Tænketanke, naturfredningsforening og virksomheder i fælles kampagne: Indfør afgift på CO2

Imens klimaforhandlingerne spidser til, håber organisationerne at klimaminister Dan Jørgensen og folketingets partier vil omfavne C02-afgiften. Ellers bliver målet om 70% reduktion af drivhusgasudledningen i 2030 meget dyrt for samfundet, lyder advarslen.
Kampagnen går i luften søndag og vil løbe over de næste uger med afsæt i kampagnesiden Co2-afgiftnu.dk og med fælles annoncer i dagblade og på sociale medier.
Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, siger om kampagnen:
- Vi står overfor en kolossal grøn omstilling af hele vores samfund. Og det er vigtigt, at vi forsøger at gennemføre omstillingen så billigt og omkostningseffektivt som muligt. Med den her nye alliance af tænketanke, virksomheder og grønne organisationer håber vi at kunne overbevise regeringen om, at det vil være et klimapolitisk selvmål, at lægge det mest effektive klimaværktøj i graven.
Jens Hauch, cheføkonom og vicedirektør i Kraka:
- Co2 afgiften er klart den billigste måde for samfund og virksomheder at reducere udledning af Co2. Det kan gøres med særligt hensyn til de mest forbrugende, og fjernelsen af øvrige afgifter, samtidig med indførelsen af Co2-afgiften, giver en beskeden nettobelastning. Fordelingsmæssig på rig som fattig er afgiften ligeså retfærdig. Så for at sige det kort: Economics works!
Jarl Krausing, International chef i Concito:
- Vi har 10 år til at komme i mål med en 70% reduktion af vores CO2 udledninger, og få år efter skabe et Danmark med netto-nul CO2 udledninger. Vi skal med andre ord gennemføre en strukturel omstilling af hele det danske samfund. Her er en generel CO2-afgift et helt afgørende instrument i værktøjskassen, som vi ikke har samfundsøkonomisk råd tid at ignorere. En CO2-afgift står ikke alene, men det er et helt centralt økonomisk virkemiddel, som vi nu ser en samlet økonomisk fagkundskab bakke op om, og som regeringen bør lytte til, til gavn for ikke bare klima og samfundsøkonomi, men også får sundhed, innovation, vækst og beskæftigelse.
Otto Brøns-Petersen, Analysechef i Cepos:
- Med 70 pct.-målet har vi kastet os ud i en meget dyr dansk enegang, som risikerer kun at få en yderst begrænset global klimaeffekt. Men hvis politikerne insisterer på 70 pct., er en generel CO2-afgift det absolut billigste middel. Kan man ikke lide konsekvenserne af en afgift, er det 70 pct.-målet, der er problemet – ikke afgiften. Det vil dog være som at hælde brun sovs på æblegrøden, hvis vi indfører CO2-afgift, uden at vi samtidig fjerner den omfattende regulering, støtteordningerne og kæmpe afgiftsforskelle, der er i dag. Vi støtter denne alliance, men en generel CO2-afgift kræver også en grundig revision af den måde, vi tænker klimapolitik i dag.
Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark:
- Vi går generelt ikke ind for flere afgifter for dansk erhvervsliv, men vi mener, at en generel CO2-afgift er vejen til at nå 70 pct målsætningen. Det er den mest omkostningseffektive og billigste måde at sikre den rette omstilling af det danske samfund. Og så er det grundlæggende fair, at forureneren selv betaler for den skadesvirkning, han har på samfundet.
Læs det åbne brev til regeringen på https://www.co2-afgiftnu.dk/
Nøgleord
Kontakter
Kontakt:
Danmarks Naturfredningsforening
Pressechef Emil Nielsen, 31 19 32 46
Kraka
Vicedirektør Jens Hauch, 31 40 77 15
Concito
International chef Jarl Krausing, 29 89 66 00
Cepos
Pressechef David Elmer, 53 85 53 70
SMVdanmark
Vicedirektør Jakob Brandt, 24 25 27 27
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN roser grønne partier for delaftale om kvælstofregulering19.6.2025 16:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Ny delaftale med et øget miljøkrav til landbruget bringer treparten et skridt tættere på mål. Men store beslutninger udestår stadig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum