Stort økologisk potentiale i foodservice-branchen
I 2019 steg salget af økologiske fødevarer til restauranter, offentlige køkkener, hoteller, kantiner og caféer med 11 pct. i forhold til året før. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Det er stort set alle aktører inden for de professionelle køkkener, der har været med til at skabe væksten – og der er meget mere at komme efter, mener markedschef i Økologisk Landsforening.

Bæredygtighed er for alvor kommet på menukortene hos de professionelle køkkener. Både i de offentlige køkkener, i kantiner, på restauranter, hoteller og caféer er der sket en stigning i indkøbet af økologiske råvarer – i alt med godt 11 pct. set i forhold til året før.
”Alle i foodservice-branchen rykker på økologi og er med til at skabe væksten. Det skyldes, at der er kommet et øget fokus på kvalitet, men i høj grad også at flere professionelle køkkener er i gang med at tænke mere bæredygtigt og har fokus på, at kunder og gæster efterspørger grønnere måltider ud fra omtanke for klodens ressourcer og for miljøet,” siger Torben Blok, som er markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening.
De professionelle køkkener købte økologiske varer for mere end 2,6 mia. kr. i 2019, mens de i 2018 købte økologi for 2,3 mia. kr. Tallene stammer fra Danmarks Statistik, som netop har offentliggjort opgørelsen over det samlede foodservice-indkøb af økologiske varer. Opgørelsen viser også, at det især er på varekategorier inden for kolonial og mejeri, at salget stiger, og at det er i de offentlige køkkener, at økologien vejer tungest med 41 pct.
”Vi havde nok haft forventninger om en højere vækst set i lyset af det store fokus på bæredygtighed og verdensmålene. Alligevel bør væksttallet give alle i branchen mere mod til at få gang i den grønne bølge. De viser, at der er et enormt uforløst potentiale. Så der er ingen grund til at nøle,” mener Torben Blok og uddyber:
”Kunderne og gæsterne er klar, så nu gælder det om, at de madprofessionelle overhaler indenom og går forrest. Der er ingen tvivl om, at nu hvor 2020-planen løber ud, og vi afventer, hvad der skal ske, er det branchen, som skal være primus motor på den grønne, økologiske omstilling af vores måltider og dermed en vigtig bidragsyder til den omstilling hele samfundet er i gang med.”
Også antallet af spisesteder med det statskontrollerede økologiske spisemærke steg i 2019 med hele 20 pct. I dag har 3175 danske spisesteder det økologiske spisemærke.
”Også her er der brug for at flere kommer med. Spisemærket er en løftestang for omlægningen og har været med til at sikre fokus på økologi i de professionelle køkkener, så der er ingen grund til at vente,” siger han.
Kontakter
Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening
Tlf: 29 61 69 34 Mail: tob@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder i Økologisk Landsforening
Tlf: 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk
Billeder

Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Økologiske varer er fortsat det sikreste valg12.1.2021 15:29:24 CET | Pressemeddelelse
Økologi er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå rester af pesticider i sin mad. I Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport fremgår det, at der i gennemsnit er rester af pesticider i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager.
Landmænd i Skanderborg får gratis øko-tjek11.1.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skanderborg Kommune og Økologisk Landsforening tilbyder gratis omlægningstjek til landbrug og frilandsgartnerier i områder med særlige drikkevandsinteresserer i kommunen.
Ny rapport: Produktudvikling skal sikre fortsat økologisk vækst5.1.2021 11:38:02 CET | Pressemeddelelse
Økologiens imponerende salgsrekorder skal bruges aktivt til fortsat nytænkning og produktudvikling inden for alle varekategorier og værdipositioner. En ny rapport fra Økologisk Landsforening giver detailhandlens indkøbere, fødevarevirksomhederne og producenterne overblik og inspiration til fremtidens økologiske produktmuligheder.
Økologi er danskernes bæredygtige fødevarevalg22.12.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse lavet for Økologisk Landsforening viser, at danskernes opfattelse af økologi som et bæredygtigt valg er øget signifikant det seneste år. Næsten 70 pct. af de adspurgte oplyser, at de anser økologi for at være bæredygtigt, mens mere end 80 pct. mener, at økologi beskytter naturen og grundvandet.
Højere gebyrer for gårdslagtning og nødslagtning kan gå ud over dyrevelfærd og bæredygtighed16.12.2020 11:42:46 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen indfører nye og markant forhøjede takster for gårdslagtning, nødslagtning og slagtning af vilde dyr. Takster, som gør det økonomisk umuligt for landmændene i fremtiden at gøre brug af disse ordninger. Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening har nu sendt et brev til fødevareminister Rasmus Prehn.
Grøn skattereform forsinker grøn omstilling i landbruget8.12.2020 16:13:23 CET | Pressemeddelelse
Økologisk Landsforening er skuffet over, at der ikke ligger en klar aftale om at indføre en CO2 afgiftsmodel for landbruget, som del af Den grønne skattereform, der blev fremlagt tirsdag eftermiddag. Regeringen misser en meget effektfuld mulighed for at fremme den grønne omstilling i tide, mener foreningens landbrugs- og fødevarepolitiske chef.
Dansk økologisk eksport sætter ny rekord8.12.2020 09:17:37 CET | Pressemeddelelse
Eksporten af danske økologiske fødevarer oplevede en stigning på fire pct. i 2019 i forhold til året før og passerer nu for første gang 3 mia. kr. Det viser de nyeste eksporttal fra Danmarks Statistik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum