Store forskelle på kvaliteten af membransystemer til radonsikring

I et projekt støttet af Realdania har forskere fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København testet 10 membransystemer til radonsikring. Prøvningerne viser, at systemernes evne til at holde radon ude er vidt forskellig, og at det er nødvendigt at teste hele systemet i stedet for blot at teste membran og materialer til samlinger hver for sig.
Radon er en radioaktiv og sundhedsskadelig gas, der er medvirkende årsag til 300 nye tilfælde af lungekræft hvert år. Gassen findes i jorden og kan trænge ind i bygninger gennem utætheder i bygningernes konstruktioner mod jord. Man kan begrænse indtrængningen ved at anvende et membransystem til at lufttætne bygningens konstruktioner mod jord. Et membransystem kan bestå af en membran og materialer til samlinger.
Vurdér konstruktionen, før du vælger membransystem
Resultaterne fra SBi’s prøvninger viser, at selv ved anvendelse af meget lufttætte membraner har samlinger i selve membranen og mod andre bygningskomponenter stor betydning for systemets samlede lufttæthed.
”Prøvningsmetoden gør det muligt at teste, hvilket membransystem der er bedst til at begrænse indtrængning af radon, og det er nyttig viden for dem, der skal sikre bygningerne mod radon”, siger seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen fra SBi.
Han har sammen med seniorforsker Thomas Cornelius gennemført prøvningerne og på den baggrund inddelt membransystemerne i fire klasser. Systemer i klasse 1 er de mest tætte, men ikke nødvendigvis de bedst egnede til alle bygningsdele i alle huse.
Hvis man uden problemer kan holde fugten inde i selve konstruktionen mod jord, kan man vælge et system med en diffusionslukket membran, og det kan være et system i klasse 1. Hvis det derimod kan skade konstruktionen at holde fugten inde i selve konstruktionen, er man nødt til at vælge et system med en diffusionsåben membran. Et sådant system vil ikke være så lufttæt som et system med en diffusionslukket membran. Diffusionsåbne systemer vil typisk være klasse 4-systemer. Det kan for eksempel være armeret puds.
Testen af membransystemerne gør det muligt at vælge det membransystem, der yder den bedste beskyttelse mod radon, uden at konstruktionen mod jord eller andre dele af bygningen tager skade. Rapporten om de 10 prøvninger, SBi 2018:06, kan ses på www.sbi.dk.
Fakta om radon
Radon er en radioaktiv gas, der findes overalt i jorden. Den er sundhedsskadelig, og hvert år er radon medvirkende årsag til 300 nye tilfælde af lungekræft i Danmark. Gassen kan hverken lugtes eller ses, men den kan måles med et dosimeter. Dosimetre kan købes på nettet og sættes op i opholds- og beboelsesrummene. Man måler over en sammenhængende periode på mindst to-tre måneder i perioden 1. oktober til 30. april.
I bygninger opført efter 2010 må radonindholdet i luften ikke være over 100 Bq/m3. I ældre bygninger bør radonindholdet heller ikke overstige 100 Bq/m3.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen (tvr@sbi.aau.dk, telefon 2360 5697).
Billeder

Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
Dansk forskning i droner og AI bliver nu opskaleret26.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Droner uden GPS-styring, 3D-print af militærudstyr, satellit-overvågning af Arktis fra rummet, udvikling af AI-styret cybersikkerhed og mange andre opfindelser. Det går pengene til, når Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC) for andet år i træk fordeler 32 millioner kroner til danske forskere og udviklere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum