Kræftens Bekæmpelse

Tag stilling, tal sammen og lav aftaler om alkohol – også når dit barn er fyldt 16 år

Del

Mange forældre oplever at miste indflydelse på alkoholvanerne hos deres teenager i takt med, at han eller hun bliver ældre. Med dialog og gode argumenter kan du stadig påvirke dit barns alkoholforbrug, også selvom han eller hun er fyldt 16 eller 17 år. Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens nye kampagne ’Dit barn – din alkoholdning’ sætter fokus på forældre til 16-17-årige med spil, tests og film, der på en positiv og legende facon skal støtte forældre i at tale med unge om at drikke mindre.

Der er på mange punkter stor forskel på at være forældre til en 13-årig og til en 16-årig. Forskellen ses blandt andet i oplevelsen af at have indflydelse på barnets alkoholvaner. Blandt forældre til 13-årige oplever 95 pct., at de har indflydelse på deres barns alkoholvaner, men når barnet er 16 år, er andelen faldet til 79 pct.

Det viser den nye rapport ’Forældres holdninger til unges alkoholvaner 2016’, der er udgivet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’. I rapporten indgår svar fra 1.229 forældre til mindst ét barn i alderen 13 -16 år. 

Men selvom ens barn har forvandlet sig til en stor teenager, skal forældre dog ikke miste troen på, at de har noget at skulle have sagt, når det kommer til alkohol, mener Peter Dalum, der er projektchef i ’Fuld af liv’-kampagnen. 

- Det er naturligt, at teenagere bliver mere selvstændige, jo ældre de bliver, og forældre skal konkurrere med både venners og mediers indflydelse. Men unge, der har aftaler med deres forældre og rammer for alkoholforbruget drikker faktisk mindre end unge, der ikke har det. Derfor skal man som forælder ikke miste modet, selvom det virker som om, ens barn kun lytter til sine venner. Det er nemlig ikke tilfældet, siger Peter Dalum.

Kampagne støtter forældre i dialogen om alkohol

Kampagnen ’Dit barn – din alkoholdning’ blev lanceret i 2015 med fokus på forældre til 13-15-årige. Nu er kampagnen blevet videreudviklet, så den også indeholder elementer målrettet forældre til 16 -17-årige. I den alder har mange unge prøvet at drikke, så formålet her er at begrænse alkoholforbruget ved at bevare dialogen om alkohol mellem forældre og teenagere, samt give forældre til store teenagere indsigt i, hvad andre forældre gør og mener, når det kommer til unge og alkohol.

Kampagnen består af en hjemmeside med spil, tests og film med psykologer, der giver gode råd til forældre omkring dialogen om alkohol. Hjemmesiden indeholder bl.a. web-spillet ’Dåseskjul’, hvor man som forælder skal vælge de rigtige argumenter i forsøget på at vriste dåseøl fra en virtuel teenager, der er på vej til fest.

- Sommeren er højtid for nye festarenaer for mange 16 -17-årige, som måske skal alene på festival for første gang og efter sommerferien skal begynde på en ny ungdomsuddannelse. Vi håber, at vi med vores kampagne på en legende og positiv facon vil kunne give forældre værktøjer til at bevare dialogen om alkohol i de nye situationer, så de unge får en god og tryg festivaloplevelse og den bedst mulige start på deres nye ungdomsuddannelse, siger Mette Meldgaard, der er programchef i TrygFonden.

Læs mere om kampagnen ’Dit barn – din alkoholdning’ og se, om du kan nappe øl fra den virtuelle teenager på www.fuldafliv.dk

-----------------------------------------------------

Om undersøgelsen

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har i undersøgelsen ’Forældres holdninger til unges alkoholvaner 2016’ kortlagt forældres tanker, viden og holdninger til unge danskeres, og egne børns alkoholvaner. I rapporten indgår svar fra 1.229 forældre, som har mindst ét barn i alderen 13-16 år. Rapporten kan læses her 

Alkohol er sundhedsskadeligt

Indtagelse af alkohol er forbundet med over 60 forskellige sygdomme, ulykker og over 4.000 årlige dødsfald. Alkohol har siden 2007 været på WHO’s lister over stoffer, der med sikkerhed er kræftfremkaldende for mennesker. 

Om ’Dit barn – din alkoholdning – målrettet forældre til 16-17-årige

’Dit barn – din alkoholdning’ er tilgængelig på www.fuldafliv.dk. Der er udviklet tre nye elementer målrettet forældre til 16-17-årige:

  • Dåseskjul – Et spil, der handler om, at man ved hjælp af de rigtige argumenter skal få vristet så mange dåseøl som muligt fra en virtuel teenager, inden hun skal til fest. Jo flere gode argumenter man vælger, des færre dåseøl vil den virtuelle teenager tage med til fest.

  • Aftaletesten– En test, hvor forældre kan teste deres holdninger og de aftaler, de har med deres teenager omkring alkohol og sammenligne sig selv med andre forældre med børn på samme alder.

  • Gode råd til dialogen om alkohol med din teenager – Tre små film, hvor to psykologer giver tips til samtalen med unge om alkohol.

Kontakter

Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’: pd@cancer.dk / tlf. 3525 7570 / 3038 1502

Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden: mm@trygfonden.dk / tlf. 2058 5645

Billeder

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Om Fuld af liv-kampagnen

Alkoholkampagnen ’Fuld af liv’ er et samarbejde mellem TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse. Formålet er at få danske unge til at udsætte deres alkoholdebut og drikke mindre. Læs mere om kampagnen på www.fuldafliv.dk.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Forskning bringer ny viden om mulige årsager til børneleukæmi7.9.2018 05:00pressemeddelelse

Leukæmi er den hyppigste kræftform hos børn, selv om den heldigvis stadig er sjælden. I dag ved man imidlertid kun lidt om årsagerne. Forskning fra Kræftens Bekæmpelse peger nu på en statistisk sammenhæng mellem morens brug af hormoner op til eller under graviditeten og forekomst af sygdommen. Resultaterne er netop offentliggjort i et af verdens førende medicinske tidsskrifter, Lancet Oncology.

Ny stor undersøgelse af højspændingsledninger og leukæmi hos børn5.9.2018 13:02pressemeddelelse

Øger magnetiske felter fra højspændingsledninger risikoen for leukæmi hos børn? Det har videnskaben længe søgt svar på. I en ny stor international undersøgelse, der samler alle hidtil gennemførte undersøgelser, finder forskerne en let øget risiko for leukæmi for børn, der bor tæt ved ledningerne – og de viser, at sammenhængen ikke kan forklares med de elektromagnetiske felter.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum