TDC Group

​TDC udruller Internet of Things i Aalborg

Del

Landets største it- og teleselskab har etableret et netværk til Internet of Things, så teknologien kan komme de aalborgensiske virksomheder og universitetet til gavn

Internet of Things (IoT). Tingenes internet. Teknologien, der skal bringe ikke bare computere og smartphones, men alt andet, du kan forestille dig på internettet. Køleskabet, skraldespanden, cyklen, elmåleren, hundehalsbåndet eller pulsmåleren. IoT har længe været undervejs, uden at det har fået sit helt store gennembrud. Det gør TDC Group nu noget ved, og selskabet har begyndt udrulningen af et landsdækkende IoT-netværk direkte på sit eksisterende mobilnetværk, såkaldt Narrow Band IoT (NB-IoT). Aalborg er én af de første byer, der får glæde af det.

- Vi har en kæmpe fordel, da vi i forvejen har Danmarks bedste mobilnetværk med 4G til mere end 99 % af danskerne. Når vi aktiverer det til IoT, vil danskere og virksomheder kunne bruge IoT-enheder alle steder – og selv mobile IoT-enheder som biler eller personligt sundhedsudstyr vil sømløst kunne bruges landet over, og nu er Aalborg i gang, forklarer Marina Lønning, der er koncerndirektør i TDC Erhverv.

- Vi har oplevet megen velvilje i Aalborg fra både erhvervsliv og universitetet, og vi glæder os til de nye partnerskaber om IoT, vi kan få i Aalborg.

I TDC Erhverv har man allerede lavet IoT- og Smart City-løsninger igennem en årrække, og vil fortsætte med at udvikle og teste nye produkter til virksomheder og forbrugerne, mens selskabet ruller NB-IoT ud.

- Vi træder sporene, mens vi går, så sideløbende med at vi aktiverer vores IoT-netværk, vil vi teste yderligere på netværket og dets funktioner, så det bliver funktionelt og til gavn for vores kunder og partnere. Vi tester også med nordjyske virksomheder, der har taget rigtig godt i mod vores udrulning, ligesom vi løbende har et fint samarbejde med Aalborg Kommune, fortæller Marina Lønning.

Teknologisk frontløber
TDC Erhverv har tidligere testet blandt andet trafikløsninger, luftkvalitetssensorer, intelligente skraldespande, smarte elmålere og bærbart sundhedsudstyr med forskellige partnere. Og resultaterne er gode.

- I TDC Group har vi muligheden for at være frontløber på dette område. Ingen kan lige så effektivt som os lave et sikkert, velfungerende og landsdækkende IoT-netværk. Det føler vi et stort ansvar for, da vi ønsker at digitalisere Danmark, siger Marina Lønning.

- Selvfølgelig kræver det gode partnere, som vil bruge netværket, men med de muligheder og kvaliteter, netværket har, regner jeg med, at det giver sig selv. På den måde vil vi udrulle IoT-netværk til de partnere, der ønsker at engagere sig i det. Og vi er helt åbne for, at flere partnere henvender sig, hvis de har gode idéer til at udvikle infrastrukturen og brugen af den.

Glæde i Aalborg
I Aalborg bliver der taget godt i mod den nye teknologi. Catharina Vinther Engqvist er i direktør i Invest in Aalborg og har været stærkt involveret i, at Aalborg skulle være blandt de første byer på IoT-landkortet.

- Vi er meget stolte af, at TDC har valgt Aalborg til udrulning af deres NB-IoT. Aalborg har en stærk koncentration af IKT-virksomheder, som de seneste to år har skabt 14 % flere nye job og dermed oplever den største fremgang i Danmark. IKT-branchen er en af vores styrkepositioner i Nordjylland, blandt andet fordi vi - udover de mange IKT-virksomheder - har et universitet, som er verdenskendt for deres forskning og uddannelser inden for IKT, fortæller Catharina Vinther Engqvist.

På Aalborg Universitet har man taget initiativ til et ”IoT living lab”, hvor man udvikler og tester IoT-løsninger i samarbejde offentlige og private firmaer. Derfor vækker udrulningen af det nye IoT-netværk glæde.

- IoT er allerede i dag et hastigt voksende teknologiområde med stort forretningsmæssigt potentiale. Vi er i forbindelse med en lang række firmaer, der ønsker at udvikle nye IoT-produkter, der gør brug af cellulær IoT-teknologi. De har brug for at kunne teste deres IoT produkter og use-cases i felten forklarer professor Preben Mogensen, der er Head of Wireless Communication Network Section på AAU.

- Adgang til TDC’s IoT-netværk i Aalborg er yderst vigtig for disse firmaer. Intet IoT-netværk betyder ingen IoT produkt- og forretningsudvikling, siger Preben Mogensen.

TDC Group fortsætter udrulningen i andre dele af landet i løbet af 2018 i takt med, at partnere er klar til at tage IoT-netværket i brug. I Aalborg bliver der en officiel indvielse af netværket til juni, hvor bl.a. borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) deltager.

Fakta

IoT: I Internet of Things (IoT) udstyres alle ting med en internetsensor og indgår i et netværk med andre ting. Formålet med IoT er skabe nye og mere intelligente processer, der skaber værdi for brugere, virksomheder og samfund.

NB-IoT: NarrowBand IoT er en såkaldt Low Power Wide Area-teknologi (LPWA) optimeret til Internet of Things. Standarden er i licenseret frekvensbånd i modsætning til eksempelvis SigFox og LoRa, teknologien er sikker og stabil, hardwareomkostningerne er minimale, der er sublim rækkevidde – både indendørs og under jorden – og så suger teknologien næsten ingen strøm.

Smart Cities: Idéen med Smart Cities er, at man forbinder byen i et intelligent bynetværk. Med et trådløst netværk, og sensorer til at sanse alt og alle i bevægelse, kan alt inden for den digitale bymur tale sammen. Parkens plæner fortæller, hvornår de skal slås og/eller vandes. Skraldespande fortæller, hvornår de skal tømmes. Parkeringspladser fortæller, om de er ledige.

M2M: M2M (Machine-to-Machine) forbinder "ting" til Internettet, forvandler dem til intelligente ting som udveksler real time information og åbner op for uanede muligheder.

Kilde: TDC Erhverv

Yderligere oplysninger

TDC Presse: 70203510

Invest in Aalborg, Catharina Vinther Engqvist: 25200128

Professor Preben Mogensen: 40503573 

Billeder

Information om TDC Group

TDC Group
TDC Group
Teglholmsgade 1
0900 København C

https://tdcgroup.com/

TDC Group forbinder danskerne med hinanden og Danmark med verden, og har gjort det siden 1882. Vi er i alt 7000 medarbejdere, som med stolthed servicerer vores mere end 6 millioner kundeforhold. Vores datterselskaber Nuuday og TDC NetCo bidrager hver dag til fremtidens digitale Danmark.

Nuuday leverer innovative digitale kundeoplevelser og underholdning gennem brands som YouSee, TDC Erhverv, Telmore, Fullrate, Hiper, Blockbuster og Firmafon.

TDC NetCo leverer det bedste mobilnetværk og de hurtigste faste forbindelser – og former Danmarks digitale fremtid med udrulningen af fiber og 5G.

Følg pressemeddelelser fra TDC Group

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TDC Group

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum