Region Sjælland

Største danske undersøgelse af senfølger hos kræft-overlevere

Del

Hvilke symptomer oplever du efter din kræftsygdom? Det spørgsmål bliver nu stillet til cirka 120.000 danskere, som er diagnosticeret med kræft i bryst, prostata, lunge, tarm, hoved, hals, modermærke eller lymfe inden for de sidste ti år.

Professor Susanne Dalton. Foto: Tomas Bertelsen
Professor Susanne Dalton. Foto: Tomas Bertelsen

Det skal resultere i den største danske undersøgelse af de senfølger, som kræftpatienterne oplever – og hvordan de oplever deres livskvalitet efter kræften.

- Svarene skal hjælpe os med at kortlægge senfølger hos kræftoverlevere i Danmark, siger professor Susanne Dalton fra Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft (COMPAS) ved afdelingen for klinisk onkologi på Sjællands Universitetshospital.

- Vi vil undersøge fysiske, psykiske og sociale følger efter kræft og kræftbehandling. Vi ser på det hele menneske. Det vil give os værdifuld viden om, hvordan man bedst forebygger og behandler senfølger, siger Susanne Dalton.

Større fokus på senfølger er netop et af punkterne i Region Sjællands otte-punkts plan for kræftområdet – og sidste år åbnede Klinik for Senfølger efter Kræft i regionen.


Social ulighed i helbredet efter kræft

Forskningsprojektet - kaldet SEQUEL-undersøgelsen – har et særligt fokus på at undersøge, om der er social ulighed i helbredet efter kræft.

- Vi ved fra tidligere forskning, at der er en social slagside i, hvem der overlever kræft. Patienter med kort uddannelse, lav indkomst eller som bor alene er i større risiko for tidligt at droppe ud af deres kræftbehandling og lever kortere end patienter, som har lang uddannelse, høj indkomst eller er samboende, siger Susanne Dalton.

- Men vi ved faktisk ikke meget om, hvem der er i højest risiko for at udvikle symptomer og senfølger, der påvirker deres dagligdag – og om der også er social ulighed på det område.

Forskningsprojektet er udviklet i samarbejde med forskere fra Kræftens Bekæmpelse og er finansieret af Novo Nordisk Fonden, Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg og Helsefonden.

Spørgeskemaet sendes til cirka 120.000 danskere, som er diagnosticeret med kræft i bryst, prostata, lunge, tarm, hoved, hals, modermærke eller lymfe for mellem 1 og 10 år siden – og som har afsluttet deres behandling. Forskerne understreger, at deltagernes oplysninger behandles fortroligt og kun vil blive brugt til fremstilling af figurer og tabeller, hvor de enkelte svar ikke vil kunne genkendes.

Resultater af forskningsprojektet forventes offentliggjort i 2022-23.


Fotograf Tomas Bertelsen skal fotokrediteres ved anvendelse af billedet af Susanne Dalton

Nøgleord

Kontakter

Professor Susanne Dalton, Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft (COMPAS) ved afdeling for Klinisk Onkologi på Sjællands Universitetshospital, 30 38 15 40

Billeder

Professor Susanne Dalton. Foto: Tomas Bertelsen
Professor Susanne Dalton. Foto: Tomas Bertelsen
Download

Information om Region Sjælland

Region Sjælland
Region Sjælland
Alleen 15
4180 Sorø

https://www.regionsjaelland.dk

Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum