Guldborgsund Kommune

Støtte til Sydhavsøernes Herregårde

Del

Med et tilskud på 75.000 kr. fra Turismepuljen siger Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget ja tak til Museum Lolland-Falsters indgående undersøgelse og beskrivelse af samtlige herregårde på Lolland-Falster.

Orebygaard ved Sakskøbing. Fotograferet af Leif Plith Lauritsen
Orebygaard ved Sakskøbing. Fotograferet af Leif Plith Lauritsen

Få steder i Danmark er koncentrationen af herregårde så tæt som i vores område. Med en ny samlet beskrivelse af Lolland-Falsters mange herregårde vil der blive sat fokus på en væsentlig del af vores kulturarv, som har haft og stadig har stor betydning for den samfundsmæssige udvikling på Lolland-Falster.

”Både i Guldborgsunds Kulturpolitik og i vores Guldkanon er herregårdene og deres påvirkning af såvel landskabet som vores levevis uundgåelige. Vi glæder os til at se resultatet af arbejdet med at beskrive herregårdene, og forventer et spændende og fagligt grundlag, som kan være med til at kvalificere andre af vores projekter, som kredser om herregårdene”, udtaler Martin Lohse, formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget.

Museet beskriver i ansøgningen: ”Med den rolle, herregårdene har spillet på Lolland-Falster, bliver der i virkeligheden tale om et væsentligt kapitel af regionens historie, set gennem herregården som prisme. Nutiden vil være indgangen til fortiden, som for herregårdenes vedkommende tager afsæt i senmiddelalderen. Historien føres helt op til i dag, hvor herregårdene fylder mindre end før, men hvor mange til gengæld har udviklet nye produktionsformer, for eksempel Frederiksdals kirsebærvineventyr, Knuthenborgs populære safaripark, Krenkerups kvalitetsbryggeri og traktørsted samt andre erhvervsområder som Engestoftes velbesøgte markeder og overnatning bl.a. på Lungholm og Ny Kirstineberg.”

Herregårdsturisme

Ulla Schaltz, direktør for Museum Lolland-Falster, er begejstret for opbakningen fra udvalget, og fortsætter: ”Det bliver spændende at få et endnu større overblik over emnet. Det er jo sådan, at vi i dag anlægger andre synsvinkler på herregårdene og deres rolle end tidligere, og gennem dette arbejde vil vi kunne blive klogere på hele herregårdshistorien. Dertil kommer, at vi med udgivelsen på engelsk også vil fokusere på at formidle vores herregårdskultur mere indgående til turister.”

De herregårde der er åbne offentligheden beskrives nemlig i en udgivelse for sig, særligt henvendt til turister og udlændige. Her vil den indforstået danske herregårdskultur også blive forklaret ud fra de historiske sammenhænge, som herregårdene er en del af. Bogen kommer derfor til at give indsigt i den lokale såvel som danske herregårdshistorie for en bred skare.

Nøgleord

Kontakter

Katha Qvist, kulturkonsulent, 25 18 00 03
Martin Damgaard Larsen, specialkonsulent for turisme, 25 18 18 98

Billeder

Orebygaard ved Sakskøbing. Fotograferet af Leif Plith Lauritsen
Orebygaard ved Sakskøbing. Fotograferet af Leif Plith Lauritsen
Download

Information om Guldborgsund Kommune

Guldborgsund Kommune
Guldborgsund Kommune
Parkvej 37
4800 Nykøbing F

54 73 10 00http://www.guldborgsund.dk/

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Frivilligt socialt arbejde i Guldborgsund får over én million kroner i støtte til nye aktiviteter19.1.2021 06:30:00 CETPressemeddelelse

Coronapandemien har det seneste år har lagt låg på mange aktiviteter fra frivilligområdet, og derfor har nogle foreninger ubrugte midler til rådighed. Alligevel har Guldborgsund Kommune valgt at støtte alle de ansøgere, der lever op til kriterierne for støtte efter de såkaldte §18 og 79-midler. Når samfundet lukker op igen, er behovet for de frivilliges indsats kun blevet større, lyder det fra den politiske bevillingsgruppe.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum