Gjensidige Forsikring

Temperamenterne koger: Så mange oplever hidsige medtrafikanter

Del

Det går den forkerte vej for danskernes temperament i trafikken, hvor to ud af tre bilister har oplevet road rage. Det er en stigning sammenlignet med de seneste to år, viser en undersøgelse, Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

Danskernes temperament kommer let i kog, når vi bevæger os rundt i trafikken. I hvert fald hvis man kigger på en ny undersøgelse, foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring.  

Undersøgelsen viser nemlig, at hele to ud af tre danskere har oplevet det, der populært set hedder ‘road rage’, som blandt andet vrede tilråb eller gestikulationer fra medtrafikanter. Tidligere undersøgelser viser også, at tendensen desværre ikke er hverken ny eller nedadgående.  

Undersøgelser fra 2020 og 2021 viser, at andelen af danskere, der oplever aggressiv adfærd fra medtrafikanterne, i perioden er gået fra omkring hver anden til hele to ud af tre, og det er ikke kun et adfærdsmæssigt problem, men potentielt også et problem for trafiksikkerheden, forklarer skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild. 

“Når man har mere travlt med at råbe eller gestikulere af sine medtrafikanter, end man har med at følge med i trafikken, så udsætter man alle for en unødig risiko for uheld. Vi ved, at uopmærksomhed som årsag til ulykker er overrepræsenteret i statistikkerne, og derfor har man et ansvar for at følge med i trafikken, og ikke bruge sin tid på at hidse sig op over andre,” siger Henrik Sagild.  

Kniber fortsat med selverkendelsen 

Mens danske trafikanter i flæng oplever at blive udsat for ophidset adfærd i trafikken, ser tallene dog anderledes ud, når det kommer til selverkendelsen. Andelen af trafikanter, der selv har udsat andre for ‘road rage’ er nemlig væsentligt lavere, end dem, der har oplevet det.  

I undersøgelsen siger fire ud af ti, at de har ageret uhensigtsmæssigt over for andre trafikanter. En af grundene til den store forskel kan dog også være, at det kan være svært at vurdere, hvornår man har overtrådt andres grænser.  

“Det er vigtigt at huske på, at folks grænser for hvad de synes er ubehagelig eller aggressiv adfærd i trafikken er forskellige. Derfor kan der også være stor forskel på det, man selv opfatter som ophidset adfærd, og den måde, andre tolker ens signaler på, og det er muligvis den forskel, man ser i tallene,” siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige.  

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i marts 2022 blandt 1027 repræsentativt udvalgte danskere.

Har du gjort noget af følgende i trafikken?
Har råbt ad andre trafikanter 19,5%
Har sagt grimme ting til andre trafikanter 8,7%
Har gestikuleret aggressivt ad andre trafikanter 27,2%
Har skubbet til en anden trafikant 0,2%
Har slået/sparket til en anden trafikant 0,2%
Slået/sparket til en anden trafikants bil 0,6%
Ingen af ovenstående 59,6%
Ved ikke/Ønsker ikke at svare 2,2%
Har du oplevet at andre har gjort noget af følgende i trafikken?
Har råbt ad dig 35,6%
Har sagt grimme ting til dig 20,3%
Har gestikuleret grimt ad dig 52,4%
Har skubbet til dig 2,2%
Har slået eller sparket dig 1,0%
Slået eller sparket til din bil eller cykel 5,7%
Ved ikke/Ønsker ikke at svare 3,2%
Ingen af ovenstående 29,4%

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Gjensidige Forsikring

Gjensidige Forsikring
Gjensidige Forsikring
A.C. Meyers Vænge 9
2450 København SV

70 10 90 09https://www.gjensidige.dk/

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 3.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 30 mia. NOK i 2021, mens forvaltningskapitalen udgjorde 130 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum