Teknologisk Institut

Teknologisk Institut får tilladelse til dyrkning af medicinsk cannabis

Del

Tilladelsen giver mulighed for at optimere og udvikle dyrkningsmetoder på specialiseret laboratorieniveau.

Laboratoriedyrkning af planter.
Laboratoriedyrkning af planter.

Teknologisk Institut i Taastrup er blevet godkendt af Lægemiddelstyrelsen til dyrkning af medicinsk cannabis. Dermed kan Instituttet nu hjælpe virksomheder med bl.a. genetisk optimering og opformering i vævskultur.

Siden den særlige udviklingsordning for dyrkning af cannabis i Danmark trådte i kraft pr. 1. januar sidste år, er der 29 virksomheder i Danmark, der har fået tilladelse til dyrkning og håndtering under ordningen. Og flere virksomheder står i kø for at opnå tilladelse.

- Dyrkning af cannabis til fremstilling af medicinske produkter stiller store krav til både kvalitet og ensartethed af det frembragte plantemateriale, hvilket igen stiller store krav til især opformeringsmateriale og dyrkningsteknologien, siger seniorspecialist Mai-Britt Brøndum, Teknologisk Institut.

Standardiserede produkter
Tilladelsen er givet med henblik på at udvikle metoder til standardiserede, ensartede og reproducerbare cannabisprodukter. Formålet er at de aktive indholdsstoffer skal blive ens for hver høst og forarbejdningsproces, og hvor der er fuld kontrol med alle fremstillingsaktiviteter.

Teknologisk Institut har gennem mange år arbejdet med dyrkning og opformering af nye plantekulturer, genetisk optimering/forædling samt implementering af ny væksthusteknologi til overvågning og styring af dyrknings- og vækst-parametre.

Med tilladelsen til dyrkning af cannabis får Teknologisk Institut nu mulighed for også at tilbyde virksomheder hjælp til udviklingsarbejde udført på cannabis i vævskultur eller potter.

Opformering og genetisk optimering
Teknologisk Institut kan bl.a. arbejde med plantevævskultur - en teknik, hvor plante-celler, -væv eller -organer, opbevares og dyrkes under sterile betingelser. Det reducerer risikoen for overførsel af plantesygdomme. Teknikken anvendes fx til fremstilling af genetisk identiske kopier af planterne til videre udviklingsarbejde. Plantevævskultur kan også anvendes til optimeret spiring af frø med særligt lav spireevne eller til rengøring af planter for vira og andre infektioner.

- Plantevævskultur anvendes ofte i forbindelse med forskellige bioteknologiske forædlingsmetoder. Hos Teknologisk Institut arbejdes der bl.a. med afprøvning af metoder til kromosomfordobling, som kan bruges til udvikling af nye typer af planter, siger Mai-Britt Brøndum.

Analyser og produktudvikling
Teknologisk institut har siden juni 2018 haft tilladelse til håndtering af cannabis i forbindelse med kemiske analyser og til produktudvikling af cannabis-baserede produkter. Med den nye tilladelse til dyrkning udvides ydelserne til også at omfatte optimering af ekstraktion med superkritisk CO2.

Superkritisk CO2 har vist sig som en overlegen teknologi, når det blandt andet kommer til ekstraktion af essentielle olier. Superkritisk CO2 har den store styrke, at det er et miljøvenligt opløsningsmiddel, som genanvender CO2, så det ikke slipper ud i atmosfæren. En af fordelene ved superkritisk CO2-teknologi er, at CO2’en fordamper fuldstændigt efter en given proces.

Nøgleord

Kontakter

Seniorspecialist Mai-Britt Brøndum, Teknologisk Institut, mobil: 72203447, e-mail: maib@teknologisk.dk eller seniorspecialist Anker Kuehn, Teknologisk Institut, mobil: 72203421, e-mail: ankk@teknologisk.dk

Billeder

Laboratoriedyrkning af planter.
Laboratoriedyrkning af planter.
Download

Links

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum