Dansk Metal

Syddanmark løber tør for vigtige faggrupper

Del

Flere og flere industrivirksomheder i Syddanmark er ved at løbe tør for særlige faggrupper som blandt andet smede og industriteknikere. Det viser en ny undersøgelse blandt tillidsrepræsentanter i Dansk Metal.

Arbejdsløsheden blandt industriteknikere i Syddanmark er nu nede på 2,1 procent. Ude på virksomhederne i industrien, kan tillidsrepræsentanter i Dansk Metal også mærke, at det bliver sværere og sværere at finde nye kolleger til at løfte det stigende antal ordrer.

”Vi kan især se, at der bliver hurtigt udsolgt af dygtige faglærte i det syddanske. Regionen har en stor industrisektor, og sammenlignet med sidste års undersøgelse, er problemet med mangel på særlige faggrupper vokset markant”, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Dansk Metal har spurgt tillidsrepræsentanter i forbundet, om den virksomhed, de arbejder på, er udfordret af mangel på arbejdskraft. Det siger 62 procent ”ja” til. Det er en stigning på 15 procentpoint i forhold til sidste års undersøgelse.

”Forklaringen er ganske simpel: der er fart på den syddanske industri, der oplever et kraftigt opsving. Men uddannelsen af fremtidens arbejdskraft følger ikke med. Vi er ganske enkelt ved at løbe tør for den nok vigtigste ressource i produktionen – nemlig faglærte. Løsningen er åbenlyst, at vi skal have flere unge mennesker til at vælge en erhvervsuddannelse, virksomhederne skal tage flere lærlinge, der skal gang i voksen- og efteruddannelsen, og så er det helt nødvendigt at politikerne sløjfer de igangværende meget store besparelser på erhvervsskolerne”, siger Thomas Søby.

Sammenlignet med resten af landet er Syddanmark den region, hvor flest tillidsrepræsentanter melder om mangel på kvalificeret arbejdskraft. På landsplan melder 57 procent, at de arbejder på en virksomhed, der er udfordret af mangel på arbejdskraft.

”Selvom der ikke er generel mangel på arbejdskraft i Danmark, så ser vi altså eksempler som dette fra Syddanmark, hvor der inden for visse faggrupper er begyndende flaskehalse. Det kan få store konsekvenser for regionens industrivirksomheder, der risikerer at må sige nej til vigtige ordrer”, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.

I rundspørgen blandt tillidsrepræsentanter i Dansk Metal siger 44 procent, at det primært er klejnsmede, der er mangel på, mens 35 procent peger på mangel på industriteknikere.

Læs hele analysen ”Mangle på faglærte på Syddanmarks industrivirksomheder” her.

Yderligere info og kommentarer:

Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal, telefon 30831071

Jens Dissing Munk, pressechef i dansk Metal, telefon, 30178874

Information om Dansk Metal

Dansk Metal
Dansk Metal
Molestien 7
2450 København SV

33 63 20 00https://www.danskmetal.dk/

Dansk Metal er en fagforening for ca. 108.000 lønmodtagere, der arbejder med it, teknik og mekanik.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum