Stress i ungdommen kan påvirke senere arbejdsliv

En god og stabil tilknytning til arbejdsmarkedet som ung voksen er essentielt for fremtidig trivsel og fastholdelse i arbejdslivet. Nu viser et nyt studie, at stress i ungdommen kan spænde ben for den gode start.
Studiet peger på, at cirka dobbelt så mange af dem, der oplever gentagen stress i ungdommen, har lav tilknytning til arbejdsmarkedet, når de bliver 25-29 år, sammenlignet med dem, der ikke oplever stress i ungdommen. Studiet er udført blandt ca. 3600 unge i alderen 15-29 år.
Studiet viser også, at selvom flere kvinder end mænd oplever stress i ungdommen, har mænd den største risiko for lav arbejdsmarkedstilknytning, hvis de er udsat for gentagne stressperioder.
Forsker: Vær opmærksom på de nye i arbejdslivet
Trine Nøhr Winding er seniorforsker og én af forskerne bag studiet. Hun understreger, hvor vigtigt det er at være opmærksom på de nye, der er på vej ind på arbejdsmarkedet.
"Vi ved, at starten på arbejdslivet er en følsom og afgørende periode. Derfor er det også supervigtigt at være opmærksom på unges trivsel i overgangen til arbejdslivet. De har brug for gode og trygge sociale relationer til kolleger og ledelse. Og arbejdspladsen bør skabe en kultur, hvor det er ok at være ny og skulle lære."
Flere oplysninger
Projektet udgår fra Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet
Studiet er register- og spørgeskemabaseret og støttet af Velliv Foreningen. Studiet er en del af VestLiv-projektet, der følger en vestjysk befolkningskohorte.
Resultaterne er udgivet i den videnskabelige artikel Perceived stress in adolescence and labour market participation in young adulthood – a prospective cohort study
Nøgleord
Kontakter
Trine Nøhr Winding, seniorforsker
Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup
trwind@rm.dk og tlf. 2336 2203
Elisabeth Dørken, kommunikationskonsulent
Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup
elidoe@rm.dk og tlf. 3095 3052
Billeder

Information om Regionshospitalet Gødstrup
Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup har status af universitetsklinik ved Aarhus Universitet. Afdelingen forsker i arbejdsmiljø og ser ca. 1.000 patienter om året med fysiske og psykiske belastningsreaktioner og -sygdomme.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Ny e-kogebog skal hjælpe personer med lugtetab til at genfinde madglæden17.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Gennem sin forskning ved Flavour Institute, Aarhus Universitet og sit kliniske arbejde med patienter med lugtetab ved Klinik for Lugte- og Smagsforstyrrelser, Øre-Næse- og Halskirurgi, Regionshospitalet Gødstrup har læge og lektor Alexander Wieck Fjældstad sammen med to kokke udviklet en gratis dansk e-kogebog til personer med lugtetab.
En vild idé på Øre,- Næse- og Halskirurgi har givet nye sygeplejekolleger16.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et eksperiment med drop-in samtaler for sygeplejersker uden ansøgning og CV på Øre-, Næse- og Halskirurgi har hurtigt givet både interesse og gevinst.
Flytteforberedelser af stråleklinik med nyt apparatur til strålebehandling9.5.2023 14:04:39 CEST | Pressemeddelelse
Fredag den 5. maj ankom helt nyt stråleapparatur til stråleklinikkens kommende lokaler på Regionshospitalet Gødstrup i fløj Q. Lige siden har teknikere fra firmaet, der leverede dem, arbejdet på højtryk med installere "maskinparken".
Ledertræning skal give sundere produktionsvirksomheder4.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Millionbeløb fra Velliv Foreningen giver ledere hjælp til at styrke den mentale sundhed i deres virksomheder. Projektet udføres af Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup.
Jordemoderbesøg på arbejdspladsen giver gravide bedre arbejdsliv25.4.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En dansk forsøgsordning har betydet flere arbejdsdage og større trivsel for gravide medarbejdere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum