Det Danske Filminstitut

Stumfilmstjernen Asta Nielsen bliver til teaterstykke

Del

ASTA NIELSEN. Teater og film smelter sammen, når Teatergrad tager på danmarksturné med forestillingen 'ASTA' om stumfilmstjernen Asta Nielsen. I august opføres forestillingen i Cinematekets biograf – i den sal, der hedder 'Asta', selvfølgelig.

Nanna Cecilie Bang spiller rollen som Asta Nielsen i forestillingen 'ASTA'. Foto: Per Morten Abrahamsen
Nanna Cecilie Bang spiller rollen som Asta Nielsen i forestillingen 'ASTA'. Foto: Per Morten Abrahamsen

Byrumsteatret Teatergrad har sammen med Det Flydende Teater opsat en ny teaterforestilling om stumfilmens dronning Asta Nielsen. 'ASTA', som forestillingen hedder, åbner 30. juni i parken på Sophienholm i Lyngby, og tager derefter på danmarksturné helt frem til 13. oktober. 

I slutningen af august tilføres et lag poetisk nærhed, når forestillingen vises i Cinematekets biografsal 'Asta' opkaldt efter netop Asta Nielsen. Samtidig udvides forestillingen med filmiske virkemidler, da der undervejs vises stumfilmklip med Asta.

Teatergrad lover med 'ASTA' en musikalsk og sansemættet forestilling om den glamourøse stumfilmdiva 'Die Asta', som hun kaldes i Tyskland, hvor hun indspillede hovedparten af sine film, og med visioner og kompromisløshed blev en af verdens største filmskuespillerinder. Hendes liv var dog meget mere end en tabloidhistorie om en international stjerne og tidens største (og første) sexsymbol. I sine film præsenterede Asta nemlig verden for en ny kvindeskikkelse, der er sig sit køn og sin seksualitet bevidst. Det var samfundssatire og kønsdebat i et helt nyt formsprog og medie – og folk elskede det.

Da Asta vendte tilbage til Danmark i 1937, havde fødelandet dog vendt hende ryggen. Rygterne om den tyskervenlige skuespillerinde var kommet hende i forkøbet, og modtagelsen blev ikke som Asta havde iscenesat det.

'ASTA' er blevet til i samarbejde med Filminstituttet og projektredaktør på Stumfilm.dk Anne Schwartz, der blandt andet har været i Filmarkivet for at finde originale breve og film- og lydmateriale med Asta Nielsen til brug i projektet, som hun ser en stor væsentlighed i:

"Stumfilm.dk er det hidtil største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark, og samarbejdet med Teatergrad er en helt unik mulighed for at portrættere den måske vigtigste skikkelse indenfor dansk stumfilm i et medie, vi ellers ikke arbejder med her på Filminstituttet. Asta Nielsen er blevet et ikon, og både hendes historie, hendes personlighed og hendes look udstråler en feministisk emancipationskraft, der taler direkte ind i tidens ånd."

Teatergrads danmarksturné bringer 'ASTA' til følgende byer (i kronologisk rækkefølge): Lyngby, Århus, København, Odense, Gedser, Nykøbing Sj., Roskilde, Helsinge, Hornslet, Helsingør, Ringkøbing, Silkeborg, Arden, Vejle, Sønderborg, Tønder, Randers, Aabenraa, Mariager, Rønne, Toftlund, Assens, Ærøskøbing, Næstved, Haderslev og Stege.

Se hele turplanen på teatergrad.dk.

Læs mere om Asta Nielsen på Stumfilm.dk, hvor man også kan se en række af hendes film og en tidslinje over hendes liv og karriere.

Kontakter

Billeder

Nanna Cecilie Bang spiller rollen som Asta Nielsen i forestillingen 'ASTA'. Foto: Per Morten Abrahamsen
Nanna Cecilie Bang spiller rollen som Asta Nielsen i forestillingen 'ASTA'. Foto: Per Morten Abrahamsen
Download

Links

Information om Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut
Gothersgade 55
1123 København K

+45 3374 3400https://www.dfi.dk/

Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.

Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

Kærlighed på film3.8.2022 10:11:07 CEST | Pressemeddelelse

Store dramaer om stormende forelskelser, små animationsfilm om det første kys og lune komedier om kærlighedens vildveje. Det Danske Filminstitut sætter fokus på kærlighedsfilmen i dens mange former gennem et århundrede og viser godt 100 film om kærlighed. Kom med til kærlighedsevents og mød kærligheden i biografen, til Open Air-visninger i hele landet, i skolen og på en skærm derhjemme. Det foregår i august og september i København, Århus, Odense, Kolding – og online.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum