Aarhus Universitet: Arts

Teologi i Aarhus styrkes med tre nye professor-udnævnelser

Del

Indenfor Etik og Religionsfilosofi tiltræder Claudia Welz som professor. Indenfor Dogmatik tiltræder Anders-Christian Jacobsen som professor, og Bo Kristian Holm som professor MSO (med særlige opgaver).

Claudia Welz, professor 

-I forbindelse med mit professorat skal jeg forske og undervise i faget ’Etik og Religionsfilosofi’. Etik beskæftiger sig med muligheder, betingelser og grænser for menneskelig handling, eksempelvis i forbindelse med samvittighedsspørgsmål. Religionsfilosofi kan bidrage med en (selv-)kritisk diskussion af religiøse grundoverbevisninger, som bærer (eller strider imod) et pluralistisk, demokratisk samfund. Faget i sin helhed hører til ’Systematisk Teologi’, der tilbyder en problemorienteret redegørelse for bibelske og teologihistoriske traditioner og deres betydning i dag. Jeg har en komparativ tilgang til faget, idet jeg reformulerer teologiske emner i et inter-religiøst perspektiv og sammenligner især jødedom og kristendom samt religiøse og ikke-religiøse måder at forstå mennesket og verden på.

CV

Claudia Welz er født i Albstadt-Ebingen, Sydtyskland, i 1974. Efter en sundhedsfaglig uddannelse studerede hun teologi og filosofi i Tübingen, Jerusalem, Heidelberg og München. Fra 2003 til 2006 var hun ph.d.-studerende på Institut für Hermeneutik und Religionsphilosophie, Universitet Zürich, hvor hun i 2010 også blev dr.theol. med en disputats om tillid, tro og tvivl. Fra 2010-2018 arbejdede hun som prof. (mso) på Københavns Universitet. Siden 2019 er hun senior fellow ved Forschungskolleg Humanwissenschaften der Goethe-Universität Frankfurt i Bad Homburg og p.t. desuden gæsteprofessor ved Universitet Duisburg-Essen. Per 1/9 tiltræder hun sit professorat ved Aarhus Universitet. 

Anders-Christian Jacobsen, professor 

-I forbindelse med mit professorat skal jeg forske og undervise i dogmatik med udgangspunkt i oldkirkens teologi. Dogmatikkens opgave er at reformulere den teologiske tradition i tanke- og sprogformer, der svarer til og svarer på den situation, som mennesker i det 21. århundrede befinder sig i. Min særlige vinkel på denne opgave er at forske i de første århundreders teologi, for der at finde inspiration til nutidige formuleringer af kristendommens tankegods. Det er muligt, fordi de første århundreders kristendomme var præget af stor mangfoldighed og kompleksitet, ligesom vores egen tid er.  

CV
Anders-Christian Jacobsen er født i Gøttrup ved Fjerritslev i 1963. Han studerede teologi på Aarhus Universitet fra 1986. I 1995 blev han cand.theol. og fik guldmedalje for sin afhandling. I 1998 blev han ph.d. i teologi og dr.theol i 2015. Han har siden været ansat som forsker og underviser i teologi på Aarhus Universitet med speciale i dogmatik og oldkirkens teologi. 

Bo Kristian Holm, professor MSO

-I forbindelse med mit professorat skal jeg undervise i faget dogmatik, der dybdeanalyserer og nytænker kristendommens grundtanker, og forske dels i Luthers og Luthersk teologi, dels i samspillet mellem teologi, kultur og samfundsudvikling i både fortid og nutid. 

CV
Bo Kristian Holm er født i 1970 i Gentofte og opvokset i Karup. Han studerede teologi på Aarhus Universitet og i Tübingen og blev cand. theol. i 1996 og fik guldmedalje for sin prisopgave. I 2001 blev han ph.d. i teologi. Han har siden været ansat som forsker og underviser i teologi på Aarhus Universitet, dog afbrudt af et halvt år som gæsteprofessor i Kiel. Han leder det tværfaglige LUMEN-center på Aarhus Universitet, der beskæftiger sig med luthersk teologi og luthersk mentalitet. Han er internationalt kendt for sit arbejde med Luthers teologi og gavens økonomi. Bo Kristian Holms interesse retter sig først og fremmest mod reformationens og nutidens lutherske teologi og mod samspillet mellem teologi og samfund.   

Kontakter

Claudia Welz
Institut for Kultur og Samfund - Systematisk Teologi, fag: Etik og Religionsfilosofi
Mail: claudiawelz@web.de

Anders-Christian Jacobsen
Institut for Kultur og Samfund - Systematisk Teologi, fag
Mail: alj@cas.au.dk

Bo Kristian Holm
Institut for Kultur og Samfund - Systematisk Teologi, fag
Mail: teobh@cas.au.dk

Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: ArtsFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Nyt forskningsprojekt kan være med til at forudsige successen bag litterære værker24.9.2020 12:24:12 CESTPressemeddelelse

I et nyt forskningsprojekt skal kunstig intelligens beriges med forskning inden for litteraturvidenskaben. Formålet er at give en bedre forståelse af litterær kvalitet og dermed skabe et mere kvalificeret system til at vurdere litterære værker til gavn for både forlæggere, forfattere, bibliotekarer samt forskere. Projektet er støttet af VELUX-Fonden med 5.343.544 kroner.

Skolen har brug for reflekterende praktikere22.9.2020 14:48:26 CESTPressemeddelelse

Hvordan styrker vi forbindelsen mellem teori og praksis på læreruddannelsen, så den nyuddannede lærer undgår praksischok? Magasinet Asterisk har talt med to DPU-forskere om, hvordan lærerstuderende kan øve sig på at være reflekterende praktikere, der formår at bruge teoretisk viden til at kvalificere praksis. Det vil styrke deres faglige profil og stille dem stærkere i mødet med en uforudsigelig skolevirkelighed.

Stærke sociale og faglige fællesskaber er nøglen til gymnasieelevers trivsel14.9.2020 13:13:46 CESTPressemeddelelse

I Danmark er vi i stigende grad opmærksomme på unges trivsel og mistrivsel, og flere undersøgelser peger på bekymrende trivselsproblemer blandt de unge. Den nye forskningsoversigt i DPU og NCS’ e-bogsserie ’Pædagogisk indblik’ sætter fokus på elevtrivsel i gymnasiet. Følelsen af at høre til på sit gymnasie og gode relationer til lærerne og de andre elever er afgørende for trivslen – ikke blot socialt, men også fagligt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum