’s World Food Programme (WFP) David Beasley.

Stigende fødevarepriser i lande med konflikt burde forårsage "chok og forargelse"16.10.2018 07:02:00 CESTPressemeddelelse

KØBENHAVN – Ny forskning fra FN’s World Food Programme (WFP), lanceret på FN’s Internationale Fødevaredag (World Food Day), viser, at fødevarer i stigende grad bliver økonomisk utilgændelige i lande med konflikt eller som er udsat for politisk ustabilitet. I snesevis flere lande sætter vedvarende høje fødevarepriser håbet om et nærende måltid uden for rækkevidde for millioner af mennesker.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum