Aarhus Universitet: Arts

Teologiforsker Elisa Uusimäki modtager nordisk forskningspris

Del

Lektor i teologi på Aarhus Universitet, Elisa Uusimäki, har fået tildelt den nordiske forskningspris Nils Klim-prisen, der gives til en ung forsker i Norden, som har begået fremragende forskning inden for sit felt.

Elisa Uusimäki. Foto: Lars Svankjær
Elisa Uusimäki. Foto: Lars Svankjær
’En særdeles dygtig akademiker inden for sit felt.’

Sådan lyder ordene om forsker i teologi på Aarhus Universitet, Elisa Uusimäki, som netop har modtaget den nordiske forskningspris, Nils Klim-prisen, for sin forskning i den antikke jødedoms litteratur og kultur.

Hæderen uddeles hvert år af Universitetet i Bergen til en ung, nordisk forsker under 35 år, som har begået fremragende forskning inden for fagområderne humaniora, samfundsvidenskab, jura og teologi, og valget er denne gang faldet på Elisa Uusimäki, der siden 2020 har haft sit virke ved Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

"Hun kombinerer ekspertise om litteratur og fortolkning med vidtrækkende sprogkundskaber, når hun dykker dybt i tekster og materiale, som er højest relevante for vores historiske forståelse af antikken," lyder det blandt andet i Nils Klim-komitéens begrundelse.

Med prisen følger samtidig et beløb på 500.000 norske kroner.

Øget forståelse for antikkens jødedom
Elisa Uusimäkis forskning spænder konkret fra studier i antikkens jødiske visdomstænkning, etik og religiøse forestillinger til mere analytiske undersøgelser af det historiske tekstmateriale ved hjælp af teorier inden for køn og intertekstualitet.

Elisa Uusimäki selv forklarer, at det overordnede mål med hendes forskning er at øge forståelsen af antikkens religiøse tekster og traditioner.

"Mit udgangspunkt her er den jødiske tradition, som jeg søger at analysere som en del af antikken i det østlige middelhavsområde. Der er stor afstand i tid og rum mellem mig, og dem, jeg forsker i, men kilderne har fortsat betydning for nutiden. Mange kulturer i verden baserer sig på disse tekster og traditioner på forskellige måder, og de har dermed fortsat betydning for, hvordan folk lever og tænker i dag," siger Elisa Uusimäki.

Nils Klim-prisen bliver uddelt sammen med den internationale forskningspris Holbergprisen ved en officiel ceremoni på Universitetet i Bergen den 9. juni. 

Kontakter

Yderligere information
Elisa Uusimäki, lektor
Afdeling for Teologi
Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
E-mail: elisa.uusimaki@cas.au.dk

Billeder

Elisa Uusimäki. Foto: Lars Svankjær
Elisa Uusimäki. Foto: Lars Svankjær
Download

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: ArtsFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Fokus på, hvad der får lærere til at blive i skolen, kan bidrage til at modvirke lærermangel19.5.2022 12:09:39 CEST | Pressemeddelelse

Alt for mange uddannede lærere forlader deres job i skolen, og manglen på uddannede lærere i dele af Danmark udgør et stigende problem. Men skal vi dæmme op for den truende lærermangel, er det ikke nok at finde forklaringer på, hvorfor lærere forlader jobbet. Ny forskningsoversigt i e-bogsserien Pædagogisk indblik retter i stedet blikket mod, hvad der får lærere til at blive i lærerprofessionen.

Nye veje i skolernes arbejde med at ændre kønsmønstre i naturfag, matematik og STEM-aktiviteter12.5.2022 11:20:06 CEST | Pressemeddelelse

Kan man motivere skoleelever til at interessere sig mere for matematik, teknologi og naturvidenskab – og især pigerne? Forskere fra DPU, Aarhus Universitet har kortlagt de seneste 20 års lovende pædagogiske og didaktiske indsatser for at ændre kønsskævheder i skolen og peger på nye muligheder i arbejdet med at fremme diversitet og give eleverne lige muligheder. Det indebærer bl.a. et mere nuanceret kønsblik end traditionelle forståelser af, hvordan piger og drenge er, og hvad de interesserer sig for. Kortlægningen er finansieret af VILLUM FONDEN.

DPU udgiver Asterisk nr. 100: Lighed er stadig et ideal, men kampen er hård30.3.2022 10:42:03 CEST | Pressemeddelelse

Uddannelse går i arv som aldrig før i lighedens land Danmark. Børn af ufaglærte er fra en meget tidlig alder dårligere stillet i skolen end akademikerbørn, og både kvinder og mænd sidder fortsat fast i kønsstereotyper. Hvorfor? Og hvad kan pædagogikken overhovedet stille op? Asterisk – DPU’s digitale magasin – er udkommet 100 gange siden 2001 og undersøger i jubilæumsnummeret, om lighed har en reel chance for at få fodfæste i det danske uddannelsessystem.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum