Sundhedsudspil: Et skridt frem og to tilbage for landdistrikter

Regeringen præsenterede onsdag sit udspil til en sundhedsreform, der har fået navnet "Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder". En del af udspillet handler om, at der i 2025 skal være 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser. Herudover lægges der op til, at strukturen i sundhedsvæsenet skal ændres til tre lag med en statslig bestyrelse under Sundhedsministeriet, fem regionale sundhedsforvaltninger og 21 nye sundhedsfælleskaber.
Der er både gode og dårlige tiltag i det nye udspil, mener Landdistrikternes Fællesråd.
- Jeg er fuldstændig enig i ambitionen om at styrke sundhedsvæsenet. Det er afgørende, at alle borgere har lige adgang til de rette sundhedstilbud, uanset hvor i landet de bor, siger formand Steffen Damsgaard og tilføjer:
- På mange måder mener jeg, at udspillet kan bidrage til at sikre en bedre sammenhæng i behandlingsforløbet. Det er f.eks. meget positivt, at der lægges op til, at kronisk syge patienter i langt højere grad skal behandles hos læger i lokale sundhedshuse. Det skaber nærhed og tryghed for den enkelte patient.
Samtidig mener Steffen Damsgaard, at det er positivt, at regeringen vil tilføre flere ressourcer til sundhedsvæsenet i form af en nærhedsfond på seks milliarder kroner.
- Det er godt, at kommunerne, herunder borgmestre og udvalgsformænd, får en større rolle i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, og jeg håber, at nærhedsfonden og en kommende udligningsreform kan medvirke til at sikre den nødvendige finansiering, siger han.
Damsgaard er dog meget utilfreds med, at nedlæggelse af regionerne er en del af regeringens udspil. Han mener godt, at elementerne i udspillet kunne indpasses i den nuværende struktur for regionerne.
- Det er bekymrende, og jeg er meget utilfreds med, at regeringen foreslår at fjerne den direkte folkevalgte forankring til sundhedsvæsenet i form af regionsrådene. Det mener jeg grundlæggende er helt forkert, da det vil skabe et demokratisk underskud, siger han.
Steffen Damsgaard hæfter sig ved, at en del af de opgaver, regionerne i dag varetager, samles i en statslig bestyrelse under Sundhedsministeriet med navnet "Sundhedsvæsen Danmark". Bestyrelsen skal stå for den overordnede planlægning af sundhedsvæsenet, og det er ifølge Damsgaard udtryk for en uheldig centralisering.
- At samle en del af de regionale opgaver i en statslig myndighed i Aarhus kan jeg kun tolke som en centralisering, der vil bidrage til at skævvride vores samfund, siger han og fortsætter:
- Helt konkret betyder det, at der bliver længere fra dem, som træffer beslutningerne, til dem som beslutningerne får konsekvenser for. Det er meget problematisk og slet ikke i tråd med regeringens ambition om et Danmark, der hænger bedre sammen.
Han hæfter sig også ved, at nogle af regionernes hidtidige opgaver uden for sundhedsområdet bortfalder eller overføres til stat eller kommuner, hvilket ifølge ham også kan ses som et udtryk for centralisering.
Nøgleord
Kontakter
Mette Korsholm, chefkonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 27, mail mko@landdistrikterne.dk
Billeder

Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
Landdistrikter: Nu tages første spadestik til et bedre tilskuds- og udligningssystem17.6.2025 13:14:52 CEST | Pressemeddelelse
Nu starter arbejdet med et nyt tilskuds- og udligningssystem, der skal rette op på den massive økonomiske skævvridning, der særligt udfordrer mange land-, ø- og yderkommuner. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd, som har 55 kommuner som medlemmer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum