Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Sunde måltider uden kød og fisk: Kantiner og skoler får nu vegetariske kostråd

Del

Bælgfrugter i de fleste måltider – og husk æg og de mørkegrønne grøntsager! Der er i dag stor sandsynlighed for, at du kan få serveret en vegetarisk frokost i kantinen på din arbejdsplads eller skole. Men det stiller samtidig en række nye krav til personalet i de professionelle køkkener. Derfor lancerer fødevareminister Rasmus Prehn nu en række kostråd til vegetariske måltider, som har til formål at vejlede personalet til at lave sunde og klimavenlige retter uden kød og fisk, når de svinger grydeskeerne i køkkenerne landet over.

I mange kantiner på landets arbejdspladser og skoler kan du i dag vælge vegetariske retter i frokostbuffeten. Det sætter vores madprofessionelle på nye opgaver. For når vi tager kød og fisk ud af kosten, skal vi have bestemte næringsstoffer fra andre fødevarer. Med en række principper, en råvareoversigt og en vejledning til portionsstørrelser i baghånden får landets madprofessionelle fremover nemmere ved at sammensætte sunde og klimavenlige vegetariske måltider.

”Meget tyder på, at bevægelsen mod flere plantebaserede måltider kun vokser sig større og større. Flere danskere fravælger kød og fisk helt eller delvist – måske især, når vi bliver tilbudt en lækker vegetarisk ret til frokost på vores arbejdsplads eller skole. Derfor skal vores madprofessionelle i køkkenerne landet over selvfølgelig også have en række kostråd at navigere efter, når de sammensætter næringsrige vegetariske måltider til gavn for både sundhed og klima,” siger fødevareminister Rasmus Prehn.

De konkrete råd og værktøjer kan nu findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, altomkost.dk og lyder blandt andet:

  • Lad grøntsager og frugter udgøre mindst 1/3 af alle måltider
  • Husk mørkegrønne grøntsager
  • Tilbyd bælgfrugter i de fleste måltider
  • Husk æg
  • Brug oftest planteolier
  • Brug ofte nødder og frø
  • Vælg primært fuldkorn
  • Variér med kartofler
  • Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder

”Et generelt råd til tilberedning af vegetariske måltider er at skrue op for bælgfrugter og æg, men f.eks. også frø. Vi håber, at vi med det nye digitale materiale kan gøre det nemmere og mere overskueligt for landets køkkener at sammensætte sunde, vegetariske retter, som indeholder de næringsstoffer, vi har brug for,” fortæller enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen.

Tal og Fakta:

  • Kostråd til vegetariske måltider er tilgængeligt på Kostråd til vegetariske måltider i skoler og kantiner - Alt om kost
  • Kostråd til vegetariske måltider består af tre værktøjer:
    • En række principper med en model for, hvordan de kan omsættes til eksempelvis fem måltider.
    • En råvareoversigt med anbefalinger om gode råvarer til planlægning og tilberedning af vegetariske måltider.
    • Vejledende portionsstørrelser.
  • Fødevarestyrelsen lancerede i januar 2022 ’Kostråd til Måltider’ til professionelle køkkener, der tager afsæt i De officielle Kostråd. ’Kostråd til vegetariske måltider' er et supplement til ’Kostråd til Måltider’. 
  • 3,1 pct. af danskerne (cirka 180.000 personer) lever vegetarisk, herunder en del af disse vegansk (Kilde: Coop Analyse & Dansk Vegetarisk Forening 2021).
  • Læs mere om vegetarisk mad: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/vegetarer-og-veganere/

Yderligere oplysninger:

Fødevareministeriets pressevagt: +45 2018 4052 (kan ikke modtage SMS) eller presse@fvm.dk

Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K

+45 38 14 21 42https://fvm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Flere millioner på vej til fiskerne: Ophugningsstøtte i Østersøen fordobles til 50 mio. kroner30.9.2022 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse

Yderligere 25 mio. kroner udmøntes nu til ophugningsstøtte i Østersøen sammen med 16 mio. kroner til at undersøge påvirkningen af bundslæbende redskaber for havmiljøet i Jammerbugten. Det er regeringen sammen med Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet blevet enige om ved fordelingen af de overskydende midler fra Den Europæiske Hav og Fiskerifond.

Vi drøner 250.000 tons mad direkte i skraldespanden hvert år: Lad os Ta’ madansvar sammen!29.9.2022 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse

Et tårnhøjt madbjerg af rundt regnet 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. stykker rå kylling – toppet med mindst 11 mio. æg og godt 26 mio. madpakker. Det er nøjagtig sådan et madbjerg, der hvert år farer vild i køleskabet eller skoletasken på vej mod vores tallerkener – og havner direkte i skraldespanden. Det viser nye tal fra madspildstænketanken ONE\THIRD. På Danmarks nationale madspildsdag tager fødevareminister Rasmus Prehn med en ny kampagne nu skeen i den anden hånd med en klar opfordring til danskerne: Lad os Ta’ madansvar sammen!

Skolerne redder maden: Elever landet over skal med i skolekøkkenet på Danmarks nationale madspildsdag26.9.2022 10:26:03 CEST | Pressemeddelelse

Med et virtuelt live-event for alle landets folkeskoler er det i år børnene, som Fødevareministeriet og tænketanken ONE\THIRD sætter i centrum på den nationale madspildsdag torsdag den 29. september. Timm Vladimir ledsaget af fødevareminister Rasmus Prehn styrer slagets gang til dét, der bliver Danmarks største virtuelle madspildsevent. Via en live-streamet video vil de nå rundt til alle hjørner af landet, hvor næste generation tager grydeskeen i den anden hånd i kampen mod de 800.000 tons mad, der hvert år går til spilde.

FAKTA: Det midlertidige forbud mod hold af mink udløber ved årsskiftet23.9.2022 14:41:59 CEST | Pressemeddelelse

Statens Serum Institut vurderer, at risikoen for folkesundheden er begrænset ved minkavl i Danmark, hvis man indfører de smitteforebyggende tiltag, som veterinær- og sundhedsmyndighederne har anbefalet. Derfor vil det midlertidige forbud mod hold af mink udløbe ved årsskiftet. Minkbranchen fik gennemgået modellen på et møde i dag, og Folketingets partier er inviteret til en teknisk gennemgang af modellen i næste uge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum