TUBA

Tabuiseret emne når bredt ud med TUBAs prisvindende og fiktive kortfilm

Del

TUBAs kortfilm Natsværmer, der er baseret på de mange drenge og unge mænd, som nonprofitorganisationen møder i sit daglige arbejde, vinder to priser for bedste kortfilm på international kortfilmfestival. ”Fiktion er en smart genvej til at nå bredt ud med et tabuiseret emne,” siger landsleder i TUBA.

I weekenden vandt TUBA Danmarks kortfilm ’Natsværmer’ Odense International Film Festivals Youth Award 2021. Prisen, som uddeles af OFFs Ungdomsjury, går til den bedste kortfilm egnet til unge, og det en af de fem hovedpriser, som kortfilmfestivalens uddeler en gang om året. Natsværmer vandt også publikumsprisen, der blev uddelt i samarbejde med Fyens Stiftstidende. Den gives til den kortfilm, som har fået flest af publikums stemmer.

Det er nemmere at tale om et emne, når det emne bliver behandlet i fiktionens verden. Derfor er fiktion en smart genvej til at nå bredt ud med et tabuiseret emne. I TUBA er det kun hver femte ung, der er en dreng eller ung mand. Det stadig er et kæmpe tabu at tale om problemer, derfor kommer drenge og unge mænd ofte ud i misbrug, vold eller kriminalitet, før de bliver spottet. Det ville vi ændre på med Natsværmer, siger landsleder i TUBA Danmark, Henrik Appel.

Natsværmer handler om den 21-årige Kasper, hvis fars alkoholmisbrug og vold trænger sønnen så langt op i en krog, at han må vælge, om han tør sige fra og stole på, at han bliver grebet, hvis han afslører familiens dybeste hemmelighed.

Hele 49% af de drenge og unge mænd, som har været i behandling i TUBA, har som børn aldrig nogensinde talt med nogen om deres forældres alkoholmisbrug. Det har inspireret til kortfilmen, der er skrevet og instrueret af Oscar-vinder Anders Walter og er produceret af M&M Productions i samarbejde med TUBA.

Nøgleord

Kontakter

For interviews, cases, fotos og yderligere kommentarer, kontakt presse- og kommunikationschef Anne Andersen på aan@tuba.dk eller 27119519.

Billeder

Information om TUBA

TUBA
TUBA
Vesterbrogade 69, 1. tv
1620 København V

http://www.tuba.dk

Om Natsværmer

Manuskript og instruktion: Anders Walter
Produceret af M&M Productions i samarbejde med TUBA.
I hovedrollerne: Sylvester Byder, Clara Rosager og Jacob Hauberg Lohmann.

Vinder af:
UNGDOMSKONKURRENCEN, Youth Award, OFF Awards 2021
PUBLIKUMSPRISEN, OFF Awards 2021

Trailer til filmen kan ses på: www.tuba.dk/natsvaermer

 

Om TUBA Danmark

TUBA er en landsdækkende nonprofitorganisation, der tilbyder gratis terapi til børn og unge i alderen 14-35 år, der er vokset op i familier ramt af alkoholproblemer og/eller stofmisbrug.

TUBA har 34 afdelinger i fordelt i hele Danmark.  

Sundhedsstyrelsen skønner, at 122.000 børn og unge under 18 år lever i familier med alkoholmisbrug, det er ca. to børn per skoleklasse. Børn, der vokser op i hjem med misbrug, kan være plaget af senfølger som PTSD, angst, depression og selvmordstanker og kommer typisk til TUBA, når det går op for dem, at livet ikke behøver at være så svært.

Ca. 30% af dem har selv en øget risiko for at få et misbrug.

I 2020 var 3969 børn og unge i behandling i TUBA. Kun hver femte var en dreng eller ung mand.

 

Om Odense International Film Festival (OFF)

Odense International Film Festival (OFF) er en hyldest til kortfilm fra hele verden. En jury udvælger de bedste kortfilm til fem kategorier: Hovedkonkurrencen, Den Danske Konkurrence, Animationskonkurrencen, Ungdomskonkurrencen samt Dokumentarkonkurrencen. Derudover findes tre yderligere priser.

3.229 kortfilm var indsendt til OFF21. 122 kortfilm fra 36 lande var udtaget til årets konkurrenceprogram. 

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

Ny forskning: Specialiseret terapi har afgørende effekt for unge, der er børn af forældre med alkoholproblemer30.8.2021 09:56:14 CEST | Pressemeddelelse

Kan børn, der er påvirket af en opvækst med forældre med alkohol- og stofproblemer, hjælpes, når de selv er blevet voksne? Det enkle svar er JA! Stort forskningsprojekt fra Aarhus Universitet slår fast, at de psykiske mén, som de unge tumler med langt ind i deres voksenliv, fylder markant mindre efter et specialiseret behandlingsforløb. Den 1. september 2021, kl. 15-18 afholder TUBA en faglig konference i Folketingets fællessal, hvor forskningsprojektets første delkonklusioner bliver præsenteret.