Norlys

Stort millionbeløb fra Norlys baner vejen for et af de første store PtX-anlæg

Del
Norlys investerer 250 millioner kroner i GreenLab i Skive og bliver ny hovedejer i det offentlig-private partnerskab.

Energi- og telekoncernen Norlys investerer 250 millioner kroner i den grønne og innovative industripark, GreenLab. Med pengene kan GreenLab i Skive udbygge parkens forsyningsnet, kaldet SymbiosisNet. Dermed bliver det muligt for GreenLab at bygge den infrastruktur, der skal til for at tilkoble et af verdens første store Power-to-X-anlæg, hvor grøn elektricitet omdannes til brint. Målet er, at GreenLabs model kan inspirere andre til, hvordan man kan bygge fremtidens grønne energiløsninger.

- I Norlys er den grønne omstilling central i alt, hvad vi gør. Vi er til stede i hele den grønne værdikæde fra produktion til distribution. I GreenLab er de ved at bygge fremtidens energisystem, og det er vi stolte over at være en del af, siger Gert Vinther Jørgensen, der er økonomidirektør i Norlys.

Norlys bliver majoritetsejer af Greenlab, der fortsætter som et offentlig privat partnerskab og som en regulatorisk testzone. Udover det styrkede ejerskab i GreenLab, ejer Norlys netselskabet N1, som driver elnettet omkring GreenLab og halvdelen af Eurowind Energy, som producerer strømmen til GreenLab.

100 MW Power-to-X-anlæg

GreenLab fik sidste år et tilsagn fra EU om støtte til at bygge et 100 MW Power-to-X-anlæg. En forudsætning for EU-støtten er, at GreenLabs eget net, SymbiosisNet, er klar til både at forsyne og modtage energi.

- Vi arbejder i GreenLab på en model for, hvordan man kan skabe en grøn og cirkulær industripark og samtidig skabe vækst til det omkringliggende samfund. Investeringen fra Norlys er afgørende for, at vi kan skabe den rette infrastruktur omkring vores Power-to-X-anlæg og de andre grønne teknologier, vi arbejder med, siger Christopher Sørensen, der er adm. direktør i Greenlab.

Investeringen fra Norlys skal også bruges til at etablere storskala energilagring med højtemperatur varme, som skal tiltrække nye partnervirksomheder til GreenLab. Den skal samtidig erstatte brugen af naturgas for de eksisterende virksomheder i parken.

- Vores investering er langsigtet og er et eksempel på vores bidrag til sektorkobling i fremtidens energisystem. GreenLab er en model, som vi håber, at andre på sigt vil kopiere både i Danmark og andre steder i verden, når vi fremover omstiller vores energisystemer, siger Gert Vinther Jørgensen.

Kontakter

Billeder

Information om Norlys

Norlys
Norlys
Tietgensvej 4
8600 Silkeborg

https://norlys.dk/

Norlys

Norlys er Danmarks største integrerede energi- og telekoncern med ca. 800.000 andelshavere, 1,7 millioner kunderelationer, 3.000 medarbejdere og over 100 år på bagen.

Som andelsejet selskab ligger det dybt i vores DNA at tage ansvar for mere end os selv. Derfor leverer vi ikke bare fremtidssikrede løsninger til danske hjem og virksomheder. Vi arbejder målrettet for grøn og digital omstilling af hele vores samfund. Og brænder for at skabe fremskridt for både mennesker, lokalmiljø og klima.

GreenLab

GreenLab er en industriel, grøn virksomhedspark, en teknologi-katalysator og et nationalt forskningscenter for grøn energi. Her udvikles fremtidens grønne løsninger i samarbejde med ledende nationale og internationale partnere. Ambitionen er at eksportere GreenLabs model for teknologi og samarbejde til resten af verden.

Følg pressemeddelelser fra Norlys

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Norlys

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum