Store sten fra tunnelprojekt bliver til stenrev i Køge Bugt

Når der i løbet af 2023 til 2025 bliver gravet ud til Nordhavnstunnelen under Svanemøllehavnen i København, har forundersøgelser vist, at Vejdirektoratet vil støde på en betydelig mængde større sten undervejs.
Nu har Vejdirektoratet indgået en aftale om at genbruge op mod 15.000 m3 overskudssten i størrelsen 0,3 til 2,5 meter i diameter, som skal gå til etablering af stenrev i Køge Bugt. Stenene bliver renset og fragtet med pram fra Nordhavn til Køge Bugt.
Udover anvendelse i stenrev er der potentielt også mulighed for, at en lille del af stenene kan genbruges lokalt i projektet som erosionsbeskyttelse omkring tunnelkonstruktionen.
Projektleder Silas Nørager, Vejdirektoratet, siger:
”Det er helt naturligt, at vi finder en masse store sten under udgravninger, og det kommer vi også til, når vi graver ud til Nordhavnstunnelen. De sten, vi finder, skal efterfølgende bortskaffes, men når vi kan bidrage til det gode arbejde, som foreningen Køge Bugt Stenrev står bag, så er det en gevinst for alle parter. Vi har en overordnet målsætning om, at anlægsarbejdet af Nordhavnstunnelen skal være så bæredygtigt som muligt, og der passer det her tiltag rigtig godt ind.”
Typisk vil store sten af denne type i anlægsprojekter blive bortskaffet til et godkendt modtageanlæg, som nedknuser stenene og genanvender knust materiale til enten ballast eller beton.
Når Vejdirektoratet ønsker et så bæredygtigt projekt som muligt, handler det blandt andet om at få overskudsmaterialer så højt i affaldshierarkiet som muligt. Det vil sige, at det har større gevinst, at stenene kan genbruges direkte, som de er i et stenrev, frem for at dele af de knuste sten bliver genanvendt ved et modtageranlæg.
Aftalen er indgået med den frivillige forening Køge Bugt Stenrev, som arbejder for at skabe og vedligeholde stenrev i Køge Bugt. Foreningen vil på forhånd udpege de steder, hvor stenene skal placeres.
Formand Allan Scheller, foreningen Køge Bugt Stenrev, siger:
”Vores forening har siden foråret 2020 arbejdet for at udføre positive tiltag for miljøet og biodiversiteten i Køge Bugt. Med den fornemme donation af sten fra Vejdirektoratet og Nordhavnstunnelen har vi nu fremragende muligheder for at genoprette nogle af de naturlige stenrevshabitater, som er blevet fjernet fra bugten gennem tiden. En stor del af de marine arter, som lever i Køge Bugt, er tilknyttet stenrevshabitater. Eksempelvis kræver mange tangplanter et fast fundament at vokse fra, idet de ikke kan vokse i blød sandbund, og på stenrev får de mulighed for at danne tætte tangskove. Tangskovene tjener som opholdssted for en lang række andre arter, som enten søger hertil for at finde føde, hvile sig, eller gemme sig fra rovdyr i hulrummene mellem tang og sten.”
Vejdirektoratet forventer, at de mange tons sten kan blive leveret til genbrug i perioden fra 2024 til 2025.
Nøgleord
Kontakter
Silas Christian NøragerProjektchefVejdirektoratet
Tlf:72 44 71 35Tlf:29 62 12 20scn@vd.dkAllan SchellerFormand for foreningen Køge Bugt StenrevForeningen Køge Bugt Stenrev
Tlf:25 42 61 51info@koegebugtstenrev.dkAnne-Mette NyhuusKommunikationskonsulentVejdirektoratet
Tlf:72 44 30 78Tlf:22 98 30 78an6@vd.dkVejdirektoratets pressetelefon:
Tlf:51 83 33 93Billeder
Information om Vejdirektoratet

Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V
+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/
Fototekst:
(A) Et eksempel i lille skala på den samhørighed der er mellem sten, flora og fauna på stenrev. Foto: Emma Polauke.(B) Blæretang er en af de tangarter, som trives på stenrev. Foto: Morten K. H. Hansen. (C) Stenrev udgør opholdssted for mange forskellige dyregrupper både store og små, og er derved fundamentale strukturer i de marine fødekæder. Foto: Morten K. H. Hansen. (D) Den truede ål er en af de mange fiskearter, der nyder godt af de gemmesteder og fødesøgningsmuligheder, som stenrev kan tilbyde. Foto: Lars Bindholt.(E) Også torsken er en fiskeart, som gerne hænger ud på stenrev, hvor de søger hen for at hvile sig og finde føde. Foto: Peter Rask Møller.
Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet
Ny asfalt på hovedvejen mellem Snoldelev og Solrød3.7.2025 12:56:43 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet lægger ny asfalt på Roskildevej mellem Snoldelev og Solrød fra mandag 7. juli til torsdag 24. juli. Vejen er spærret i aften- og nattetimerne.
Spærringer ved kryds syd for Grindsted i sommer og efterår3.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet er i gang med at ombygge krydset mellem Tingvejen og Søndre Ringvej/Vesterhedevej syd for Grindsted by ved Billund til en rundkørsel. I forbindelse med arbejdet er der behov for spærringer af bl.a. Søndre Ringvej, som spærres fra på mandag.
Trafiklys øger sikkerheden i T-kryds ved Stenlille2.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
T-krydset mellem Merløsevej og Sorøvej er blevet ombygget til et lysreguleret kryds. Ombygningen skal forebygge ulykker med venstresvingende biler.
Byggeriet af motorvej i Nordsjælland rykker tættere på27.6.2025 12:29:24 CEST | Pressemeddelelse
I midten af juli ruller Vejdirektoratets entreprenør deres gravemaskiner ud på den sydlige del af Hillerødmotorvejens forlængelse. Dermed er udbygningen til en ny motorvej for alvor i gang.
Motorvejsramperne i Motorvejskryds Aarhus V spærres i forskellige perioder sommeren over27.6.2025 11:39:24 CEST | Pressemeddelelse
Der skal lægges nyt asfalt i hele firkløverkrydset hvor Herningmotorvejen og E45 Østjyske Motorvej skærer hinanden, og det betyder perioder, hvor dele af motorvejskrydset er spærret hen over sommeren.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum