Landdistrikternes Fællesråd

Tag med på kajaktur i Det Sydfynske Øhav

Del
I løbet af sommeren har et stigende antal danskere udforsket Det Sydfynske Øhav, og tendensen ser ud til at fortsætte ind i efteråret. Det milde vejr rummer nemlig gode muligheder for at begive sig ud på bølgerne og opleve mere af det danske ørige.
Foto: Poul Vestergaard
Foto: Poul Vestergaard

Helle og Poul Vestergaard og deres tre drenge Marius, Jonathan og Frede er erfarne friluftsmennesker. De har taget på vandreture i Østrig og Norge, sover dagligt i shelter og elsker lange ture på cykler. Men er der én ting, som familien ikke har gjort sig så meget i, er det disciplinerne til søs. I dag er de derfor blevet sat på en udfordring af Frederik Laursen fra Lifeplan Kajak & Friluftsliv i Svendborg, der udlejer havkajakker og tilbyder guidede ture og undervisning. Han har sat sig for at vise familien fra Låsby Det Sydfynske Øhav fra fire store havkajakker.

- Det Sydfynske Øhav er fænomenalt til nybegyndere, fordi man kan få lidt af det hele. Der er det helt lave, klare vand, de mange smukke kyststrækninger, marsvin, hvis man er heldig, og utallige små og mindre øer, som giver mulighed for pauser undervejs, hvis man har brug for det, forklarer Frederik Laursen, mens han gør tegn til, at de fire store havkajakker på bilens tag kræver hjælp at få ned.

De medbragte havkajakker i blå, orange og røde farver indeholder plads til to passagerer, og derfor er de ekstra tunge at bære ned fra bilens høje tag. Generelt er der brug for, at alle mand giver en hånd med at samle pagajer, uddele svømmeveste og pakke udstyret i kajakkernes vandtætte hulrum. Mens vi gør klar til afgang, lufter Helle Vestergaard nogle af sine tanker forud for turen.

- Vi tager på mange ture sammen, vandrer, cykler og er aktive, men vi har aldrig som familie sat os i en kajak sammen. Nu er mine drenge i alderen 8-18 år, og de er vant til at være med, men grundlæggende har jeg nok lidt spændt på, om kajak rimer på børn? Spørger hun med blikket rettet mod Frederik Laursen, der hurtigt kan dæmme ned for bekymringerne.

- Der er nogle basale ting, man skal vide, når man sætter sig i en kajak. Man skal tage højde for vind og vejr, og man skal have lyttet godt efter i introduktionen indledningsvist. Men det er en udbredt misforståelse, at man ryger under vandet, når man sejler i kajak. Særligt de her dobbeltkajakker er enormt robuste, så I skal altså ikke frygte at ryge under, siger han.

Godt vejr kan også være omskifteligt vejr

Vi befinder os ved Lindelse Nor syd for Rudkøbing ved vestkysten af Langeland, og vejret er, som efteråret er mest: Lidt blæsende, lidt sol og meget omskifteligt. Bag skyerne gemmer sig konturerne fra en stærk efterårssol, der venter på en chance for at bryde det grå billede. Blæsten i dag siger ca. 6 m/s ved bugten i Lindelse Nor, og det er et fint leje, hvis man gerne vil bevæge sig ud i kajak, lyder rådet fra Frederik Laursen.

- I dag var turen planlagt til Strynø, men vindhastigheden i det område er oppe omkring 8-10 m/s, og det er alt for voldsomt. Selvom man i sejlsporten generelt ikke taler om ”godt” og ”dårligt” vejr, fordi man lærer at arbejde med vejret, så er der vigtige regler at overholde. Blæser det fra nord, sejler vi mod syd, blæser det fra øst, sejler vi mod vest. Men blæser det op, skal man vende hjem, formaner Frederik Laursen, der omsider har fået tropperne placeret i deres respektive kajakker.

Med et skub bagfra glider vi os fri af blæretangen på stranden og ud i det lave vand, der ligger næsten vindstille. Dobbeltkajakkerne er foret med bagage i hver ende og ud for hver siddeplads er en vandflaske sat fast med elastikker. Langs bunden af de farvestrålende kajakker er vores ben strakt godt ud, holdt tørre af et regntæt skørt med snøre i livet og den obligatoriske svømmevest spændt godt fast med seler. Forud er gået en grundig vejledning i udstyr, håndtering og fælles hjælp med at få klargjort kajakkerne til dagens dont. Med alle mand omsider placeret i vandet, er der en kort samling, og så melder vi klar til at udforske et af de bedste farvande i Danmark.

Fra mørke skyer til solskin og medvind

Hos Lifeplan Kajak & Friluftsliv i Svendborg kastede nedlukningen af landet i foråret nogle mørke skygger mod fremtidsudsigterne. Ingen turister og total isolation kunne sætte en stopper for kajaksalg og -udlejning. Derfor gik Frederik Laursen i foråret med overvejelser om at søge statens hjælpepakke efter statsministerens melding om at lukke hele landet ned. Heldigvis gik der kun kort tid, før han kunne mærke på salget og lejeindtægterne, at danskerne trængte til frisk vind i håret og sol på næsen:

- Og så stak det jo faktisk bare af derfra. Hold da fast, udbryder Frederik Laursen og fortsætter:

- Den her sommer har været helt forrygende for min butik. Jeg har omsat for 2,5 gange mere end vanligt for perioden. Det betyder også, at mange nybegyndere har fået øjnene op for sejlsporten.

Danskerne har for alvor søgt mod oplevelser i eget farvand hen over sommeren. Tal fra Transportministeriet viser, at mere end én million danskere har taget imod tilbuddet om gratis færger til danske øer i løbet af juli måned. Mange rederier har gjort brug af muligheden for forlængelse og tilbyder gratis færgetransport året ud. Hos Landdistrikternes Fællesråd vidner salget af Ø-PAS ligeledes om, at øriget har været velbesøgt. Her vurderer man, at salget i 2020 er steget til det dobbelte af sidste år.

Bukø og brunsviger giver vinger

Mens der i dag er for meget vind på havet til at høste stempler fra nogle af de sydfynske øer i Ø-PAS, gør vi i stedet holdt ved en lille ubeboet ø for at nyde vores medbragte mad. Trods den smalle størrelse, er der nemlig god plads i kajakkerne.

Det vidner dagens opbakning om, som på den lille ø Bukø bliver pakket ud. En rygeovn og en helsides laks var der blandt meget andet plads til, som blev nydt med flagesalt, urtedressing og pastasalat. Ej at forglemme brunsvigeren, som hurtigt forsvandt ned i gabet på de sultne sejlere med lange arme, der nu havde tilbagelagt de første 3,5 kilometer.

Helle Vestergaards betænkninger om at placere sine drenge i en kajak med forældre, der heller ikke havde de store erfaringer med sporten, blev gjort til skamme.

- Det er virkelig en positiv oplevelse. Alle mand synes, det er sjovt. Der er masser af fart på, der er vand, der er plads til alt det praktiske. Det kunne vi helt sikkert godt finde på at gøre igen, fortæller hun og møder bekræftende nik fra tre drenge, der få timer senere går kolde på bagsædet af bilen på vej til Låsby - helt enige om, at det har været en rigtig god dag.

Turen fandt sted søndag d. 4. oktober 

Fakta:

Det Sydfynske Øhav består af 55 øer, småøer og holme. I Ø-PAS indgår øerne Avernakø, Skarø, Drejø, Hjortø, Strynø, Lyø, Langeland og Bjørnø, hvor man kan hente inspiration til sine ø-ferier og samle stempler fra turene derpå. Området blev udpeget til verdensnaturarv i 1977.

I et samarbejde mellem Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Langelands Kommuner blev ø-hop båden Sea Hawk i 2017 nedsat. Båden med plads til 12 passagerer havde i år et rekordår med 3042 passagerer i perioden mellem slutningen af juni og starten af august. Hele dobbelt så mange som sidste år gjorde brug af hop on- hop off båden, der sejler mellem Skarø, Drejø, Hjortø, Avernakø og Lyø.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Poul Vestergaard
Foto: Poul Vestergaard
Download
Foto: Cecilie Davidsen Høj
Foto: Cecilie Davidsen Høj
Download
Foto: Cecilie Davidsen Høj
Foto: Cecilie Davidsen Høj
Download
Foto: Cecilie Davidsen Høj
Foto: Cecilie Davidsen Høj
Download
Foto: Cecilie Davidsen Høj
Foto: Cecilie Davidsen Høj
Download
Foto: Cecilie Davidsen Høj
Foto: Cecilie Davidsen Høj
Download
Foto: Cecilie Davidsen Høj
Foto: Cecilie Davidsen Høj
Download

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye