Mondelez Danmark

Tandlægens råd til sundere tænder og flere smil i hverdagen

Del

Et stort smil smitter nemt og kan sprede glæde, men det kræver selvtillid. En ny undersøgelse viser, at danskerne forbinder en god mundhygiejne med at kunne smile stort uden bekymringer, men alligevel springer vi tandbørstningen over og føler, at vi burde gøre mere for at passe på vores tænder i hverdagen. Ifølge tandlæge Britt Lilja kræver det blot små ændringer at opnå et sundere smil, og hun deler derfor sine bedste råd.

Næsten hver fjerde dansker springer en tandbørstning over minimum én gang om ugen. Det viser en ny undersøgelse fra V6 og Mindshare. Det er særligt unge mellem 18-24 år, hvor tandbørstningen glipper og næsten halvdelen kan finde på at skippe en tandbørstning mindst én gang om ugen. Selvom vi danskere generelt mener, at vi gør meget for vores tænder, er vi dog samtidig ikke helt tilfredse og mener, at vi burde gøre mere for at holde dem sunde. 

Tandlæge og klinikchef hos Østerbro TandlægeCenter Britt Lilja fremhæver, at tandbørstningen bør udgøre en vigtig del af den daglige rutine, hvis man vil forebygge tandsygdomme. Det er dog ikke nødvendigvis antallet af gange, men mere hvor grundig man er, som er den afgørende faktor: ”Det er enormt vigtigt at børste sine tænder helt rene”, fremhæver hun. ”Det er dog bedre at børste tænderne én gang grundigt end to gange overfladisk. Når man børster tænderne helt rene over en periode, udsulter man bakterierne og kan derved undgå belægninger og tandsygdomme”. 

Britt Lilja har over 30 års erfaring fra faget og oplever ofte i praksis, at det er de færreste, der er grundige nok med tandbørsten til at kunne skippe en tandbørstning. Så de fleste bør holde fast ved de to gange om dagen i stedet for at springe over.  

De små hjælpere i hverdagen

Ifølge undersøgelsen bruger 60% af danskerne en almindelig tandbørste, mens 40% foretrækker den eldrevne version. Her fremhæver Britt Lilja, at den elektriske tandbørste er mere effektiv, og at den særligt er en god hjælp i hverdagen, hvis man har en tendens til at børste for overfladisk med den almindelige tandbørste 

Når det kommer til tandpleje på farten, er danskernes foretrukne middel at tygge tyggegummi, som mere end hver tredje benytter sig af, mens 28% af danskerne tager tandbørsten med i tasken. Britt Lilja påpeger, at sukkerfrit tyggegummi kan have en positiv effekt ved, at det kan fjerne madrester på tyggefladerne samt øge spytproduktionen og genoprette PH-værdien i munden. Tendensen med netop at kombinere tyggegummi og tandhygiejne ses også på markedet, hvor bl.a. tyggegummiproducenten V6 har indgået et samarbejde med tandhygiejnespecialister fra Oral B og sammen skabt et sukkerfrit tyggegummi med fluor, der skal hjælpe til at beskytte tænderne.  

”Dog er det vigtigt, at det ikke erstatter tandbørstning”, fortæller Britt Lilja. ”Hvis man oplever mundtørhed, som kan give huller i tænderne og paradentose, kan det dog være særligt gavnligt”. 

Vi vil kunne smile uden bekymringer

En vigtig del af god mundhygiejne handler for danskerne om at kunne smile stort uden bekymringer, undgå huller i tænderne samt at have frisk ånde. For cirka halvdelen af befolkningen spiller tændernes udseende dog også en vigtig rolle i følelsen af sundhed med hvide, lige tænder.

Britt Lilja foreslår, at man indfører en særlig sukkertid, hvor man får lov til at give den gas med bolsjer og chokolade i stedet for at snacke det i løbet af dagen. Det kan nemlig give huller i tænderne, hvis de konstant ligger i syre fra de søde sager. ”Det er bedre at få det hele ind i munden på én gang”, og så kan man smile stort resten af dagen. 

Fakta om danskernes vaner og mundhygiejne: 

  • 23% af danskerne springer en tandbørstning over minimum én gang om ugen, mens 6% gør det dagligt. 

  • Flere mænd (26%) end kvinder (20%) kan finde på at springe en tandbørstning over ugentligt. 

  • 43% af de 18-24-årige danskere skipper ugentligt en tandbørstning, mens kun 10% af de ældre (60+ år) gør det samme. 

  • 2 ud af 3 danskere går til regelmæssigt tandtjek hos tandlægen.

  • 36% af danskerne tygger tyggegummi på farten for at opretholde en god mundhygiejne. Heraf flest kvinder, hvor 42% af kvinderne bruger tyggegummi på farten, mens 29% af mændene gør det samme. 

  • 91% af danskerne forbinder en god mundhygiejne med ikke at have huller i tænderne. 88% forbinder det mest frisk ånde, 81% med at kunne smile uden bekymringer, mens 56% forbinder det med at have hvide tænder.

Kilde: V6 og Mindshare Danmark

Nøgleord

Kontakter

Anna Stolfer
Senior Brand Manager, Mondelez
Tlf: +45 3273 5688
E-mail: anna.stolfer@mdlz.com

Caroline Kjærbye-Thygesen
Kommunikationsrådgiver, Mindshare
Tlf: +45 2233 7796
Mail: caroline.thygesen@mindshareworld.com

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Mondelez Danmark

Mondelez Danmark
Mondelez Danmark
Ringager 2A, 2. Sal
2605 Brøndby

43 96 96 22http://eu.mondelezinternational.com