Kompas Kommunikation

Svær overvægt i Danmark: Mange kæmper alene og taber kampen mod vægten

Del

Flere danskere end nogensinde lever i dag med svær overvægt. Det viser helt nye tal fra bl.a. Sundhedsstyrelsen. Selvom mange igen og igen prøver at komme de overflødige kilo til livs, taber de ofte kampen mod vægten – en kamp, som ofte kæmpes, men sjældent vindes alene. Det viser en undersøgelse, der sætter fokus på svær overvægt i Danmark. En overlæge og to personer med svær overvægt kommenterer undersøgelsen.

I dag lever næsten 900.000 voksne danskere med en BMI over 30 og dermed svær overvægt. Og antallet af danskere med svær overvægt er steget fra 13,6 % i 2010 til 18,5 % i 2021. Det viser helt nye tal fra bl.a. Sundhedsstyrelsen[1]. For mange betyder det en konstant kamp mod vægten. En undersøgelse foretaget af YouGov for Novo Nordisk Danmark i 2021 viser, at halvdelen (50 %) af de danskere, der lever med svær overvægt, har forsøgt at tabe sig mindst tre gange de seneste 5 år[2]. Alligevel er kun 14 % lykkedes med at holde vægttabet efter et år,uden at de tabte kilo er kommet på igen.

Trods utallige forsøg taber mange kampen mod vægten
Undersøgelsen tegner et billede af, hvordan langt de fleste personer, der lever med svær overvægt, gør mange forsøg på at komme de ekstra kilo til livs. Mens halvdelen har forsøgt at tabe sig mindst tre gange de seneste 5 år, så har hele 24 % forsøgt sig med vægttab mindst 6 gange.

Til trods for utallige forsøg, så ender mange alligevel med at tabe kampen mod vægten. 1 ud af 3 danskere med svær overvægt (33 %) lykkedes med vægttabet, men har efterfølgende taget alle kiloene på igen, mens det for 24 % slet ikke er lykkedes at tabe sig. Undersøgelsen viser dermed også, at det ikke kun er en udfordring at smide de overflødige kilo, men en endnu større kamp at holde vægttabet, når man først har tabt sig.

Udfordringen med at vedligeholde et vægttab kan 40-årige Maibritt Schmidt fra Århus nikke genkendende til: "Jeg har flere gange oplevet, at jeg har været god til at tabe de første 10-15 kg, men når jeg når til det punkt, og vægten begynder at stå stille, bliver det svært for mig at holde motivationen oppe."

Maibritt har flere gange haft store vægttab på over 30 kg, men hun har også oplevet at tage det hele på igen – og det har haft stor betydning for hendes syn på sig selv: "Det er et stort nederlag for mig, når jeg tager på igen efter et vægttab. For hver gang får jeg gravet mig selv længere og længere ned – og jeg har siddet tilbage med en følelse af, at hvis ikke engang jeg kan klare et vægttab, hvad kan jeg så? Det er faktisk noget af det hårdeste for mig i processen.”

Mange savner hjælp til at tabe sig – men de færreste går til lægen
Kampen mod vægten kan være ekstra hård, når den udkæmpes alene – og 40 % af de personer, der lever med svær overvægt, har savnet hjælp til at tabe sig. Alligevel har næsten halvdelen (48%) ikke talt med lægen om deres vægt i løbet af de seneste 5 år.

Årsagerne bag de manglende samtaler med lægen er mange, men for de fleste handler det om, at de ikke ser overvægten som en sygdom, de bør tale med lægen om (42 %), eller at de udelukkende ser vægttabet som deres eget ansvar (39 %).

Tina Vilsbøll, overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen og professor ved Københavns Universitet, mener dog, at netop samtalen med lægen kan være afgørende for, at det lykkes at opnå et varigt vægttab:

”Det kan være rigtig svært at opnå et varigt vægttab. Langt de fleste personer med svær overvægt, der har forsøgt at tabe sig, ved, at det er vanskeligt at vedligeholde et stort vægttab. Derfor kan den rette støtte og vejledning fra lægen være afgørende for, at det kan lykkes at holde vægten nede, for der findes faktisk støtte og behandling, der virker.”

Hun opfordrer derfor personer med svær overvægt til at tale med lægen, der kan hjælpe med at lægge en plan for, hvordan man taber sig og holder vægten. Og netop samtalen med lægen har hjulpet 24-årige Emma Saksager Rahbek fra Nordfyn:

"Jeg følte i mange år, at jeg kæmpede on and off med min vægt. I perioder tabte jeg mig en del, men i min verden var det ikke altid nok til, at jeg kunne holde motivationen oppe og fortsætte kampen. Det gav mig ofte en oplevelse af, at det hele så kunne være meget. Heldigvis har jeg altid haft en læge, som støttede mig, men som også gav mig et skub i den rigtige retning i perioder, hvor motivationen var dalende. Jeg var ikke nået så langt som i dag uden lægens hjælp."

[1] Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed i ’Danskernes Sundhed - Den Nationale Sundhedsprofil 2021’ på danskernessundhed.dk

[2] Undersøgelsen er foretaget af YouGov for Novo Nordisk Danmark i februar 2021. Den er besvaret af 1.003 overvægtige danskere – heriblandt 593 med svær overvægt. Se mere i vedlagte faktaark og på www.blivklogerepåovervægt.com

Nøgleord

Kontakter

Thomas Hartvig, stiftende partner, Kompas Kommunikation:
21 65 96 70 / thomas@kompas.dk

Thomas Bille Winkel, Senior Communications and Public Affairs Manager, Novo Nordisk:
40 91 98 78 / tbwl@novonordisk.com

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Kompas Kommunikation

Kompas Kommunikation
Kompas Kommunikation
Toldbodgade 55b 1.
1253 København K

Følg pressemeddelelser fra Kompas Kommunikation

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kompas Kommunikation

DXC Technology vinder offentligt udbud hvor den globale IT-serviceudbyder skal drive og videreudvikle det danske CPR-system8.12.2022 16:01:17 CET | Pressemeddelelse

DXC Technology skal fortsat stå for en sikker og effektiv håndtering af over 10 millioner nuværende og afdøde danskeres persondata gennem Det Centrale Personregister, CPR. DXC Technology og Indenrigs- og Boligministeriet har netop underskrevet ny kontrakt om driften af det samfundskritiske CPR-system, der også indebærer implementeringen af ny teknologi, der skal automatisere og modernisere området.

Det svenske tacobrand El Taco Truck lancerer produktserie i Danmark: ”Vi vil innovere tex mex-køkkenet og inspirere danskerne til at øge deres tacooplevelse derhjemme.”4.10.2022 07:49:28 CEST | Pressemeddelelse

Det skal smage godt – og så skal det være nemt og hurtigt at tilberede. De to parametre er særligt vigtige for danskerne, når de laver og spiser mad. Dog mangler mange inspiration, når det kommer til netop hurtige og velsmagende retter. Og særligt når danskerne kaster sig ud i tex mex-køkkenet føler flere sig på bar bund og savner ny inspiration og nye produkter. Netop dette ønsker svenske El Taco Truck at ændre på – og derfor lancerer de fra i dag deres produktlinje i Sallings butikker landet over.

SSI Diagnostica continues strong growth journey by merging with Virginia-based TechLab22.8.2022 09:00:00 CEST | Press release

SSI Diagnostica Group (SSID), a global in-vitro diagnostics company backed by Adelis Equity Partners, has experienced significant growth in recent years based on its ability for new product innovation, expansion into international markets and strategic acquisitions. SSID’s latest transformational acquisition, announced today, is the Virginia-based firm TechLab, Inc., a leading developer and manufacturer of rapid infectious disease tests for gastrointestinal and enteric diseases. By joining forces with TechLab, SSID is broadening its infectious disease product offering and laying the foundation for accelerated growth in the US.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum