Sundhed: Forskningsfelt tages til nye højder!
- Det giver os helt nye muligheder for at undersøge nye og hidtil ukendte aspekter af nogle af de sygdomme, som for alvor er med til at trække menneskers gennemsnitslevetid nedad, fortæller professor Jonathan Brewer.
Han forsker blandt andet i 3D printede modeller af kunstig hud og hudkræft og er leder af centeret, der er med til at placere SDU i det netværk af universiteter, såsom amerikanske Harvard Medical School og Princeton University, som udgør de førende forskningsinstitutioner inden for bioimaging, der er en kombination af forskellige teknologier og teknikker, hvormed man ser og undersøger biologien på et mikroskopisk niveau.
- Det er her, hvor vi rent visuelt kan gå ind og se og identificere, hvordan sygdomme udmønter sig på celleniveau, om det så er kræftceller, fedtceller, nerveceller eller en helt andet type celler, forklarer Jonathan Brewer.
Tidligere begrænsede teknologierne og udstyret forskerne, da det kun var muligt at se nærmere på biologisk materiale som eksempelvis grupper af molekyler i celler, der målte ned til 200 nanometer.
- Nu kan vi i stedet gå ind i cellerne og se nærmere på detaljer i molekylerne ved at stille skarpt på blot 20 nanometer, tage et billede i superopløsning og undersøge sygdomme med en ny tilgang, der giver os en helt ny indsigt, siger han.
Ifølge Marianne Holmer, der er dekan for Det Naturvidenskabelige Fakultet på SDU, så er de imponerende faciliteter med til at cementere universitets position inden for dette forskningsområde.
- Med etableringen af dette Nikon Center of Excellence sikrer vi derfor, at SDU forbliver i den absolutte front på dette punkt, siger hun.
Mest mulig gavn
Centeret, der hører under Institut for Biokemi og Molekylær Biologi skal anvendes af forskningsgrupper på tværs af fakulteter og institutter på SDU. Dermed kommer de nye faciliteter til at blive anvendt flittigt, hvilket øger sandsynligheden for at få viden, der kan føre til nye behandlingsmuligheder af alvorlige sygdomme.
- Eksempelvis kan vi skrive en protokol og programmere et nyt mikroskop til automatisk at tage billeder i superopløsning af tusindvis af biologiske prøver, analysere data og sammenligne raske celler med syge celler. På den måde får vi nu mere data og bedre data, som øger kvaliteten af vores forskningsforsøg betragteligt, siger Jonathan Brewer.
Dertil kommer, at det nye udstyr i centeret generelt er langt mere tilgængeligt og anvendeligt, end det udstyr, man tidligere har haft til rådighed, var. Det betyder, at det ikke nødvendigvis skal være forskere med specialiseret erfaring inden for bioimaging, der håndterer udstyret.
- Den programmering, der er designet en gang af en specialiseret bioimaging-forsker, kan genbruges af en forskerkollega med en anden baggrund, som ligeledes har behov for at indsamle data fra mange andre biologiske prøver, forklarer Jonathan Brewer.
Inden for molekylærbiologisk forskning i sygdomme er det ofte sammenligningen mellem det, der sker i syge celler, og det, der sker i raske celler, som netop kan medføre nye indsigter. Med centeret får universitetets kræftforskere og diabetesforskere såvel som parkinsonforskere og alzheimersforskere og en helt masse andre forskere mulighed for at supplere deres forskningsprojekter med viden, der potentielt kan være den manglende brik i puslespillet.
- Centeret kommer til at styrke den tværfaglige forskning på universitetet markant, både internt og i samarbejde med partnere uden for SDU. Det er helt essentielt for at kunne løse komplekse problemstillinger inden for forskning i sundhed og naturvidenskab, understreger fakultetets dekan Marianne Holmer.
Nøgleord
Kontakter
birgitte svennevigJournalist, kommunikationsmedarbejderDet Naturvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet
Tlf:27598679birs@sdu.dkInformation om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum