Sygdomsudbrud er inddæmmet – danske dambrug kan igen få certifikat på sygdomsfri fisk

Del

Fra mandag kan dambrugsejere fra næsten hele landet sælge fisk til udlandet som fri for fiskevirussen IHN. Fem områder er fortsat underlagt restriktioner, men Fødevarestyrelsen har lokaliseret og inddæmmet smitten.

Som følge af fiskesygdommen IHN er der restriktioner i  områder markeret med rødt.
Som følge af fiskesygdommen IHN er der restriktioner i områder markeret med rødt.

Fødevarestyrelsen er nu så langt med undersøgelser og test af fisk for virussygdommen IHN, at styrelsen igen kan udstede certifikater til dambrug, der sælger fisk til udlandet.

- Siden maj måned har vi undersøgt dambrug og fiskebestande for IHN i hele Danmark, og vi kan nu se, at 95 procent af det danske land er fri for sygdommen. Derfor kan dambrugere i de ikke-smittede områder fra på mandag få certifikat på, at deres fisk er fri for IHN, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen.

I fem smittede områder i Jylland er situationen mere alvorlig. Her er fisk i dambrug og put & take-søer stadig påvirket af situationen. Virksomhederne er underlagt restriktioner, som bl.a. betyder, at ingen fisk må flyttes uden Fødevarestyrelsens tilladelse.

- Vi har etableret skrappe restriktionszoner omkring syv udbrud og inddæmmet smitten. Sideløbende har vi gennemført et massivt testprogram af dambrug og put & take-søer over hele landet, og vi har ikke konstateret yderligere spredning. Derfor har vi orienteret de øvrige EU-lande om, at vi igen udsteder certifikater med IHN-garantier, siger Tim Petersen.

I udlandet har IHN-fri fisk en særligt høj værdi, og erhvervet har derfor besluttet at arbejde for et IHN-frit Danmark og iværksat en handlingsplan. Planen betyder, at ejerne afliver eller slagter alle smittede fiskebesætninger i dambrug og fiskesøer, og gennemfører rengøring og desinfektion af anlæggene. Herefter følger en periode med overvågning i mindst to år, før hele Danmark igen kan erklæres IHN-fri.

IHN er en forkortelse for infektiøs hæmatopoietisk nekrose.

IHN-virus er alvorlig for fisk, men ufarlig for mennesker.

Læs mere om IHN HER 

Yderligere oplysninger:

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34.

Billeder

Som følge af fiskesygdommen IHN er der restriktioner i  områder markeret med rødt.
Som følge af fiskesygdommen IHN er der restriktioner i områder markeret med rødt.
Download

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Myndigheder i fælles aktion på Nørrebro i København8.10.2021 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Ca. 60 medarbejdere fra Fødevarestyrelsen, Skattestyrelsen og Københavns Politi var onsdag i fælles aktion på Nørrebro i København. Som led i aktionen er der beslaglagt fødevarer samt knap 100 kg vandpibetobak. Varer fra flere virksomheder undersøges for sporbarhed, og mange virksomheder kan se frem til regninger for manglende betaling af afgift. Københavns Politi har anholdt en person for ulovligt arbejde

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum