Studerende med dårligt helbred dropper oftere ud
Danmarks Evalueringsinstitut undersøger i en række notater, hvilke faktorer der påvirker de studerendes frafald. Helbred udgør én blandt mange mulige forklaringer på, hvorfor studerende falder fra de videregående uddannelser.
Omkring 80 % af de studerende vurderer deres eget helbred til at være meget godt eller godt, når de bliver adspurgt, inden de starter på uddannelsen. Omvendt svarer cirka 3 %, at deres helbred er dårligt eller meget dårligt: Det svarer til rundt regnet 2000 studerende ud af de omtrent 60.000 studerende, som hvert år optages på en videregående uddannelse.
Til sammenligning viste Den Nationale Sundhedsprofil i 2017, at 83 % af befolkningen vurderede, at deres helbred alt i alt er fremragende. De studerende har altså ikke mærkbart dårligere helbred end resten af befolkningen.
Til gengæld viser EVA’s analyse, at helbredet udgør en barriere i forhold til gennemførelse for den relativt lille gruppe af studerende, som oplever at have dårligt helbred.
Dårligt helbred kan føre til frafald
Risikoen for frafald er dobbelt så stor blandt studerende med et meget dårligt helbred, sammenlignet med studerende med et meget godt helbred. 71 % af studerende med meget dårligt helbred er dog stadig aktive på deres studie efter første år. Analyserne indikerer, at der er tale om en direkte effekt af dårligt helbred, som forøger risikoen for studiefrafald.
Hvis uddannelsesinstitutionerne skal styrke inklusionen af alle studerende, er det derfor oplagt at fokusere på den relativt lille gruppe af studerende med dårligt helbred.
»Hvis man ønsker at sikre, at alle har fri og lige adgang til uddannelse, er det vigtigt at forholde sig til de barrierer, som studerende med dårligt helbred møder på deres studie. I dag findes der ikke megen viden om, hvor mange studerende som har dårligt helbred, og hvad det har af konsekvenser for deres studieliv«, forklarer Lars Dyrby, der er projektleder på EVA.
Dårligt helbred kan ramme alle
Dårligt helbred er ikke forbeholdt særlige typer af studerende. Studerende med dårligt helbred findes nogenlunde ligeligt fordelt på tværs af alder, køn, sektorer og gymnasiekarakterer.
Dårligt helbred går ofte hånd i hånd med flere andre barrierer på studiet. Disse barrierer inkluderer en mere udfordrende boligsituation, lavere motivation, svagere social integration på studiet og dårligere oplevelser til eksamen.
Nøgleord
Kontakter
Karen DichKommunikationskonsulent
Tlf:35 25 47 38kad@eva.dkLinks
Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum