Lolland Kommune

Sundhedsplejersker og forskere styrker trivsel hos landets førstegangsforældre

Del

Sundhedsplejersker i Lolland Kommune og ni andre kommuner vil sammen med forskere på Københavns Universitet undersøge trivslen hos mænd og kvinder, der bliver forældre for første gang. Målet er at kortlægge førstegangsforældres ressourcer og udfordringer og fremme trivslen hos de alleryngste og deres familier.

Forstå din baby: Med støtte fra Nordea-fonden vil psykolog og forsker på Københavns Universitet Mette Skovgaard Væver sammen med sundhedsplejersker i ti kommuner kortlægge trivslen hos landets førstegangsforældre.
Forstå din baby: Med støtte fra Nordea-fonden vil psykolog og forsker på Københavns Universitet Mette Skovgaard Væver sammen med sundhedsplejersker i ti kommuner kortlægge trivslen hos landets førstegangsforældre.

Når sundhedsplejerskerne i ti kommuner de næste tre år tager på hjemmebesøg hos familier med nyfødte, vil de ikke kun måle og veje de små nye verdensborgere og vejlede om praktiske ting som amning og soverytmer, men også have fokus på, hvordan babyernes mor og far klarer de mange følelsesmæssige udfordringer, den nye forældrerolle medfører. Godt 1300 førstegangsforældre vil blive inviteret til at deltage i projektet ”Forstå din baby”, og anonyme data fra familierne vil indgå i et nyt forskningsprojekt på Københavns Universitet, der kortlægger trivsel hos mænd og kvinder, som bliver forældre for første gang.

”I realiteten er der meget lidt konkret viden om, hvordan det går i den første tid i de nye familier. Med projektet her starter vi med at tage temperaturen på danske førstegangsforældres trivsel på tværs af landsdele, så vi får eksakt viden om, hvordan de har det, og hvad de føler, at de klarer godt og mindre godt. Det overblik har vi aldrig haft før,” siger Mette Skovgaard Væver, der leder Center for Tidlig Indsats og Familieforskning på Københavns Universitet.

Sundhedsplejerskerne kan sætte ind med tidlig hjælp
Her underviser Mette Skovgaard Væver og hendes forskerkolleger blandt andre sundheds- og pædagogisk personale i sikkert at kunne identificere de tidligste tegn på psykisk og social mistrivsel hos spæd- og småbørn. Forskerne har i løbet af de seneste tre år haft sundhedsplejersker fra i alt 44 danske kommuner på kursus i at anvende en videnskabeligt baseret metode til systematisk at observere babyers tidlige sociale kontakt og følelsesmæssige trivsel. De deltagende sundhedsplejerskers feed-back har givet idéen til ”Forstå din baby”, der har fokus på at styrke forældrenes ressourcer.

At blive forælder for første gang giver både stor glæde, nye udfordringer og usikkerhed. Alle forældre har prøvet at stå med en grædende baby, som lige har sovet, lige har fået mad og også en tør ble, og spørge: Jamen, hvad er det så, du vil? Med ”Forstå din baby” vil vi styrke forældres evne til at forstå babyens signaler, så de kan møde barnets følelsesmæssige behov. At baby føler sig forstået skaber et følelsesmæssigt bånd mellem forældre og børn i de første leveår, som har afgørende betydning for barnets udvikling på lang sigt, både hvad angår venskaber, skoleparathed og læring,” fortæller forsker Mette Skovgaard Væver.

I 2020 vil i alt 200 sundhedsplejersker i 10 kommuner i Jylland og på Fyn, Sjælland og Lolland i projektets anden fase blive oplært til systematisk at vejlede forældrene i at forstå deres babys følelsesmæssige og sociale behov, udviklet af forskere og sundhedsplejersker i fællesskab.

I løbet af de næste tre og et halvt år evaluerer forskerne effekten af vejledningen hos i alt 1320 førstegangsforældre, og der etableres også et online video-bibliotek, som alle forældre og fagprofessionelle i hele landet kan få glæde af.

I Lolland Kommune deltager 14 sundhedsplejersker i projektet. Det betyder, at nogle af Lolland Kommunes nybagte forældre får glæde af de særlige guides og vejledninger.

”Det er et spændende projekt, som vi er glade for at være en del af. Vi ved, at en tidlig indsats kan gøre en betydelig forskel for barnets liv og muligheder. Derfor er det vigtigt, at vores sundhedsplejersker kan vejlede forældrene i den sidste nye viden om barnets sociale kontakt og på den måde bidrage til at give barnet den bedste start på livet. Børn bliver jo født med en naturlig evne til at indgå i sociale relationer og til at tiltrække sig en positiv opmærksomhed, men det er en evne, som skal stimuleres og udvikles. Det kan forældrene gøre ved blandt andet at tilbyde øjenkontakt, levende mimik, vise glæde for barnet og ved at snakke til og med barnet,” fortæller Gitte Thorsen, som er decentral sundhedsleder i Lolland Kommune.

I Nordea-fonden, som støtter ”Forstå din baby” med 10,2 mio. kroner, siger direktør Henrik Lehmann Andersen, at projektets fokus på at styrke kompetencer og trivsel blandt førstegangsforældre passer fint med fondens fokus på at støtte gode liv.

"At få en baby er en livsomvæltning for alle i familien. Nybagte forældre får nye roller, og det er den livsovergang, som vi gerne vil støtte dem i, så de bliver endnu stærkere og i endnu højere grad kan finde ro og glæde i at være nybagte forældre og give de små en god start på livet," siger han.

Nøgleord

Kontakter

Gitte Thorsen
Decentral Sundhedsleder
Lolland Kommune
Mobil: 20 62 02 64
Mail: gjth@lolland.dk

Janni Brixen
Kommunikationsansvarlig
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
Mobil: 93 56 52 57
Mail: jab@samf.ku.dk

Tine Wickers
Kommunikationschef
Nordea-fonden
Mobil: 28 40 84 80/40 60 30 40
Mail: tw@nordeafonden.dk

Billeder

Forstå din baby: Med støtte fra Nordea-fonden vil psykolog og forsker på Københavns Universitet Mette Skovgaard Væver sammen med sundhedsplejersker i ti kommuner kortlægge trivslen hos landets førstegangsforældre.
Forstå din baby: Med støtte fra Nordea-fonden vil psykolog og forsker på Københavns Universitet Mette Skovgaard Væver sammen med sundhedsplejersker i ti kommuner kortlægge trivslen hos landets førstegangsforældre.
Download

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Jernbanegade 7
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Lolland Kommune og Danmarks Lærerforening indgår lokalaftale6.3.2019 11:42:32 CETPressemeddelelse

Lolland Kommune og Lolland-Falsters Lærerforening har indgået en aftale, der fastlægger lærernes undervisningstid og styrker lærernes mulighed for at forberede undervisningen. Aftalen, som er gældende for skoleåret 2019-20, afløser det hidtidige ”tryghedspapir”. Den sætter faste rammer for lærernes vigtige arbejde i Lolland Kommune og imødekommer dermed et længe ventet ønske fra lærerforeningens side.

Invitation til fyraftensmøde om udvikling af ambassadørkorps22.1.2019 06:00:00 CETPressemeddelelse

Lolland Kommune har i efteråret 2018 igangsat bosætningskampagnen ”Lolland Lever Livet” som led i byrådets ønske om at skabe øget fokus på bosætning. Kampagnen skal fortælle de gode historier om attraktive boliger, fantastisk natur og stærkt fællesskab på Lolland, men de bedste ambassadører er dog borgerne selv, og derfor inviterer Lolland Kommune til et fyraftensmøde om udviklingen af et ambassadørkorps.

Barnets tarv lægges til grund for tvangsadoptioner18.1.2019 12:00:00 CETPressemeddelelse

Børne- og socialministeren har 16. januar 2019 afgivet svar på folketingmedlems Karin Nødgaards §20-spørgsmål om tvangsadoptioner i Lolland Kommune med henvisning til en artikel på dr.dk den 19. december. Spørgsmålet kan give indtryk af, at tvangsadoptioner i Lolland Kommune sker ud fra økonomiske hensyn og ikke barnets tarv. Det er ikke korrekt, som Lolland Kommune også gjorde opmærksom på samme dag, som artiklen blev bragt på dr.dk.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum