Kræftens Bekæmpelse

Talentfulde kræftforskere får Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpriser

Del

Marco Donia og Tarec Christoffer El-Galaly er modtagere af Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpriser 2017. De får priserne samt 75.000 kr. hver for at gøre en særlig indsats inden for dansk kræftforskning.

Marco Donia (32) er speciallæge i medicinsk onkologi fra Italien og arbejder som afdelingslæge på Onkologisk Afdelingog forsker ved Center for Cancer ImmunTerapi på Herlev Hospital.

Hans forskning er især rettet mod den type af immunterapi, hvor man aktiverer T-celler – en del af kroppens immunforsvar – til at bekæmpe kræft.

Marco Donia har gennem sin forskning dokumenteret nye metoder, hvor T-cellebehandling kombineres med andre immunbehandlinger, hvorved effekten på kræftsygdommen muligvis kan forbedres. Denne forskning er nået så langt, at den nu bliver undersøgt i klinikken hos patienter med modermærkekræft. Marco Donia har opnået international anerkendelse for sin forskning, som også omfatter undersøgelser af immunmekanismer ved tilbagefald af kræft.

Behandlinger med immunterapi har de senere år vist mange lovende resultater, og dem vil vi se flere af i fremtiden, mener Marco Donia

– Det spændende ved immunterapi er, at det er realistisk, at vi kan udvikle behandlinger, der kan helbrede mange patienter med udbredt kræft. Vi har allerede set meget lovende resultater, og allerede nu kan vi helbrede nogle patienter med modermærkekræft, siger Marco Donia.

For Marco Donia er det en stor motivation at modtage Juniorforskerprisen:

– Det er en stor ære og en meget motiverende anerkendelse af mit arbejde. Det betyder noget særligt at få denne pris fra Kræftens Bekæmpelse, fordi organisationen repræsenterer de patienter, jeg arbejder og forsker for, siger Marco Donia.

Tarec El-Galaly (35) er speciallæge i hæmatologi, dr.med og overlæge ved Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, samt klinisk lektor ved Aalborg Universitet.

Han har gennem et systematisk klinisk forskningsarbejde med store patientmaterialer, dels fra Danmark og dels i internationalt samarbejde, bidraget væsentligt til at afklare, hvordan funktionel billeddannelse med PET-scanning på rationel vis kan anvendes til forbedring af stadieinddeling, behandling og efterkontrol af patienter med lymfekræft (malignt lymfom).

Tarec El-Galaly har vundet international anerkendelse for sin forskning, som har bidraget til at ændre på den måde, hvorpå patienter med lymfekræft i dag behandles. Netop arbejdet for at tilbyde de bedste behandlinger til patienterne, er den største drivkraft for den nyudnævnte prismodtager:

– Det er en stor motivation for mig at vise, hvordan vi kan få den optimale viden ud af de undersøgelser, vi foretager. På den måde sparer vi patienterne for unødvendige undersøgelser, vi får så meget viden som muligt og kan dermed give den bedste behandling, siger Tarec Christoffer El-Galaly.

Han har endnu ikke besluttet, hvad de 75.000 kr. der følger med prisen, skal bruges til. Men et ophold på et udenlandsk hospital, hvor han kan lære mere om lymfekræft, kunne være en mulighed.

– Jeg er meget glad for at modtage prisen. Især fordi Kræftens Bekæmpelse repræsenterer patienterne. Samtidig står Kræftens Bekæmpelse for et højt videnskabeligt niveau, så det er en stor anerkendelse at få tildelt Juniorforskerprisen, siger Tarec Christoffer El-Galaly. 

Nøgleord

Kontakter

Tarec Christoffer El-Galaly, Overlæge ved Aalborg Universitetshospital, mobil 2679 8867

Marco Donia, Afdelingslæge ved Herlev Hospital, tlf: 3868 9339

Mette Weber, Kommunikationsrådgiver i Kræftens Bekæmpelse, mobil 2895 2828, e-mail: mvw@cancer.dk

Billeder

Overlæge Tarec Christoffer El-Galaly, Foto: Line Bloch Klostergaard
Overlæge Tarec Christoffer El-Galaly, Foto: Line Bloch Klostergaard
Download
Afdelingslæge Marco Donia
Afdelingslæge Marco Donia
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk
Om Juniorforskerprisen

Kræftens Bekæmpelse uddeler hvert år op til to Juniorforskerpriser til unge lovende forskere, der har ydet en fremragende indsats inden for dansk kræftforskning. Prisen er på kr. 75.000 og bliver overrakt på Kræftens Bekæmpelses repræsentantskabsmøde, der afholdes i Kolding

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ny stor undersøgelse kortlægger senfølger hos overlevere efter kræft i ungdommen29.6.2018 17:06pressemeddelelse

Behandling af kræft bliver hele tiden bedre, og flere overlever sygdommen. Derfor bliver det mere og mere vigtigt at have fokus på, hvordan man får et godt liv efter sygdommen. Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse kortlægger nu, i den største undersøgelse af sin slags til dato, hvilke senfølger tidligere kræftpatienter har risiko for at få i form af sygdomme der rammer kroppens hormonsystemer. Det er viden som kan bruges til at opdage senfølgerne tidligt og måske mindske omfanget.

Ny forskning: Sådan virker lægemiddel mod arvelig kræft27.6.2018 19:09pressemeddelelse

Kræftmedicin mod blandt andet arvelig bryst- og æggestokkræft er effektivt – men ikke af den grund man hidtil har troet. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse som samtidig giver en ny forklaring på helt grundlæggende processer under celledeling. Det er viden, som i fremtiden måske kan føre til bedre behandlinger mod en række kræftsygdomme. Resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Nature.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum