ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

Sværm af varevogne på villavejene giver nye udfordringer for klima og trafiksikkerhed

Del

Varebiler myldrer i større og større antal ud på de mindre veje i byerne med varer. Men det store antal varebiler, der kører godstransport, skaber usikkerhed, trængsel og skader klimaet. Derfor opfordrer ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport, til at reglerne for kørsel med varebiler strammes, så sikkerhed og uddannelse i branchen højnes.

Nemt, bekvemt og hurtigt. Det er de krav, de fleste af os stiller, når vi bestiller varer eller dagligvarer på nettet.

Men med den stigende e-handel følger også en sværm af varevogne, der suser rundt helt ude på villavejene, så danskerne kan få leveret varerne helt til døren.

Og myldret af varevogne er ikke uden problemer, for det har negative effekter på CO2-udledningen og trafiksikkerheden. Sådan lyder det fra ITD, som peger på en lang række problemer med de  mange varebiler.

-Den store udvikling i varebiler, der kører med gods og varer skaber en skævvridning i transportmarkedet, bl.a fordi godstransport med varevogne ikke er underlagt de samme regler om bl.a. uddannelse og sikkerhed, som transport med lastbiler er, siger Jens Hvid Bang, politisk konsulent i ITD, brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

Senest har Rådet for Sikker Trafik offentliggjort tal, der viser, at varebiler i langt højere grad er involveret i ulykker end personbiler. Og undersøgelser viser, at der udleder markant mere Co2, hvis store godsmængder transporteres med mange varebiler frem for en enkelt lastbil. 

Og det rejser store spørgsmål om de mange varebilers betydning for klimaet og trafiksikkerheden.

-Varebiler fylder op til 25 gange mere på vejene, og de udleder næsten 7 gange så meget COper palle, der bliver transporteret, siger Jens Hvid Bang og fortsætter.

-De store lastbiler kan naturligvis ikke køre rundt i vores beboelsesområder. Men med bedre planlægning og regulering er der ingen tvivl om, at man vil kunne distribuere smartere og mere klimavenligt og sikkert, end vi gør i dag.

ITD opfordrer derfor til, at der bliver kigget grundigt på forholdene for transport med varevognene og konkurrencevilkår på transportmarkedet.

-Konkret opfordrer vi transportminister Trine Bramsen og Folketingets partier til helt grundlæggende at se på reglerne for kørsel med varevogne. Det handler om at sikre, at chaufførerne er ordentligt uddannede, og at transporten med varebiler foregår trafiksikkert og under ordnede forhold. Vi mener, at der skal stilles de samme høje krav til varebiler, der bringer gods ud, som der stilles til kørsel med lastbiler, afslutter Jens Hvid Bang.

Information om ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport
ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport
Lyren 1
6330 Padborg

7467 1233http://itd.dk/

ITD er en privat brancheorganisation for de professionelle transport- og logistikvirksomheder. Vi rådgiver og skaber netværk for vores 700 medlemsvirksomheder. Vi varetager transport- og logistikbranchens interesser politisk nationalt og internationalt. Vi giver samtidig medlemsvirksomhederne målrettede værktøjer, som gør en positiv forskel i den travle transportørs hverdag.

Følg pressemeddelelser fra ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

Ny vejafgift for lastbiler spænder ben for den grønne omstilling24.6.2022 17:00:06 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen præsenterede i dag en ny kilometerbaseret vejafgift for lastbiler, som skal gælde fra 2025. Men det er et fejltrin, at afgiften ikke følges op af støtteordninger til grøn omstilling af lastbiler. For selvom der åbnes for at køre med længere og tungere lastbiler, vil afgiften stadig være en skatteskrue, som fører til højere priser på transport og i værste fald forsinker den grønne omstilling af lastbiler.

Den kommende CO2 differentierede vejafgift skal ikke blive en skatteskrue16.6.2022 15:14:42 CEST | Pressemeddelelse

Politikerne forhandler i øjeblikket om udformningen af en kommende kilometerbaseret vejafgift på de danske veje. Men hvis den kommende roadpricing for lastbiler skal have den ønskede CO2 effekt, så skal provenuet føres tilbage til grøn omstilling af transportbranchen, og varebiler skal indtænkes i ordningen, lyder det fra ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

Grundlov: Vognmændenes retssikkerhed skal genetableres5.6.2022 00:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Grundlovens §72 slår fast, at boligen er ukrænkelig, og at det kræver retskendelse, før myndigheder kan få adgang til at foretage kontrol hos en virksomhed. Alligevel kan myndighederne flere steder i transportlovgivningen uhindret få adgang til virksomheders lokaler, køretøjer og papirer. Samtidig er antallet af bøder, som chauffører og vognmænd kan få i deres daglige arbejde nået et helt uacceptabelt niveau. Det skal der laves om på, mener ITD, der vil have vognmændenes retssikkerhed genetableret.

Ny digitaliseringsstrategi - Alle skal med på digitaliseringsvognen5.5.2022 14:34:27 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen lancerede i dag en ny national digitaliseringsstrategi, der skal sætte skub i myndigheders og virksomheders brug af digitale løsninger. Det er gode nyheder for transportbranchen. Men strategien bør følges op af en digital handleplan for transportsektoren, mener ITD, der netop har afholdt en digitaliserings-konference for at sætte fokus på de gevinster, der kan hentes ved øget digitalisering af branchen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum