DI - Dansk Industri

Teknologipagten er stærkt tiltrængt

Del

Den teknologiske udvikling går så stærkt, at uddannelserne har svært ved at følge med. Derfor er det stærkt tiltrængt med en teknologipagt, som regeringen præsenterer i dag. Pagten vil sikre, at virksomhederne får adgang til medarbejdere med de rette tekniske kvalifikationer, mener DI, Dansk Metal, IDA og ATV.

 Vi er i en tid, hvor ny teknologi og naturfaglig viden får større og større betydning for hver enkelt borger hver eneste dag. Men vi har forsømt at uddanne den arbejdskraft, som skal bringe Danmark i førersædet for fremtidens teknologiske løsninger. Der er især mangel på faglærte med teknisk baggrund, ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og it-specialister. Det skal teknologipagten lave om på.

- Det er et stort bidrag, som regeringen nu giver ved at sætte sig i spidsen for det, som er Danmarks allerstørste udfordring: At skaffe tilstrækkelig med kvalificerede medarbejdere. Vi er i DI klar til at mobilisere og hjælpe vores medlemmer med at få elever ud på virksomhederne, så de kan opleve, at fysik, matematik og teknologi er både sjovt og vigtigt i dagligdagen, siger adm. direktør i DI Karsten Dybvad.

Udfordringen med at tilvejebringe tilstrækkelig med kvalificeret arbejdskraft findes på både erhvervsuddannelser og de videregående uddannelser, men hvor tidligere indsatser har fokuseret på et enkelt uddannelsesniveau, skal teknologipagten favne hele ud-dannelsessystemet – herunder i høj grad de tekniske uddannelser.

- I industrien bliver manglen på industriteknikere, smede, automatikteknikere og ingeniører stor de kommende år. Den udfordring skal vi håndtere ved at vække de unges interesse for de spændende job- og fremtidsmuligheder, som man får på hånden, hvis man tager en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse. Derfor glæder det mig meget, at vores idé om teknologipagten nu bliver en realitet, siger formand for Dansk Metal Claus Jensen.

Tidligere indsatser har ikke slået til. Derfor skrev DI, Dansk Metal, IDA og ATV i foråret 2016 til statsministeren med en opfordring om at skabe en teknologipagt.

- En teknologipagt er politisk nytænkning, hvor stærke kræfter med regeringen for bordenden i fællesskab kan opnå strategiske mål. Hver bidrager med sine styrker i et forpligtende samarbejde, hvor de bedste ideer skaleres og de mindst effektfulde omdirigeres. Ad den vej kan vi nå målet om at inspirere flere unge til de tekniske fag og dermed sikre vækstlaget for nye teknologiske løsninger. På sigt kan en teknologipagt også bidrage til andre politiske områder som for eksempel efteruddannelse og den nødvendige satsning på teknisk forskning, siger Thomas Damkjær Petersen.

Hvis Danmark skal vedblive med at være et produktionsland, er der brug for at politikere, virksomheder og organisationer tager ansvar for at ændre udviklingen i uddannelserne. Virksomhederne kan ikke klare sig med import af udenlandsk arbejdskraft, da en række andre lande er i nøjagtig den samme situation.

- Holland stod for år tilbage i samme situation og ved en fælles indsats mellem regering, organisationer, virksomheder, skoler og universiteter er det lykkedes for dem at ændre billedet. Nu prøver vi den hollandske model, og det er godt nyt for Danmarks muligheder for at blive en førende Science og Engineering region, siger præsident for Akademiet for de Tekniske Videnskaber Jukka Pertola. 

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger:
DI: Pressekoordinator Claus Kaae-Nielsen clkn@di.dk eller 2332 6829
Dansk Metal: Pressechef Jens Dissing Munk jedm@danskmetal.dk eller 3017 8874
IDA: Afdelingschef Søren Lauridsen sla@ida.dk eller 3063 7723
ATV: Kommunikationschef Jakob Werner jw@atv.dk eller 5185 4250

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1787 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI: Virksomheder kan levere løsningerne på klodens udfordringer19.10.2018 08:56pressemeddelelse

Der bliver etableret konkrete samarbejder, og der kommer bud på løsninger på klodens udfordringer, når repræsentanter fra regeringer, civilsamfund og erhvervslivet fredag og lørdag mødes i København til det grønne topmøde P4G. Fredag foregår topmødet i Industriens Hus, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen og Dansk Industris (DI) adm. direktør, Karsten Dybvad, er værter. Formålet med mødet er at få erhvervslivet til at spille sammen med regeringerne, civilsamfundet og de grønne organisationer om at opfylde FN’s 17 Verdensmål og klimaaftalen fra Paris. - P4G's mål om at skabe offentlig-private partnerskaber afspejler den vitale rolle, som den private sektor spiller for at skabe en bedre verden for os, for vores børn og vores børnebørn. Der skal innovative virksomheder til at levere mange af de nye løsninger, som kan sikre rent vand, bæredygtig energi og mad til alle i fremtiden, siger Thomas Bustrup, direktør i DI. P4G-topmødet skal støtte og udvikle offentligt-private partnerskaber o

DI: EU-topmøde - Brexit handler om danske job18.10.2018 14:53pressemeddelelse

EU’s stats- og regeringschefer drøftede de næste skridt i Brexit-forhandlingerne på gårsdagens møde. Det udestående spørgsmål om den irske grænse til trods, fortsætter parterne den konstruktive dialog. Målet er at nå frem til en aftale, som begge parter kan underskrive, inden for de næste par måneder. - Mange danske virksomheder og arbejdspladser er afhængige af samhandlen med Storbritannien. Derfor er det helt afgørende, at vi får en politisk aftale om Storbritanniens udtrædelse af EU, så de danske virksomheder kan fortsætte deres forretninger i Storbritannien med færrest mulige benspænd, siger Karsten Dybvad, adm. direktør i Dansk Industri. - EU-topmødet viser, at der både fra EU’s stats- og regeringschefer og fra den britiske regerings side fortsat arbejdes målrettet på at finde en god løsning. Det er positivt. Det vigtigste er ikke en hurtig aftale - men en god aftale. Det betyder også en aftale, der respekterer det indre markeds balance mellem rettigheder og forpligtelser, siger K

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum