Teologi i Aarhus styrkes med tre nye professor-udnævnelser

Claudia Welz, professor
-I forbindelse med mit professorat skal jeg forske og undervise i faget ’Etik og Religionsfilosofi’. Etik beskæftiger sig med muligheder, betingelser og grænser for menneskelig handling, eksempelvis i forbindelse med samvittighedsspørgsmål. Religionsfilosofi kan bidrage med en (selv-)kritisk diskussion af religiøse grundoverbevisninger, som bærer (eller strider imod) et pluralistisk, demokratisk samfund. Faget i sin helhed hører til ’Systematisk Teologi’, der tilbyder en problemorienteret redegørelse for bibelske og teologihistoriske traditioner og deres betydning i dag. Jeg har en komparativ tilgang til faget, idet jeg reformulerer teologiske emner i et inter-religiøst perspektiv og sammenligner især jødedom og kristendom samt religiøse og ikke-religiøse måder at forstå mennesket og verden på.
CV
Claudia Welz er født i Albstadt-Ebingen, Sydtyskland, i 1974. Efter en sundhedsfaglig uddannelse studerede hun teologi og filosofi i Tübingen, Jerusalem, Heidelberg og München. Fra 2003 til 2006 var hun ph.d.-studerende på Institut für Hermeneutik und Religionsphilosophie, Universitet Zürich, hvor hun i 2010 også blev dr.theol. med en disputats om tillid, tro og tvivl. Fra 2010-2018 arbejdede hun som prof. (mso) på Københavns Universitet. Siden 2019 er hun senior fellow ved Forschungskolleg Humanwissenschaften der Goethe-Universität Frankfurt i Bad Homburg og p.t. desuden gæsteprofessor ved Universitet Duisburg-Essen. Per 1/9 tiltræder hun sit professorat ved Aarhus Universitet.
Anders-Christian Jacobsen, professor
-I forbindelse med mit professorat skal jeg forske og undervise i dogmatik med udgangspunkt i oldkirkens teologi. Dogmatikkens opgave er at reformulere den teologiske tradition i tanke- og sprogformer, der svarer til og svarer på den situation, som mennesker i det 21. århundrede befinder sig i. Min særlige vinkel på denne opgave er at forske i de første århundreders teologi, for der at finde inspiration til nutidige formuleringer af kristendommens tankegods. Det er muligt, fordi de første århundreders kristendomme var præget af stor mangfoldighed og kompleksitet, ligesom vores egen tid er.
CV
Anders-Christian Jacobsen er født i Gøttrup ved Fjerritslev i 1963. Han studerede teologi på Aarhus Universitet fra 1986. I 1995 blev han cand.theol. og fik guldmedalje for sin afhandling. I 1998 blev han ph.d. i teologi og dr.theol i 2015. Han har siden været ansat som forsker og underviser i teologi på Aarhus Universitet med speciale i dogmatik og oldkirkens teologi.
Bo Kristian Holm, professor MSO
-I forbindelse med mit professorat skal jeg undervise i faget dogmatik, der dybdeanalyserer og nytænker kristendommens grundtanker, og forske dels i Luthers og Luthersk teologi, dels i samspillet mellem teologi, kultur og samfundsudvikling i både fortid og nutid.
CV
Bo Kristian Holm er født i 1970 i Gentofte og opvokset i Karup. Han studerede teologi på Aarhus Universitet og i Tübingen og blev cand. theol. i 1996 og fik guldmedalje for sin prisopgave. I 2001 blev han ph.d. i teologi. Han har siden været ansat som forsker og underviser i teologi på Aarhus Universitet, dog afbrudt af et halvt år som gæsteprofessor i Kiel. Han leder det tværfaglige LUMEN-center på Aarhus Universitet, der beskæftiger sig med luthersk teologi og luthersk mentalitet. Han er internationalt kendt for sit arbejde med Luthers teologi og gavens økonomi. Bo Kristian Holms interesse retter sig først og fremmest mod reformationens og nutidens lutherske teologi og mod samspillet mellem teologi og samfund.
Kontakter
Claudia Welz
Institut for Kultur og Samfund - Systematisk Teologi, fag: Etik og Religionsfilosofi
Mail: claudiawelz@web.de
Anders-Christian Jacobsen
Institut for Kultur og Samfund - Systematisk Teologi, fag
Mail: alj@cas.au.dk
Bo Kristian Holm
Institut for Kultur og Samfund - Systematisk Teologi, fag
Mail: teobh@cas.au.dk
Billeder
Information om Aarhus Universitet: Arts
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Historiker om kommende EU-formandskab: USA vender blikket mod Europa – igen19.6.2025 07:42:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli 2025 i en tid med øget geopolitisk spænding. USA har igen fokus på Europa og efterlyser større ansvar fra sine allierede – et mønster, der ifølge professor i historie på Aarhus Universitet, Thorsten Borring Olesen, har rødder tilbage til 1973.
Ny forskning kortlægger buddhismens tilstedeværelse i Norden17.6.2025 10:27:10 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt fællesnordisk forskningssamarbejde kortlægger religionsforsker Jørn Borup fra Aarhus Universitet sammen med kollegaer fra hele Norden buddhismens udvikling og mangfoldige udtryk. Resultaterne præsenteres i Buddhism in the Nordic Countries – den første samlede og sammenlignende analyse af religionens rolle i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.
Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse
Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.
Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse
Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.
Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum