Syv børn døde på én uge i syrisk flygtningelejr
Der er næsten ingen lægeklinikker åbne i den syriske flygtningelejr Al-Hol på grund af restriktioner i forbindelse med COVID-19. Det får store konsekvenser for de mere end 65.000 mennesker, der sidder fanget bag lejrens pigtråd. Størstedelen af dem er kvinder og børn.
På bare én uge i august døde syv børn - alle under fem år. Deres mødre gik fra klinik til klinik for at finde en, der var åben, og som kunne hjælpe dem.
Læger uden Grænser har netop fået bekræftet det første tilfælde af COVID-19-smitte i lejren, men alligevel har nedlukningen været i gang længe. I maj var der 24 klinikker åbne i lejren, i begyndelsen af august var der 15, nu er der kun fem klinikker, der stadig holder åbent - blandt andet Læger uden Grænsers klinik. Fem klinikker til flere end 65.000 mennesker.
Udover nedlukning og strenge rejserestriktioner har COVID-19 ramt sundhedspersonalet i regionen hårdt. En femtedel af de positive tests, der bliver lavet, er fra blandt andet læger og sygeplejersker. De er derfor i karantæne - men det er alle de kollegaer, de har været i kontakt med, også. Derfor er det svært at holde klinikkerne åbne.
Derfor får COVID-19, uanset om det spreder sig i lejren eller ej, katastrofale konsekvenser. Blandt andet er der lige nu et stort udbrud af diarré i lejren, og især små børn er sårbare. I juli var der en stigning på 71 procent i antallet af indlæggelser, der skulle behandles for fejlernæring, der kan være en konsekvens af diarré.
Læger uden Grænser forsøger at følge med som en af de eneste klinikker, der stadig har åbent. Men fremtiden ser dyster ud, hvis ikke Al-Hol får mere hjælp.
Behovet for lægehjælp forsvinder ikke. Og samtidig er lejren ikke forberedt på et udbrud af COVID-19. Det er svært at vaske hænder og holde afstand, isolationsfaciliteterne er ikke klar til brug, og der er ikke nok personale, der er trænede i at håndtere en smitsom sygdom.
Derudover har Læger uden Grænser identificeret 1.900 mennesker i lejren, der er særligt udsatte, hvis de skulle blive smittede med COVID-19. Det kan være mennesker, der har blandt andet har diabetes eller astma. Dem skal der være hjælp til, hvis smitten spreder sig.
Lige nu er omkring 700.000 på flugt i det nordøstlige Syrien, hvor Al-Hol ligger. De fleste af dem er fuldstændig afhængige af humanitær hjælp for at have et sted at overnatte, få mad, vand og – ikke mindst – lægehjælp. Det er en humanitær katastrofe, der har udfoldet sig over længere tid, og som et udbrud af COVID-19 kan sætte på spidsen.
Nøgleord
Kontakter
Signe Dalgas DamgaardPresseansvarlig
Tlf:41777446sda@copenhagen.msf.dkInformation om Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling
Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Angreb på Læger uden Grænser er næsten fordoblet siden 2020: Danmark må kæmpe for krigens regler12.6.2025 06:47:00 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport melder Læger uden Grænser, at angreb mod deres medarbejdere, patienter og faciliteter stiger år for år. Organisationen insisterer på, at den danske regering går forrest og sikrer, at lægehjælp beskyttes i krig og konflikt.
Læger uden Grænser: Gaza er blevet en massegrav for palæstinenserne – og for dem, der hjælper dem16.4.2025 10:14:00 CEST | Pressemeddelelse
Palæstinensiske liv bliver endnu engang systematisk ødelagt, advarer Læger uden Grænser, tre uger efter våbenhvilens ophør. En række dødelige angreb viser igen en total mangel på respekt for menneskeliv og for humanitære og medicinske medarbejdere i Gaza.
Her er de kriser, vi glemte i 202429.12.2024 08:08:18 CET | Pressemeddelelse
Sygdomme, der koster liv i det globale syd, seksuel vold i flygtningelejre og én af verdens farligste flygtningeruter har fået meget lidt opmærksomhed det seneste år, selv om det er kriser, som foregår lige nu. Men vi skal insistere på ikke at glemme dem, mener Læger uden Grænser.
Læger uden Grænser indstiller redninger på Middelhavet i en periode13.12.2024 12:57:17 CET | Pressemeddelelse
Administrative benspænd i Italien gør det umuligt for Læger uden Grænser at fortsætte redningsaktionerne på Middelhavet med det nuværende skib, Geo Barents. Derfor indstiller organisationen driften af skibet, men forpligter sig på at vende tilbage til Middelhavet hurtigst muligt.
Blokade tvinger Læger uden Grænser til at standse behandling af underernærede børn i lejr i Sudan18.10.2024 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
5.000 børn med akut underernæring i Zamzam-lejren i det nordlige Darfur i Sudan kan ikke længere få behandling. Det er en konsekvens af, at landets stridende parter blokerer vejene til området, og derfor kan Læger uden Grænser og andre ikke få mad, medicin og andre vigtige forsyninger ind. I slutningen af september løb Læger uden Grænser tør for forsyninger, så blandt andre 2.900 børn med alvorlig akut underernæring nu må undvære behandling. Det er kun på organisationens hospital med 80 senge, at man fortsat kan tage imod patienter. Og det er begrænset til de børn, som er i størst risiko for at dø. ”Der er et meget presserende behov for, at der kommer langt flere forsyninger som mad og ernæringsbehandling ind til en befolkning, som i øjeblikket er i en katastrofal situation," siger Michel-Olivier Lacharité, som leder Læger uden Grænsers akutberedskab i Sudan. De seneste uger er der kommet begrænsede forsyninger ind, men det er alt for lidt til at kunne dække de massive behov hos de man
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum