Udenrigsministeriet

Strandede danskere på vej fra Filippinerne med kurs mod Danmark

Del
105 danskere og 179 statsborgere fra primært andre nordiske lande er her til morgen lettet fra Filippinerne med kurs mod Danmark på et særfly arrangeret at Udenrigsministeriet i samarbejde med rejsebranchen.

Situationen i Filippinerne er over de seneste uger blevet så fastlåst, at det var nødvendigt at arrangere en særflyvning for at få strandede danskere hjem. Den operation er blevet gennemført hen over de seneste dage i et samarbejde mellem Udenrigsministeriet og øvrige danske myndigheder, flyselskabet Sunclass, Danmarks Rejsebureauforening og Profil Rejser.

Særflyet har i løbet af natten dansk tid samlet passagerer op i både Cebu og Manila, og er nu på vej imod København, hvor det forventes at lande omkring klokken 21.55 i aften. Med på flyet er 105 danskere og 179 borgere fra primært de nordiske lande samt en medarbejder fra Udenrigsministeriet, seks personer fra Rigspolitiet og sundhedspersonale fra Beredskabsstyrelsen.

”Med danskere spredt mange steder i landet, lokale rejserestriktioner, lukkede lufthavne og manglende landingstilladelser har det set rigtigt svært ud at få danskere hjem fra Filippinerne. Det må jeg indrømme. Det har krævet en jætteindsats og nogle lidt utraditionelle diplomatiske greb. Men det er lykkedes at få en stor gruppe hjem, og det er rigtig positivt,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Alle danskere i Filippinerne, som har tilkendegivet behov for hjemrejse over for Udenrigsministeriet, har fået tilbud om at købe billet til særflyvningen. Mange strandede danskere i Filippinerne har været spredt ud over det meste af landet på øerne. Ambassaden i Manila og det særligt udsendte udrykkerhold har i den seneste uge arbejdet i døgndrift for at hjælpe strandede danskere frem til Cebu og Manilla. Der har været tæt dialog med de filippinske myndigheder lige til det sidste, herunder tæt kontakt mellem de to udenrigsministre.

For at sikre den bedst mulige udnyttelse af flyets kapacitet har borgere fra primært de nordiske lande, efterfølgende også fået tilbud om at købe de resterende billetter. Danskere har også i en række tilfælde fået adgang til overskydende pladser på fly, der arrangeres af andre lande. Prisen for biletterne blev fastsat til at dække omkostningerne forbundet med flyvningen, men staten har også udstedt en underskudsgaranti.

”Lige nu er der grund til glæde sig over, at vores filippinske særfly er i flyvehøjde og har sat kurs mod Danmark. Det er selvsagt en kæmpe lettelse for de rejsende og for deres pårørende herhjemme. Udenrigsministeriet arbejder målrettet videre for at finde løsninger for de danskere, der stadig måtte være strandet i Filippinere og andre steder i verden. Det er svært. Det vil tage tid. Men der må ikke herske tvivl om, at det er vores største prioritet. Til dem vil jeg gerne sige: I er ikke glemt, i er ikke efterladt. Vi arbejder på at finde løsninger,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Hvis man ønsker at hente de nyankommne i lufthavnen anmoder Politiet og Københavns Lufthavn om, at man undlader at gå ind i terminalen, men i stedet venter på parkeringspladsen for at reducere smitterisikoen. Det er i den forbindelse også vigtigt at holde afstand, ikke hilse på familie og venner med kram og tæt kontakt samt at vise hensyn, hvis man benytter offentlig transport for at komme hjem.

Kontakter

Udenrigsministeriets pressevagt
Tlf.: +45 61 97 92 47
@: pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød16.4.2024 15:39:21 CEST | Pressemeddelelse

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye