Deloitte

Størst lønpres i byggebranchen

Del

Næsten halvdelen af medarbejderne i bygge- og anlægsbranchen forventer at få mere i løn i 2016

Thomas Frommelt
Thomas Frommelt

København, 28. januar 2016

Mens danskerne generelt er tilbageholdne, når det gælder lønstigninger, står det anderledes til i byggebranchen. Her siger hele 44 pct., at de forventer at få mere i løn i løbet af det igangværende år. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte.

- Over en bred kam ser vi faktisk en stor grad af tilbageholdenhed, når det gælder danskernes generelle forventninger til løn. Kun 30 pct. af medarbejderne fik en lønstigning i 2015, og blot 27 pct. har en forventning om, at det vil ske i år. Man kan sige, at der er en afventende stemning på arbejdsmarkedet lige nu, siger partner i Deloitte Thomas Frommelt.

Anderledes ser det dog ud i byggebranchen, der lige nu er den branche, hvor medarbejderne presser mest på for at få mere i lønningsposen.

- Det går godt i byggebranchen. Det gælder ikke mindst omkring de store byer, hvor vi kan se øget aktivitet. Bagsiden af medaljen er dog, at flere virksomheder har svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft, ligesom medarbejderne forventer at kunne tage flere penge med hjem som følge af de gode tider, siger Thomas Frommelt.

Lønpresset er allerede slået igennem i store dele af branchen, mener Thomas Frommelt:

- Hele 44 pct. af medarbejderne i byggebranchen oplevede at få en lønstigning i 2015 ud over den almindelige regulering som følge af inflation. 18 pct. fik det, fordi de præsterede godt, 12 pct. påtog sig mere ansvar, mens 14 pct. fandt et nyt job, hvor pengene var større. Også det er rekordhøjt på tværs af alle brancher.

Thomas Frommelt forventer, at der vil komme endnu flere jobrokader i branchen i den kommende tid:

- Undersøgelsen viser, at 22 pct. af medarbejderne i byggebranchen allerede nu er overbeviste om, at de vil søge nyt job i 2016. Yderligere 20 pct. stadig ikke har besluttet sig.

- Selvfølgelig er det ikke alle jobansøgninger, der ender med et jobskifte, men der er ingen tvivl om, at der skal arbejdes ekstra hårdt på at få de bedste folk til at blive.

Medarbejderne i servicefagene og den offentlige sektor har de laveste forventninger til lønnen i 2016. Her er det kun hhv. 13 og 14 pct., der forventer en lønstigning.

Fakta:

Ud over en eventuel lønregulering som følge af inflation, forventer du at få en egentlig lønstigning i 2016? (svar fra alle brancher)

Byggeri, anlæg og håndværk: 44 pct.

Medier, information og kommunikation: 43 pct.

Landbrug, skovbrug og fiskeri: 43 pct.

Ejendomshandel, ejendomsadministration og udlejning: 38 pct.

Industri, produktion, energi og affald: 38 pct.

Virksomhedsrådgivning, jura, revision, it og rejsebureauer, rengøring, vikarbureauer og lign.: 32 pct.

Handel, butik, transport, hotel og restaurant: 29 pct.

Finansiel sektor, bank og forsikring: 17 pct.

Offentlig sektor, stat, kommuner, undervisning, politi og sundhed: 14 pct.

Kultur, fritid, sport og anden service: 13 pct.

Ud over en eventuel lønregulering som følge af inflation, forventer du at få en egentlig lønstigning i 2016? (svar kun for byggebranchen)

Ja, da jeg regner med at præstere godt i mit job: 34 pct.

Ja, da jeg regner med at påtage mig øget ansvar: 4 pct.

Ja, da jeg regner med at skifte job: 6 pct.

Nej: 42 pct.

Ved ikke: 14 pct.

Tallene er baseret på i alt 2086 interview med repræsentativt udvalgte danskere i arbejde. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.

Nøgleord

Kontakter

Thomas Frommelt
Tlf. +45 24 23 83 04
tfrommelt@deloitte.dk

Billeder

Thomas Frommelt
Thomas Frommelt
Download

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html
Thomas Frommelt er partner i Deloitte og ekspert i bygge- og anlægsbranchen. Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien13.8.2018 10:12pressemeddelelse

Danske virksomheder med 50-199 medarbejdere er gode til at formulere målsætninger, men er klart udfordret, når de skal formulere og gennemføre strategier, der skal indfri målsætningerne. En smule anderledes ser det ud for de mellemstore virksomheder med mere end 200 medarbejdere. Epinion har for Deloitte undersøgt forholdet mellem mål og midler i de to segmenter og taget temperaturen ud fra virksomhedernes tilgang til vækst, internationalisering og digitalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum