home a/s

Større udbud og nye ’normale’ tider: Flere ser på hus og lejlighed

Del

Boligmarkedet nu tåler ingen sammenligning med 2021 – men der er flere fremvisninger i fire ud af fem regioner i den seneste måned, viser ’Boligbrief’ fra Home og Danske Bank

I fire ud af fem regioner har flere købere set på hus i september, viser 'Boligbrief'. Foto: Home_Palle Peter Skov
I fire ud af fem regioner har flere købere set på hus i september, viser 'Boligbrief'. Foto: Home_Palle Peter Skov

Det er en ulige – og urimelig – størrelse at sammenligne aktiviteten på boligmarkedet lige nu med aktiviteten i 2021, viser det nyeste ’Boligbrief’ med opgørelser over fremvisninger, handler og priser for september 2022.

Der er ganske enkelt sket så vildt meget siden ’last year’, at det næsten ikke giver mening at sammenligne et år tilbage*.

(*Og dog. Et enkelt indeks er fortsat over samme tid sidste år. Nemlig salgspriserne på sommerhusene med et plus på 3 procent - se vedhæftede pdf for alle indekstal)

- Det er mere interessant at følge, hvordan boligkøberne reagerer og agerer måned til måned i den nye virkelighed med markant højere renter, tårnhøj inflation og historisk uro i verden. Og her er der på nogle punkter positivt at fremhæve, siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent og talsperson i Home.

Flere på fremvisning i september

’Boligbrief’ for september fra Home og Danske Bank viser, at fremvisninger af huse og lejligheder er gået frem med hhv. 1,1 procent og 2,6 procent. I fire ud af fem regioner har flere købere set på hus.

- Flere har set på hus og lejlighed i september end i august – og vi ser det endda også i Region Hovedstaden, hvor markedet lige nu er mest under pres, siger Michael Dalsager og fortsætter:   

- Udbuddet til salg er løftet, og det har givet køberne mere at se på. Flere fremvisninger kan også skyldes, at de nye tider er ved at blive ’normale’, og at vi i højere grad igen ser på vores egentlige behov for et hjem end på alt det, der forstyrrer planer. Nogle købere har brugt den seneste tid på at genberegne deres muligheder for at købe bolig.

Færre bolighandler kombineret med en fin interesse for at sætte til salg har boostet udvalget af boliger med cirka seks procent den seneste måned, så den kommende tid rummer bedre muligheder for køberne, fremhæver Home.

Flere sommerhuse solgt i september, stort dyk i salget af lejligheder

September endte som en bedre salgsmåned for sommerhuse end august – med 1,8 procent flere handler. Hussalget faldt med 2 procent den seneste måned, mens lejlighedssalget dykkede med hele 8,2 procent.

- Lejlighedssalget er mest mærket lige nu, og der er to væsentlige forklaringer. Lejlighederne i storbyerne hører til blandt de dyreste boliger, og dyre boliger bliver hårdere ramt af stigende renter. Interessen for at bo i lejlighed er ikke forsvundet, men køberne kan få mindre bolig for pengene nu, siger Michael Dalsager.

Boligmarkedet har nærmest modsat fortegn nu end de senere år, hvor renten fortsat var meget lav – ja, faktisk negativ i perioder.

- Da betød prisstigninger ikke det store i budgettet, når du som køber kunne låne til en halv og hel procent i 30 år. Det er også med til at forklare, at hussalget lige nu holder sig ganske flot i mange af de kommuner, hvor husene nok er steget i pris men ikke koster noget i nærheden af i de store byområder. Her er det måske en million, der skal finansieres med 5-6 % i rente, og ikke fem eller ti millioner kroner, siger talspersonen fra Home.

Presset på priserne

Den store forskel sætter især priserne i storbyerne under pres – ligesom det også er her, at priserne er steget mest de seneste år.

Danske Bank forventer, at huspriserne på landsplan vil falde med 5,9 procent i 2023, men det bliver meget forskelligt på tværs af landet.

Fra august til september faldt priserne – mindst for husene med 0,2 procent, mest for sommerhusene med 2,8 procent, mens lejlighederne er solgt til 1,6 procent lavere priser.

- Når handler og priser går ned, bliver vi mere forsigtige og afventende, og det er den omstillingstid, som boligmarkedet oplever nu. Hvor der tænkes mere over tingene hos begge sider – både hos sælgere og købere – og hos dem, der er begge dele, siger Michael Dalsager fra Home.

Drømme om boligkøb

Den vigtigste drivkraft for et boligkøb er der fortsat.

- Trods usikkerheden er der fortsat folk, der har behov og drømme - som at få et stort køkkenalrum og et værelse til alle børnene eller at rykke ud af det alt for store hus og få mere tid børnebørn og rejser, siger Michael Dalsager.

Opgørelserne i ’Boligbrief’ viser aktiviteten i hele ejendomsmæglerkæden Home – tallene er sæsonkorrigerede og opgjort som tre måneders glidende gennemsnit.

--- 

Boligbrief september 2022 

Den seneste måned er der set følgende tendenser på boligmarkedet:

Fremvisninger:

 • Antallet af fremviste huse er steget 1,1 procent      
 • Antallet af fremviste ejerlejligheder er steget 2,6 procent      
 • Antallet af fremviste sommerhuse er faldet 2,3 procent         

Handler:

 • Antallet af solgte huse er faldet 2 procent
 • Antallet af solgte ejerlejligheder er faldet 8,2 procent
 • Antallet af solgte sommerhuse er steget 1,8 procent 

Priser:

 • Huspriserne er faldet 0,2 procent
 • Lejlighedspriserne er faldet 1,6 procent
 • Sommerhuspriserne er faldet 2,8 procent

  Se vedhæftede pdf for alle indekstal

Nøgleord

Kontakter

Michael DalsagerTalsperson - senior kommunikationskonsulent - presseservice & analyse

Tlf:2043 3614mida@home.dk

Billeder

I fire ud af fem regioner har flere købere set på hus i september, viser 'Boligbrief'. Foto: Home_Palle Peter Skov
I fire ud af fem regioner har flere købere set på hus i september, viser 'Boligbrief'. Foto: Home_Palle Peter Skov
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

 • home er en af landets mest kendte ejendomsmæglerkæder
 • home blev stiftet den 1. august 1989
 • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
 • home har over 900 ansatte
 • home er en franchise-kæde
 • home har ca. 120 franchisetagere
 • home har 185 home-butikker fordelt over hele landet**
 • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
 • home har særligt uddannede køberrådgivere
 • home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking.
** medio 2022.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum