Kræftens Bekæmpelse

Studiestart får mange unge til at drikke mere alkohol – men sådan behøver det ikke at være

Del

Tusindvis af unge begynder i disse dage på en ungdomsuddannelse, og desværre fylder alkohol tit meget under studiestart. Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden sætter nu fokus på, hvordan musik, venner og fællesskab er mere afgørende end alkohol, når det kommer til at skabe den fede fest. Sammen med Faustix, en af Danmarks største DJ’s, inviteres elever på landets ungdomsuddannelser til at være med i konkurrencen ’Del din energi’. Vinderne får en alkoholfri morgenfest med Faustix.

Der er gang i den til 'Fuld af liv'-kampagnens morgenfester - her på Falkonergårdens Gymnasium på Frederiksberg. Foto: 'Fuld af liv'-kampagnen.
Der er gang i den til 'Fuld af liv'-kampagnens morgenfester - her på Falkonergårdens Gymnasium på Frederiksberg. Foto: 'Fuld af liv'-kampagnen.

Starten på en ungdomsuddannelse og mødet med nye klassekammerater er for mange forbundet med fester og sociale arrangementer, hvor alkohol er i centrum.

58 pct. af unge, der i dag går på ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse, fortæller, at de enten begyndte med at drikke alkohol eller øgede deres alkoholforbrug da de startede på en ungdomsuddannelse. Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens rapport ’Unges alkoholvaner i Danmark 2017’, der har spurgt 1.000 15-25-årige til deres alkoholvaner.

Peter Dalum er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens kampagne ’Fuld af liv’, der ønsker at skabe en festkultur, hvor de unge drikker mindre og oplever mere.

- Alkohol fylder stadig utrolig meget både ved et introforløb på ungdomsuddannelserne og ved festerne. Mere end hver tredje ung siger, at det er svært at være en del af det sociale fællesskab, hvis man ikke drikker alkohol i sammenhænge, hvor andre drikker alkohol. Jeg mener, at vi bør lytte til de unge, og være med til at skabe en kultur og nogle rammer, hvor alkohol ikke er omdrejningspunktet. Man kan opleve så meget mere, hvis man ikke har drukket sig plørefuld, og vi må støtte de unge i, at fest ikke nødvendigvis rimer på alkohol, siger Peter Dalum.

Alkohol er ikke den vigtigste ingrediens i opskriften på den fede fest

I rapporten ’Unges alkoholvaner i Danmark 2017’ spørges de unge til, hvad det fedeste ved at gå til fest er. Her scorer venner, nye bekendtskaber og dans langt højere på skalaen end alkohol. Det kan dog være svært uden videre at fjerne alkoholen fra weekendens gymnasiefester. Derfor har ’Fuld af liv’-kampagnen fundet en anden måde at vise de unge, at de sagtens kan have en fest uden alkohol.

Kampagnen arrangerer alkoholfri morgenfester på ungdomsuddannelserne, hvor der er fokus på al den fede energi, der opstår, når musik, venner og godt humør mødes.

Faustix: Det er musikken, og ikke alkoholen, der giver dig god energi

Nu kan unge på ungdomsuddannelser vinde en helt særlig morgenfest, hvor den kendte DJ Faustix kommer og sætter gang i dansegulvet. Han har selv kæmpet med et alkoholmisbrug, og han opfordrer til, at unge erstatter alkoholens effekt med al den fede energi, som musik giver.

- Hver gang jeg spiller, ser jeg mange unge, der drikker for meget. Hver eneste gang bliver jeg overrasket over, hvad jeg ser, og hvordan de unge ødelægger sig selv. Det er musikken, der giver den gode energi og ikke alkoholen. Jeg glæder mig til at fyre op for musikken og vise de unge en alternativ måde at feste på – nemlig en morgenfest inden skolen starter, siger Faustix.

For at deltage i konkurrencen om en morgenfest med Faustix som DJ, skal man ind på Faustix’ profil på Facebook eller Instagram og skrive et bud på et musikhit, der giver god energi. Besøg Faustix’ Facebookside her og hans Instagramprofil her

Se mere om konkurrencen her: www.fuldafliv.dk/ung

-------------------------------------------------------------------------

FAKTA

Danske Gymnasier og Sundhedsstyrelsen opfordrer til alkoholpolitik på gymnasier

Det er ikke kun Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, der ønsker en ændret alkoholkultur blandt unge. I juni 2018 sendte Danske Gymnasier og Sundhedsstyrelsen et brev til alle landets gymnasierektorer med en opfordring til at efterse eller lave en alkoholpolitik, der inkluderer alle elever – ikke kun dem, der kan drikke mest alkohol. Baggrunden for brevet er blandt andet en rapport fra Sundhedsstyrelsen, der viser, at 49 pct. af de 16-20 årige synes, der bliver drukket for meget til festerne på deres ungdomsuddannelser. Brevet til landets rektorer kan læses her

Om rapporten ’Unges alkoholvaner i Danmark 2017’

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har i rapporten ’Unges alkoholvaner i Danmark 2017’ kortlagt 15-25-åriges viden, holdninger og adfærd i forhold til alkohol. Data er indsamlet af analysebureauet Epinion i september-november 2017, og data er nationalt repræsentativt ift. køn, alder og region.

Rapporten ’Unges alkoholvaner i Danmark 2017’ kan læses her

Nøgleord

Kontakter

Til citat:

Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ’Fuld af liv’-kampagne: pd@cancer.dk / tlf. 3525 7570 / 3038 1502.

Karen Bøgedal, pressechef i TrygFonden: kb@trygfonden.dk / tlf. 3056 3432

Til baggrund:

Christine Lind Behrens, presseansvarlig i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ’Fuld af liv’-kampagne: behrens@cancer.dk / tlf. 3525 7736 / 2684 4446.

Billeder

Der er gang i den til 'Fuld af liv'-kampagnens morgenfester - her på Falkonergårdens Gymnasium på Frederiksberg. Foto: 'Fuld af liv'-kampagnen.
Der er gang i den til 'Fuld af liv'-kampagnens morgenfester - her på Falkonergårdens Gymnasium på Frederiksberg. Foto: 'Fuld af liv'-kampagnen.
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Om Fuld af liv-kampagnen

Alkoholkampagnen ’Fuld af liv’ er et samarbejde mellem TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse. Formålet er at få danske unge til at udsætte deres alkoholdebut og drikke mindre. Læs mere om kampagnen på https://www.fuldafliv.dk/.

Vil du arrangere din egen morgenfest?

På Fuld af liv-kampagnens hjemmeside kan du se en film fra en morgenfest og se, hvordan du arrangerer din egen morgenfest på din ungdomsuddannelse. Læs mere her.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ny undersøgelse: Patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling12.11.2018 07:11pressemeddelelse

I en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse er fire danske hospitalers behandling af patienter med bugspytkirtelkræft sat under lup. Undersøgelsen indikerer, at de sygehuse, der oftere opererer patienter med kræftsygdommen, har bedre resultater end sygehuse, som kun sjældent udfører operationerne. Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker opfordrer Sundhedsstyrelsen til at reagere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum