Deloitte

Sverige banker Danmark i innovation

Del

Svenskerne scorer markant bedre i globalt innovationsindeks

Nicolai Hesdorf
Nicolai Hesdorf

København, 20. september 2016

Verdensorganisationen for intellektuel ejendomsret, WIPO, har netop kåret de førende lande, når gælder udvikling og innovation. Schweiz og Sverige ligger helt i top, mens Danmark må nøjes med en 8. plads efter lande som Singapore og Irland. Manglen på ingeniører og it-specialister gør det svært for os at erobre den globale førertrøje, påpeger ekspert. Det samme gør den lave indstrømning af udenlandske investeringer.

- Det kan godt være, vi danskere selv synes, at vi er nytænkende og idérige, men når det gælder om at lave innovation om til forretning, er vi bagud i forhold til andre lande. Det kan meget let gå hen at blive et samfundsproblem, eftersom vores vækst afhænger af evnen til at skabe nye virksomheder. Vi kan simpelthen ikke tåle at sakke bagud i det globale kapløb, siger leder af Monitor Deloitte, Nicolai Hesdorf.

Schweiz scorer en førsteplads i innovationsindekset, der også giver fremtrædende placeringer til England og USA. Til gengæld skal man langt ned ad listen for at finde de asiatiske lande.

- Bortset fra Singapore er der ingen tvivl om, at det stadig er de vestlige lande, der løber forrest i innovationskapløbet. Japan får eksempelvis en 16. plads, mens Kina er helt nede på plads nr. 25. Der er dog grund til at holde øje med de asiatiske lande, for de investerer massivt i innovation. Om 20 år kan listen se helt anderledes ud, siger Nicolai Hesdorf.

Danskerne behøver dog ikke kigge længere end over Øresund efter gode ideer. Svenskerne er nemlig med i toppen af den globale innovationselite.

- Sverige har været langt dygtigere end Danmark til at forbedre rammerne for innovation. Det gælder især det svenske skattesystem, der er designet til at fremme højrisiko-investeringer, mens vi i Danmark har en tendens til at straffe dem, der tør tage chancer, siger Nicolai Hesdorf.

Samtidig har Sverige også stærke tekniske uddannelser, der beviseligt driver en stor del af innovationen, ligesom svenskerne har etableret et endnu tættere samarbejde mellem erhvervslivet og den akademiske verden. En formel, der har vist sig at virke, mener Nicolai Hesdorf:

- Der ingen tvivl om, at tekniske uddannelser, erhvervsrettet forskning samt store virksomheder, der kan sætte turbo på udviklingen, er en succesfuld cocktail. Det gør det både lettere at gå fra ide til faktura, ligesom det er en magnet, når det gælder udenlandsk kapital. Det er en vinderformel, vi bør sætte alt ind på at kopiere.

Finland scorer en 5. plads i WIPO’s innovationsindeks, mens nordmændene må nøjes med plads nr. 22.

Om undersøgelsen:

The Global Innovation Index udgives hvert år af Verdensorganisationen for intellektuel ejendomsret, ”World Intellectual Property Organization”, i samarbejde med Insead og Johnson Cornell University.

Læs mere her: http://www.wipo.int/portal/en/index.html

Nøgleord

Kontakter

Nicolai Hesdorf
Tlf. +45 30 93 48 38
nhesdorf@deloitte.dk

Billeder

Nicolai Hesdorf
Nicolai Hesdorf
Download

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Nicolai Hesdorf er leder af Monitor Deloitte i Danmark.

Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien13.8.2018 10:12pressemeddelelse

Danske virksomheder med 50-199 medarbejdere er gode til at formulere målsætninger, men er klart udfordret, når de skal formulere og gennemføre strategier, der skal indfri målsætningerne. En smule anderledes ser det ud for de mellemstore virksomheder med mere end 200 medarbejdere. Epinion har for Deloitte undersøgt forholdet mellem mål og midler i de to segmenter og taget temperaturen ud fra virksomhedernes tilgang til vækst, internationalisering og digitalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum